Reisebrev fra VM Benkpress 2012

Landslagsløfter Roger Navarsete har skrevet et flott reisebrev fra turen til VM i benkpress 2012. Reisebrev fra VM i Benkpress 2012
Skrevet av: Roger Navarsete

Jeg og Helge Sviland møttes på Gardemoen mandags morgen, og var klare for en reise til Tsjekkia og Plzen. Vi ble godt mottatt på hotellet og arrangementet virket godt organisert og profesjonelt.

På onsdagen var jeg klar til å løfte. Etter en god lunsj var jeg klar for oppvarming. Jeg avsluttet med et lett løft på 140 kg før skjorta kom på. Hvor jeg tok et lett løft på 195 kg, og et kontrollert løft på 210 kg.
1 løft. 217,5 kg.
Skal være et lett rutineløft, men ble ekstremt tungt og kunne se ut som et sisteløft istedenfor. Ble nok litt sjokkert hvor tungt dette var i bunn, noe som gjorde løftet ekstra tungt. Var ganske skuffet over dette løftet. Men fikk det godkjent.
2 løft. 222,5 kg.
I dette løftet strammet vi skjorta litt mer, da 217,5 kg var tungt. Jeg fikk løftet opp, men fikk en nedover bevegelse noe som gjorde til at det ble underkjent.
3 løft. 222,5 kg.
Nå var det et par konkurrenter som hadde meldt over mitt gjeldene løft, og ville gå forbi meg på resultatlisten. Noe som gjorde meg ekstra motivert. Vi strammet skjorta enda mer nå. Jeg kjente at når jeg traff brystet, at dette løftet ville gå opp. Noe jeg fikk rett i. Det var desidert det beste og letteste løftet noe som førte til at jeg hadde sikret femte plassen.
Etter mitt første VM er jeg fornøyd med en femte plass, ikke helt fornøyd med løftingen, men det kan alltids fikses. I etterkant sa Helge at han aldri har strammet en skjorte så mye i sin karriere som han gjorde på mitt sisteløft. Senere på denne dagen ankom de andre norske utøverne, og kvelden ble avsluttet med stakehouse.

På fredagen var det klart for to norske utøvere i ilden. Per Marius Hole og Dag Andre Mo. Per Marius lå ganske godt an på resultatlista før løftingen begynte. Og ut i fra startvektene lå det an til en hard konkurranse. Per Marius løftet bra på landslagssamlingen, så vi visste han var i form.
1 løft. 245 kg
Lett og fint løft av Per Marius. Denne vekten er en rutine, og han holdt nå følge med konkurrentene. Og høynet nå med 7,5 kg.
2 løft. 252,5 kg
Dette løftet måtte han nå ta for å holde følge, samt legge press på konkurrentene. Og det taklet Per Marius ganske bra. Dette løftet var enda lettere enn første. Noe som gjorde konkurransen ekstra spennende.
3 løft. 262,5 kg.
Alastair høynet først til 260, men endret det med 2,5 kg senere. Noe som skapte forvirring for Kasakhstanerne. Per Marius måtte ha denne vekten for å ta andre plassen. Løftet gikk kontrollert opp og 3 hvite lamper. Noe som førte til jubel og en foreløpig andre plass. Men løfteren fra Kazakhstan tok samme vekten etterpå og tok sølvet på en lavere kroppsvekt.
Per Marius tok da bronse og fikk 3 godkjente løft og gjorde et veldig bra stevne i sitt første VM. Noe som er ganske imponerende.

På kvelden var det klart for Dag Andre Mo. Han løftet i en meget tett klasse, hvor mange åpnet ganske høyt. På oppvarmingen gjorde han et lett løft på 170 kg før skjorta kom på. Og et siste løft på 260 nesten helt ned og meget lett opp igjen.
1 løft. 270 kg.
Det var tydelig at det var trangt å komme ned og løftet gikk opp, men ble dessverre underkjent på grunn av nedover bevegelse. Valgte da å høyne med 5 kg. Ekstremt mange bommet på første forsøk i denne klassen.
2 løft. 275 kg.
Her ble treffet hans mye bedre og ikke fullt så trangt å komme ned og hadde en fin fart opp igjen på løftet. Men dessverre ble det underkjent for nedover bevegelse igjen. Valgte da å høyne med 7,5 kg for å prøve på ny Norges rekord.
3 løft. 282,5 kg.
Det letteste og beste løftet. Men ble igjen underkjent for nedover bevegelse. Noe som var uforståelig for oss. Det var en liten stopp i løftet, men ble sett på som en nedover bevegelse av dommerne. Norske dommeren Nils Petter Knudsen så ikke helt en nedover bevegelse i løftet. Noe som var ganske frustrerende. I denne klassen var det meget streng dømming, og nesten en hel pulje røk ut. Men Dag Andre Mo kommer nok sterkere tilbake ved neste stevne. Formen har vært stigende i det siste, så at han kommer til å ende opp med en bra pers dette året er jeg ikke i tvil om.

