Resultater og intervjuer fra VM i USA

Nok et VM er over, og Norge har hentet hjem fire gull, fire sølv og fire bronse. I tillegg ble beste mannlige løfter vår egen Carl Yngvar Christensen!

En forhåndssak med oversikt over tropp, løftetider og forventninger finner du her. 

Lørdag:

Carl Yngvar Christensen danket ut Fedosienko

Løfteren fra Brumunddal AK deltok i + 120 kg.

På forhånd var persene hans 485 – 337,5 – 377,5 og 1200 kg sammenlagt.

Carl Yngvar er utvilsomt kongen av knebøy. Men i forkant av mesterskapet har har slitt med en kneskade. Det var vanskelig å skjønne på bøyen hans i VM. Han startet på 465 kilo – det så ut til å være lett som luft. 482,5 kg er 2,5 kg bak hans egen verdensrekord, og i det andre løftet var det tydelig at han har enda mer krutt på lager. Verdens våte drøm er å se 500 kg i bøy, og det var nummeret før det ble startet underskriftskampanje på Facebook det ble meldt inn 490 kg på siste forsøk. 490 kilo gikk strålende, og kongen av knebøy har nå verdenrekord med 490 kilo!

I benkpress startet han med et flott løft på 330 kg. 340 kg var heller ikke noe problematisk, selv om det var ny personlig rekord. Og Christensen hadde jammen mer inne i benkpress – 350 kilo er hans nye pers. Det holdt også til sølvmedalje i benk og ny norsk rekord.

I mark startet CYC med 350 kilo, og med førsteløftet utlignet han sin egen verdensrekord sammenlagt. Men også her skulle han imponere ytterligere. Andre forsøk i mark på 375 kilo så lett og fint ut, dermed forbedret han sin egen verdensrekord sammenlagt med 15 kg. Og ennå var det et forsøk igjen. Det ble gull, ny europeisk rekord med 390 kilo og en forbedring av sammenlagtrekorden på 30 kilo!

Suverene Carl Yngvar Christensen endte på 490 – 350 – 390 og totalt 1230 sinnssyke kilo! Av medaljer ble det gull sammenlagt, gull i bøy og mark og sølv i benk. Dette holdt også til å bli beste løfter i hele VM på 669.30 wilkspoeng! Dermed danket han ut lettvekteren Sergey Fedosienko, som tok tittelen i 2009, 2010, 2012 og 2013.

– Jeg dro det jeg måtte i mark for å slå ham. Det er mange ting som er moro med å klare det, han har vunnet de siste VM-ene, sier Christensen.

Han var fornøyd med mesterskapet, men har ingen planer om noen stor feiring etter å ha håvet inn medaljer og rekorder.

– Det blir ikke noe voldsom feiring her, men det blir en bankett i kveld, sier han.

På forhånd snakket vi med Carl Yngvar om kneet som plaget ham.

– Det funket veldig greit, og kneet er forholdsvis bra nå.

– Bøyene dine så jo ganske lette ut. Var de det?

– Den siste var nok ikke så lett som den så ut til.

Og til de som ønsker å starte underskriftskampanje for å få Christensen til å løfte 500 i bøy, har vi en melding.

– Det kommer anledninger til det senere.

Landslagstrener Dietmar Wolf sier: – Vi fikk en stor utfordring siden det bare var 13 mann med. Vi er vant med at puljen er delt i to, slik at vi får litt bedre tid. I tillegg var oppvarming en etasje under, så det tok to-tre minutter å gå dit.

I praksis gjorde dette at oppvarmingene ble knappe. I bøy så han også at utstyret kanskje ikke var laget for 490 kilos bøy.

– Det var nesten for mye både for plattingen og stangen med vektene til Carl. Det gjorde at det var en kjempeutfordring for ham å komme seg ut fra stativet, så vi får håpe på en stivere stang i fremtiden, sier Wolf.

– I benk gikk det veldig bra med Carl, og han løftet over det vi hadde planlagt. Det var en fordel med det regnestykket vi hadde satt opp. Siden han ikke kunne løfte 500 i bøy, som vi hadde hatt i bakhodet, måtte vi finne et nytt mål.