Den siste dagen var nå kommet, og de største gutta skulle ut i aksjon. Her stilte Norge med Martin Borgland Rønning og Alastair Mccoll. Begge to har vist god form i det siste, hvor de gjorde det meget bra på benkpress NM. Konkurransen var meget jamn med mange gode utøvere, så karene måtte gi sitt beste for å gjøre det bra i dette selskapet.

Alastair Mccoll
Alastair viste på oppvarmingen at han var i god form. Med et ekstremt lett siste løft på 295 kg lå det an til meget bra løfting av mannen med skotsk bakgrunn.
1 løft. 305 kg.
Han måtte jobbe litt i bunn for å komme ned, men han traff bra og fikk et meget bra skyv opp igjen. Og viste folk hvordan et førsteløft skal se ut.
2 løft. 315 kg.
Nå gikk han på nå personlig rekord samt legge litt press på Martin. Dette løftet var lekende lett og han hadde full kontroll på vekten. Nydelig å se på.
3 løft. 325 kg.
Her gikk Alastair for ny norgesrekord, konkurransen med konkurrentene og pallplass var for høy, så forsøk på ny norgesrekord var det viktigeste nå. Han løftet dette faktisk imponerende lett og kontrollert, men ble dessverre underkjent på grunn av hodeløft. Noe som var veldig surt for Alastair. Men som han selv sa, han kommer sterkt tilbake og er på jakt etter nye perser og tyngre vekter. Alistair endte på en 10 plass i den tyngste og en av de jevneste klassene.

Martin Borgland Rønning
Martin som satte ny Norges rekord på benkpress NM, hadde nå mistet den til Carl Yngvar Christensen som hadde den med 322,5 kg. Og han var nok litt lysten på å ta den tilbake. På oppvarmingen tok han et sisteløft på 300 kg ganske kontrollert.
1 løft. 310 kg.
Førsteløftet til Martin var det ikke noe voldsom fart over, men han tok det på rutine. I følge han selv var det dårlig trykk, så han valgte kun å høyne med 5 kg.
2 løft. 315 kg.
Dette løftet var mye bedre, og mye mer fart. Martin viste her hvorfor Benkpress er hans øvelse. Etter en taktisk avgjørelse valgte han å høyne til 330 for å ha kontroll på konkurrentene og senke senere. For å senke skulle vi!!
3 løft. 330 kg.
Klarte Alistair sisteløftet på 325 kg, skulle jeg senke til 327,5 kg. Klarte han det ikke sulle jeg senke til 325 kg. Men på grunn av raske skivepåsettere og kluss med sekretariatet fikk jeg ikke senke, og Martin måtte gå ut på 330 kg. Når han fikk beskjeden om situasjonen bare lo han høyt, før han gikk ut på plattingen og brølte som en Grizzly. Men jaggu tok han det. Et pent løft som ikke å være det tyngste løftet vi har sett fra Martin. Så jubelen ble ganske høy i den norske leiren. Martin hadde satt ny norges rekord, og er nå den beste benkpresseren i Norge samt oppført med den tyngste benkpressen i norsk historie. Noe som er ekstremt imponerende. Det var skikkelig artig å være vitne til et slit løft, og Martin kunne si seg fornøyd med dagens prestasjon. Han endte på en sterk 6 plass.

Alt i alt gjorde Norge en god prestasjon og figur på årets VM. Selv tror jeg Norge har mye å bidra internasjonalt i benkpress fremover, og kommer til å gjøre det bedre og bedre med årene. Til slutt vil jeg takke laget for en fin tur, og Helge Sviland for bra coaching og veiledning.