Og målet om å bli beste mannlige løfter gikk som kjent bra. Dietmar og teamet kom frem til at Carl Yngvar måtte dra 390 i mark – og vi vet jo alle hvordan det gikk.

Hans Magne Bårtvedt røk i benk

hansmagnebenk

Løfteren fra KK-67 deltok i +120 kg.

På forhånd var persene hans 420 – 330 – 365, og 1105 kg totalt.

Bårtvedt startet med 405 kg i det som så ut som en meget lett bøy. 415 kilo gikk også veldig fint. Dessverre fikk han ikke til sisteforsøket på 420 kg. Han tok dermed 4. plass i bøy.

I benk gikk det dessverre ikke noe bra for løfteren fra KK-67. Ingen av de tre forsøkene på 325 kg så lovende ut. Han ble stående uten resultat, og røk dermed ut av sammenlagtresultatet.

I siste øvelse startet han med å løfte 340 kilo. 350 gikk også fint. På siste løft forsøkte han å sette ny pers med 367,5 kilo, men det gikk dessverre ikke denne gangen. Det holdt uansett til sølv i markløft.

Hadde det ikke vært for bommen i benk, kunne det ha blitt sølv sammenlagt på Bårtvedt.

Han endte opp med 415 – 0 – 350.

Vi har ikke lyktes i å få kommentar fra Hans Magne.

Landslagstrener Dietmar Wolf sier:

– Hans Magne ble mer eller mindre offer for den korte oppvarmingen vi fikk i benk. Han gjorde tre bomløft, og klarte ikke å hente seg skikkelig inn. Kanskje vi gjorde feil i å ikke senke inngangsvekten, men oppvarmingen så veldig bra ut. I mark visste vi at han hadde sølv i boks etter andre løft. Han fikk velge selv hva han ville dra på siste forsøk, sier Wolf.

 

Bronse i mark til Andreas Hjelmtveit

andreasbronse

Løfteren fra Hommersåk AK deltok i-120 kg. På forhånd var persene hans 355 – 212,5 – 353,5. Total pers 912,5 kg.

Andreas åpnet med 360 kg, men fikk løftet underkjent fordi at han ikke rettet ut knærne på toppen av løftet. I andre forsøk ble det et fint og godkjent løft på 360 kg. Dessverre ble det siste løftet på 370 kg underkjent, . Uansett forbedring av pers for Andreas med fem kg. Han kom på 14. plass i bøy. I denne klassen var det 20 deltakere!

I benkpress startet han på 210 kg, et løft som gikk veldig grei. I det andre gikk 217,5 kg opp, men det ble dessverre underkjent grunnet nedoverbevegelse under lockout. På siste forsøk fikk han 217,5 kg godkjent. Han endte som nummer 17 i denne øvelsen.

Både 340 og den gamle persen på 352,5 kg var enkle for Andreas. Og hans nye pers på 360 kilo var fantastisk å se på. Han hadde full kontroll og kunne glise bredt på vei opp. Et herlig syn! Løftet holdt også til en bronsemedalje i markløft og ny norsk rekord. Sammenlagt tok han 13. plass.

Hjelmtveit ble stående med 360 – 217,5 – 360. Totalt 937,5 kg.

– Jeg er veldig godt fornøyd med markløft. Men 19. plass i benk og bronse i mark sier litt om hva jeg må jobbe med, sier Hjelmtveit.

Han hadde for anledningen gått opp en vektklasse, siden plassene på -105 kg var fylt.

– Jeg er veldig glad for å være med, og har spist som bare det i det siste. Vi er jo i USA der det er mye god mat, og jeg har lagt på meg to-tre kilo den uken jeg har vært her. Så jeg har vært heldig med lokasjonen. Nå veide jeg inn på 107,4 kg, og så mye har jeg aldri veid før, sier han.

Likevel veide han 13 kg mindre enn de fleste i -120-klassen.

Nå gleder Hjelmtveit seg til å dra hjem for å trene.

– De bommene jeg hadde her gikk ikke på styrke, men teknikk. Jeg rotet med unødvendige småting som signal og manglende utretting av knærene i bøy. Men formen var god, og jeg klarte å nå målet mitt –alt annet er bare en bonus.

Og bronseløftet på 360 kg i mark prøvde Hjelmtveit på under NM uten å lykkes.

– Jeg er veldig fornøyd med å ha klart det nå, sier han fornøyd.

Landslagstrener Dietmar Wolf sier: – Andreas er tilbake. Han var sist med i 2006 i junior-VM på hjemmebane i Stavanger. Nå har hatt fått gnisten igjen av å løfte på landslaget. Han er jo egentlig ikke en 120-løfter, men vi måtte fylle plassen og hadde ingen andre å ta med på det nivået. Han gjorde det godt, og fikk perset i mark der vi så at han var i bra form.

 

Jørgen Andreas Hansen ble nummer åtte

jørgen

Fra Oslo SK. Løftet i -120 kg.

Før VM var persene til Hansen 403 – 267,5 – 350. Total pers 1012,5 kg.

Jørgen startet med 380 kg i bøy, en vekt han fikset fint. Løftet på 390 kg gikk opp med tungen ut av munnen på vei opp. Siste bøy var på 395 kg, og Jørgen fikset sikkert tre hvite lys fra dommerne. Oslo-løfteren endte på 6. plass i bøy.

I benkpress startet Hansen med et underkjent løft på 260 kg. Løftet på 260 kg var mye sikrere og godkjent. Det siste løftet hans var på 265 kg, og det gikk fint opp. Det ble tiende plass i benkpress.

I markløft startet han på 320 kilo som gikk enkelt og kontrollert til topps 327,5 var også enkelt og greit. Da bestemte Hansen seg for å gjøre et hopp til 340, som er litt nærmere pers enn de to første løftene. Dessverre ble det for tungt. Jørgen endte som nummer ti i mark, og tok totalt en 8. plass.

Hansen endte opp med 395 – 265 – 327,5. Totalt 987,5 kg.

– Jeg løftet litt under persene mine, men har hatt litt trøbbel med ryggen det siste halvannet året. Så jeg ringte egentlig Dietmar for noen uker siden for å si at jeg måtte stå over VM. Men vi gjorde litt endringer og jeg fikk behandlinger, sier Hansen.

Han er glad for at han ikke ble hjemme under mesterskapet.

– Det er selvsagt morsommere å perse og ta medaljer, men jeg koste meg på plattingen, sier han.

Hansen var 5 kg unna medalje i knebøy. Og for å prøve seg på 1000 kg totalt tok han et stort hopp på sisteløftet i markløft.

– Det var den øvelsen jeg hadde dårligst følelse i, men jeg ville forsøke på 1000.

Det gikk som kjent ikke. Og Hansen som drar sumo i mark, har faktisk ikke hatt et eneste løft i den stilen i oppkjøringen.

Under VM slet han ikke med smerter i rygger, så nå er Oslo-løfteren klar for å trene hardt og godt til neste mesterskap – for da skal det perses.

Landslagstrener Dietmar Wolf sier: – Jørgen hadde et ganske tøft 2013, der han slet med kyssesyke. Han hadde fortsatt ikke innhentet seg etter sykdommen i starten av 2014. Nå viser han et veldig positivt tegn på at han er på vei tilbake, og jeg er veldig fornøyd, spesielt med tanke på at han har vært syk. Her var han ikke langt unna 1000 kilo sammenlagt, som er det man må løfte opp mot i denne tøffe klassen. Hadde han ikke vært syk i fjor, hadde han nok tatt bronse her. Han har rett resultatutvikling til EM i 2015. Det er viktig at vi prøver å motivere til å løfte og fortsette i tunge perioder.

 

Fredag:

Bronse i markløft til Stian Walgermo

walgermo

Løfteren fra Sjøholt AK deltok i -105 kg.

På forhånd var persene til Walgermo 387,5 – 270 – 340. Total pers 992,5 kg.

I bøy åpnet han med 375 kg, et løft som han ikke fikk til på første forsøk. Men det andre løftet var lett og fint. På tredje forsøk høynet han til 385 kg, men som i første forsøk ble det litt for lite trøkk i løftet fra bunnposisjon og dermed gikk det ikke etter planen. Han ble stående med 375 kg, som holdt til 4. plass i bøy.

Åpningen i benkpress på 267,5 kg var lett og fin. Det andre løftet på 272,5 var heller ikke noe problem. Med en ny pers i boks, gikk Walgermo for å forbedre den til 277,5, men her fikk han problemer med lockout. Dermed ble han stående med ny pers på 272,5 og en 5. plass i øvelsen.

I markløft startet Stian enkelt på 320 kg. 332,5 kg gikk også bra. I det siste forsøket skulle det perses og kjempes om medalje i mark med et løft på 350. Det klarte han og fikset bronse i øvelsen!

Sammenlagt ble det 4. plass på Stian Walgermo i tillegg til bronse i mark. Han ble stående med 375 – 272,5 – 350 og 997,5 sammenlagt. Dermed økte han sin personlige rekord sammenlagt med fem kilo, og satte ny norsk rekord totalt.

– Jeg er kjempefornøyd. Jeg hadde et mål om medalje, og ville selv ta 350 i stedet for 342,5 kg. Det var altså meldt 342,5 kg på hans siste løft, før han bestemte seg for å gå for 350 kg.

Det ble pers i benk, mark og totalt for Walgermo. I bøy gikk ikke alt etter planen, der han misset i både første og siste forsøk.

– I det første forsøket var stativet et hakk for høyt oppe, så jeg måtte ha stangen litt høyere oppe, sier han.

Sammen med en litt foroverlent platting, fungerte det ikke så godt i bunn.

Og i det siste løftet ble drakten litt slakk, siden jeg har trent med litt høy kroppsvekt. Så der fikk jeg ikke nok støtte i bunn, forklarer han.

Men Walgermo er fornøyd med medalje i mark, tre nye perser og forbedret norsk rekord sammenlagt. Og nå er han bare 2,5 kg unna 1000 kg totalt!

Landslagstrener Dietmar Wolf var veldig fornøyd med Stian Walgermo.

– Han imponerte meg i markløft, og løftet mer enn det vi hadde tenkt. Men vi så jo hvor lett det gikk på de to første forsøkene og at han hadde en sjanse til å ta medalje.

 

Kristoffer S. Eikeland tok bronse i benk

eikeland

Fra Ganddal AK i -105 kg.

Før han gikk på plattingen var persene til Eikeland 352,5 – 280 – 342,5. Total pers 965 kg.

Bøyen til Eikeland var det ingenting å si på. Han startet med 335, før både 345 og 350 gikk lett og fint. Det så åpenbart ut som om han hadde mer å gå på, men Eikeland ble stående med 350 kg og en 7. plass i knebøy.

I benk var formen så fin at han endret startvekten fra 275 kg til 277,5. Det gikk enkelt og greit. I andre forsøk var det duket for ny pers på 282,5 kg. Det gikk ikke, men i det siste løftet kjempet han det opp og feiret med et jubelbrøl. Det ble bronse i benk til Kristoffer og med ny pers forbedret han også sin egen norske rekord.

Også Kristoffer startet med 320 lette kilo i markløft. 330 gikk også lett opp. Han avsluttet med å dra 337,5 kilo og tok femteplass i mark.

Sammenlagt endte Eikeland på 6. plass og fikk bronse i benk. Dette ble hans beste løft i VM 2014: 350 – 282,5 – 337,5. Sammenlagt 970 kilo, som er pers med fem kilo.

– Det føles veldig bra. Det er en stund siden jeg perset totalt, så nå jaktet jeg godfølelsen og ny pers, sier Eikeland, som var strålende fornøyd med å ha forbedret sammenlagt-persen med fem kilo.

Som i fjorårets VM tok Eikeland bronse i benkpress.

– Nå var alle de beste i verden med, så det er ekstra kjekt å få medalje nå, sier Eikeland.

Landslagstrener Dietmar Wolf skryter av Ganddal-løfteren.

– Eikeland har gjort et veldig bra stevne. Han slet litt i vår og utover sommeren, men vi klarte å spisse formen hans veldig bra og det ble jo pers både sammenlagt og i benk.

 

Heidi Hille Arnesen deltok i sitt tiende VM på rad

heidi

Løfteren fra IL Kraftsport deltok  i -84 kg.

Før VM var persene hennes: 242,5 – 145 – 220. Totalt pers 605 kg.

Heidi startet med 230 kg i bøy, noe som gikk veldig bra. På neste forsøk var det 237,5 kg på stangen. Dessverre var ikke det andre forsøket dypt nok, men dette rettet hun opp i på tredje og siste forsøk. Heidi endte som nummer fem i bøy.

I benk startet hun på 135 kg, som sakte men sikkert gikk opp. Det samme skjedde på 140 kg. Siste forsøk på 145 ble litt for tungt.

I mark var planen å starte på 195 kg, men startvekten ble senket til 190 kg. Det dro hun veldig greit. 197,5 kg gikk også bra. På siste løft var det først meldt 205 kg, men i et forsøk på å ta bronse i mark gikk hun opp til 212,5 kg. Dessverre gikk ikke stangen helt opp.

Hille Arnesen endte på 237,5 – 140 – 197,5. Totalt 575 kg og 5. plass sammenlagt.

– Ut fra forutsetningene er jeg fornøyd, og aller mest med knebøyen. Jeg har slitt med dybden de siste to årene, men nå føler jeg at jeg er tilbake. Målet var egentlig å perse med 245, men det ble litt vanskelig når jeg bommet på andreløftet. Men det tar jeg igjen på EM, sier hun.

Benkpress gikk også veldig bra.

– Den siste var en styrkebom, så det må være godkjent, sier hun.

I markløft fikk hun ikke drakten med på laget. Uten markløftdrakt drar hun 205 og kanskje til og med 210 kg.

– Drakten satt ikke i dag, og den jeg løftet med var nok litt for stor. Laglederne gjorde alt for at det skulle gå bra, men den bare funket ikke, sier hun.

Men Heidi Hille Arnesen nådde uansett målet sitt for sitt tiende (!) VM på rad.

– Jeg hadde mål om et bra stevne der jeg skulle ha det gøy og få til teknisk bra løfting. Folk tenker kanskje at jeg tross alt har løftet 605 kg før, men de kjenner ikke alltid forutsetningene, sier 44-åringen som stadig fikk kommentarer fra live-kommentatorene på at hun på plattingen går fra å ha et helt fokusert ansikt, til å smile bredt på slutten av løftene sine. Det smilet dukket naturlig opp for den blide styrkeløfteren.

Landslagssjef Dietmar Wolf sier at Hille Arnesen viste positive takter.

– Hun løftet veldig bra. Hun måtte ha mest mulig godkjente løft siden hun har hatt litt stang ut og stang inn i det siste, men dette var bra.

 

Hildeborg Hugdal  med ny verdensrekord! 

hildeborg

Løfteren fra Sauda IL deltok i +84 kg.

Før VM var persene hennes: 280 – 225,5 – 217,5. Total pers 708 kg.

Startløftet på 265 kg ble underkjent på grunn av manglende dybde, men dette fikset hun på andre forsøk. Den siste bøyen på 275 kg ble også for grunn, dermed ble hun stående på 265 kg i knebøy.

Benkpress er som kjent øvelsen til Hildeborg. På forhånd hadde hun verdensrekorden på 225,5 kg. Startløftet på 215 kg så lekende lett ut, og allerede her kunne det se ut som om en ny verdensrekord kunne være i gjerde. På det andre løftet var stangen på 222,5 kg, som heller ikke var noe vanskelig for benkpressdronningen. På tredje og siste forsøk lå alt tilrette for en ny verdensrekord på 227 kg. Det fikset Hildeborg tilsynelatende enkelt. Dette er også verdensrekord i enkeltløft. Trenger vi å nevne at det ble gull i denne grenen?

Før markløft lå Hildeborg på toppen av resultatlisten. Men i markløft skulle dette endre seg. Sauda-løfteren startet på 192,5 kg, som gikk fint. Det gjorde også det andre løftet på 197,5 kg. Det siste forsøket på 202,5 kg var veldig tungt, men Hugdal kjempet stangen opp og fikk også dette løftet godkjent. Det ble 7. plass i mark.

Totalt tok Hildeborg bronse. Hun fikset også bronse i knebøy og den aller gjeveste valøren i benkpress.

Her er VM-tallrekken til Hugdal: 265 – 227 – 202,5. Totalt 694,5 kg og bare 0,5 kg bak sølvmedaljevinneren.

– Jeg er fornøyd, og føler at jeg tok bronse mot alle odds. Jeg har ikke fått trent så godt den siste måneden og har vært litt småsyk i forkant. I tillegg har jeg reagert på høyden her og på å snu døgnet. Jeg har sovet lite og vært trøtt på løftetiden, så jeg er fornøyd med at jeg klarte å mobilisere når det gjaldt. Jeg føler at jeg vant bronsen, men tapte sølvet, sier hun.

Man kommer tross alt ikke så mye nærmere enn 0,5 kilo som skilte henne fra sølvvinneren.

– Men hun er sterkere enn meg i mark, og kunne ha tatt meg der uansett. Det kunne kanskje ha vært annerledes om jeg ikke hadde vært uheldig i bøyen.

Hugdal sier at hun med formen hun hadde for et par måneder siden kunne ha kjempet om gull. Men i benkpress var det ingen som hadde sjangs til å engang tenke på å ta fra henne gullmedaljen. Og den nye verdensrekorden på 227 kilo, så ikke bare lett ut.

– Den var griselett, sier benkpressdronningen.

Før løftet ble det diskutert om hun skulle gå for 227 kg eller 230.

– Jeg er overbevist om at 230 kg hadde gått i dag. Men det var viktig å plukke kilo, og fallhøyden hadde vært mye større om jeg hadde bommet på 230. Men det er jo greit å ha litt å gå på, sier hun lurt.

For det er liten tvil om at denne damen er i stand til å slå sin egen verdensrekord igjen.

Landslagstrener Dietmar Wolf var selvsagt fornøyd med Hugdals prestasjon.

– Det gikk veldig bra.

– Hadde dere planlagt at det skulle settes ny verdensrekord?

– I treningsopplegget hadde vi det. Men Hildeborg og jeg trenger ikke å snakke så mye om rekorder, sier Wolf.

 

Torsdag:

Litt skuffet Hege Berge

Så glad ble Hege Berge da knebøyen gikk i boks. Foto: Jørgen Haug

Så glad ble Hege Berge da knebøyen gikk i boks på tredje forsøk. Foto: Jørgen Haug

Først ut var Hege Berge fra Sande KK i -63-klassen. Hennes personlige rekorder før VM: 192,5 – 127,5 – 187,5. Totalt 500 kg.

Berge fikk ingen drømmestart i knebøy, der hun åpnet med 182,5 kg. I det første løftet mistet hun balansen og tippet bakover. Det andre løftet ble ikke godkjent på grunn av en nedoverbevegelse på vei opp. Dermed fikk hun kniven på strupen i det tredje løftet. Med god støtte av de andre norske løfterne i salen, fikk hun det viktige sisteløftet godkjent. Etter denne runden lå hun på 7. plass sammenlagt.

I benkpress klaffet det fra starten av. 120 kg gikk lett opp. Berge hadde også god kontroll på 125 kg. Det siste forsøket på pers på 130 kg ble underkjent på grunn av en nedover-bevegelse. Med det ble hun den femte beste damen i benkpress.

I mark leverte Hege raske og gode løft. Det første på 177,5 kg, det andre på 182,5. I det siste løftet forsøkte Hege på å tangere sin egen pers på 187,5 kg, men hun hadde dessverre ikke krefter nok igjen og kom seg heller ikke helt i riktig posisjon.

Det ble ingen medalje på Hege, men hun havnet bare ti kg bak sin egen pers sammenlagt til tross for at hun ble stående med åpningsløftet i bøy.

– Det var moro å løfte. Men jeg er skuffet over å ikke få ut mer. Jeg hadde håpet på en bedre sammenlagt, og når det ikke går blir man litt skuffet, sier Berge like etter konkurransen.

Hun overrasket seg selv på flere måter da det ikke gikk som planlagt i knebøy.

– Jeg har aldri tippet bakover før, det er har heller gått forover. Og jeg kan ikke huske sist jeg hadde en vandrebøy. Det er veldig rart. Men den siste var pisselett.

– Var du nervøs eller hva skjedde?

– Nei, jeg var ikke nervøs. Jeg er stolt av at jeg klarte å holde meg kald og rolig. Vanligvis hadde jeg friket helt ut, men jeg lot meg ikke stresse av feilene, sier hun.

Berge har ikke hatt de optimale forberedelsene til VM. Hele sommeren gikk med til rehabiliteringsøvelser etter at hun skadet hofte og lår under NM. I tillegg har hun slitt med at hun har veid litt lite før mesterskapet.

– Jeg har lagt på 61 kg, og er vanligvis 64. Men jeg er fornøyd med at jeg er nære ved å perse i benk og at det gikk greit i mark etter skaden.

Hadde knebøy gått etter planen, kunne løfteren fra Sande KK ha sikret seg en femteplass. Hun endte på syvende, og har store planer om å fortsette klatringen oppover resultatlistene til neste år. For i fjor ble hun nummer åtte i VM, og året før ble hun nummer ni.

– Det er gøy å tenke på at jeg ikke er så langt unna i det som er en av de tøffeste klassene. Jeg kan jo kanskje være med å kjempe om medalje til neste år, sier hun fornøyd.

Hege ble altså stående med rekken 182,5 – 125 – 182,5. Totalt 490 kg.

Landslagstrener Dietmar Wolf synes at det gikk veldig bra.

– Hun har jo slitt med skade fra NM, og det var noe man har vært nødt til å ta hensyn til. Hun har trent annerledes med mye rehab i sommer, men Hege tar trent bra utover høsten. Men hun løftet jo egentlig ganske bra, sier han.

 

Marte Elverum røk i benk – tok to sølv

image1

Løfteren fra KK-67 deltok i -72 kg. Hun kom på fjerdeplass i fjorårets VM, og da russiske Yulia Medvedeva måtte trekke seg før start, så det lyst ut for medalje sammenlagt.

Personlige rekorder før VM: 235,5 – 127,5 – 213,5. Totalt 575 kg.

I knebøy var det ingen som kunne stanse Marte Elverum. Åpningsvekten på 225 kg gikk superlett, og 235 kg var heller ikke noe problem. Da 24-åringen forsøkte å perse med 237,5 kg gikk ikke alt som det skulle. Hun klarte løftet, men dommerne mente at hun beveget foten etter å ha fått startsignal. Dette resulterte i en klage, som ble tatt til følge da Marte ikke var klar da signalet gikk. Hun brukte den korte tiden hun fikk før omløftet, og svarte med en veldig fin og overbevisende pers. Dette er også ny norsk rekord og holdt til en sølvmedalje i bøy.

Men så gikk det galt. Om omløftet i bøy kan ha ødelagt, er det vanskelig å si noe om i skrivende stund. Men åpningsvekten i benk ble senket fra 125 til 122,5. I det første løftet flyttet Marte en fot, og det så også ut som om hun løftet på rumpen noen ganger. Løftet ble ikke godkjent, og hun klarte heller ikke å avslutte løftet. I det andre løftet gikk det heller ikke i lockout. Dessverre gikk det heller ikke på det tredje forsøket. Dermed forsvant hun ut av medaljekampen sammenlagt.

Marte deltok i markløft etter skuffelsen, og der skuffet hun ikke. Hun senket åpningsløftet fra 210 til 205. Det gikk superlett. Dermed ble det høynet med ti kg slik at Marte kunne perse i mark, noe som også ville tilsvare en ny norsk rekord. Det hadde hun ingen problemer med å få til. Men 220 i markløft ble litt for tungt. Marte tok sølv i markløft.

På telefon fra USA forklarer KK-67-løfteren at omløftet dessverre ødela for henne.

– Det tok veldig mye energi, men jeg var så forbanna at jeg uansett ville ta det omløftet, sier hun.

Marte forklarer at hun fikk bøysignal fra hoveddommer lenge før hun var klar. Da ble hun usikker på hva hun skulle gjøre, så hun fant rikig posisjon og satset på at det ville gå bra. Det gjorde det ikke. Hun fikk røde lamper fra dommerne, noe juryen ikke var enig i. De kalte trener Dietmar Wolf bort til seg, og var ikke i tvil om at feilen ikke var Marte sin skyld.

– Men jeg synes at eg kunne fått den godkjent i stedet for å måtte løfte på nytt. Det ble til at vi bare måtte rive av knebindene og surre på nytt, siden jeg bare fikk tre minutter på meg, sier hun.

Det hele førte til at hun ikke fikk varmet godt nok opp før benkpress, som er Elverums svakeste øvelse.

– Jeg slet med pusten og rakk nesten ikke å varme opp i det hele tatt. Det er surt, for jeg har benket mye mer på trening og følte meg trygg på vektene. Men det gikk ikke rett og slett, og jeg hadde nok ikke klart tredjeplassen sammenlagt uansett om jeg hadde klart det på siste forsøk.

Tøff som hun er beit 24-åringen tennene sammen for å avslutte konkurransen.

– Jeg orket ikke å felle noen tårer etter benken, det var bare å gå ut for å dra litt mark og heller ta det etterpå. Man skal uansett ikke gi seg, det er dårlig sportsånd, sier hun.

Selv om ryggen slo seg vrang i det siste løftet i benken, fikset hun sølv og forbedret din egen rekord i markløft.

Marte ble stående med: 237,5 – ingen godkjente – 215. Ingen total.

Landslagstrener Dietmar Wolf vet ikke helt hva han skal si om at Elverum røk ut av sammendraget etter tre mislykkede forsøk i benk.

– Vi var litt uheldig med Marte. Jeg vil ikke skylde på noe, men det omløftet i bøy kan ha gitt litt utslag. Men det var noe som ikke stemte i benk. Men formen var jo på plass, og benken kan jo ikke ha vært så langt unna, sier han.

 

Sjetteplass for Linda Kristensen

kristensen

Kristensen fra Sandnes AK deltok også i -72 kg. Hun har deltatt i junior-VM for en del år siden, men dette var hennes første VM som senior.

Perser før VM: 200 – 140 – 182,5. Totalt 520.

Linda startet med 190 kg i bøy, noe som gikk veldig lett. 197,5 kg gikk også fint for løfteren fra Sandnes AK. Hun forsøkte seg på å perse med 202,5 kg, noe som det så ut til at hun ville klare med tanke på de to gode foregående løftene. Dessverre gikk det ikke, og det så ut til at hun havnet litt i ubalanse.

127,5 kg var startvekten i benkpress. På første forsøk ble det litt vandring med stangen, og løftet ble ikke godkjent. Det andre løftet fikk hun heldigvis godkjent. I siste løftet var det 132,5 kg som skulle opp, men her fikk hun ikke strakt ut albuene på toppen av løftet.

I mark startet Linda med et uproblematisk løft på 170 kg. Det andre løftet på 175 kg så tungt ut, men det gikk både opp og ned igjen. I siste løft meldte Kristensen 180 kg, men hun valgte å ikke stille på løfteplattingen da det var hennes tur. Det var rett og slett nok for denne gang.

Linda ble stående med 197,5 – 127,5 – 175. Totalt 500 kg. Sammenlagt endte hun på sjetteplass, og var nærmest medalje i benkpress der hun tok 4. plass.

– Ut fra forutsetningene er jeg fornøyd. Jeg har hatt et litt trøblete år, men jeg har trent og gjort det jeg skal. Før dette stevnet hadde jeg egentlig ikke noen tall i hodet, for jeg vet at persingen kommer senere, sier hun.

VM-resultatet ble sammenlagt 20 kg under persen.

– Men jeg vet at jeg er på vei tilbake, og nå var jeg heldigvis ikke på sykehus noen dager før løftingen, slik jeg var før det forrige stevnet, sier hun.

Kristensen vurderte faktisk å trekke seg fra VM, men valgte heldigvis å delta med god støtte fra landslagstreneren. Nå har hun treningsgrunnlaget og motivasjonen for å kjøre på videre mot nye høyder.

– Nå vil jeg egentlig bare hjem for å trene mer. 2015 blir et bra år, sier hun.

Kristensen sier at målet for neste VM må bli en høyere sammenlagtplassering og medalje i benk.

Landslagstrener Dietmar Wolf sier:

– Linda løftet mer enn forventet. Dersom man ser på løftingen hennes fra vesteuropeisk, er det stor forskjell. Hun har fått tilbake selvtilliten hun trenger for å satse videre, og det er veldig bra.