Mars 2004

Ungdomsarbeid, samt rekruttering av nye styrkeløftere.

På tide å ta opp igjen tråden som omhandler rekruttering av nye medlemmer til styrkeløftsporten, og da fortrinnsvis ungdom.

Det er gledelig lesing at medlemstallet i Norges Styrkeløftforbund stiger. På idrettsregistreringen for 2003 ser vi at NSFs økning er på 6,3%. Det er en økning for begge kjønn og alle aldersgrupper utenom menn i alderen 20-25 år. Totalt antall medlemmer i 2003 var 4375.

Det er fortsatt i vinden å trene med vekter, og det er mer aktuelt enn noensinne å benytte styrketrening som grunnlag for å bli bedre i andre særidretter.

Vi har sett på enkelte av tiltakene som er gjort i de største klubbene, og vurdert hva som ser ut til å være av størst betydning og hva som har gitt best resultat i forhold til rekruttering av nye løftere på plattingen.

I korte trekk kan man oppsummere følgende tiltak:

  • Egne klubbmesterskap for nybegynnere gir den enkelte nybegynner den trygghet og oppmerksomhet som er nødvendig for å få følelsen av tilhørighet.
  • Trening på tvers av kjønn, alder og nivå, hvor alle hjelper alle.
  • Ha en jevn dialog med nybegynnerne.
  • ”Fadderordning”. Erfarne løftere trener sammen med nybegynnere og har oppfølgingsansvar.
  • Arrangere 5-kamp, løfteskole og Ungdomskurs i nevnte rekkefølge. Gjerne med 2-3 måneders mellomrom for å ivareta kontinuiteten og la utøverkompetansen gå seg til i naturlig tempo.
  • ”Surrekurs”. La de mer erfarne løfterne lære ungdommene å bruke utstyr på en hensiktsmessig måte. Informasjon om når det er hensiktsmessig å benytte løfteutstyr og betydningen av sikring og hjelp på tunge treninger.
  • Ved årsmøter bør hver enkelt klubb sørge for at minst en ungdom velges inn i styret. Å ha ungdomskontakt er med på å gi styret nye impulser, samt innsyn i hva ungdom tenker og også hva de forventer.
  • Gi ungdom medbestemmelsesrett i alt fra styresaker til hvilket nytt treningsapparat som skal være neste klubbinvestering.
  • Inviter lokale medier til treningslokalet, og vær tydelig på verdien av å drive en særidrett som rekrutterer ungdom i alderskategori 13-19 år, aldersgruppen hvor det er størst frafall fra norsk idrett generelt.
  • Arrangement eller andre aktiviteter som for eksempel pizzakveld, friidrettsstevne, 5-kamp, klatring, fjelltur eller bowling (dersom man ikke får ned flest kjegler kan man konkurrere i høyest utgangshastighet på kulen…). Dette arrangeres på tvers av alder og kjønn, det er morsomt og gir nybegynnere anledning til å bli bedre kjent med medlemmene i klubben.

Dersom vi skal ha et variert tilbud til ungdom, og ikke minst opprettholde aktivitetsnivået og ivareta interessen for å fortsette med styrkeløft, kreves det trenere og ledere som er oppdaterte på treneransvar både i form av løfteteknisk kunnskap og holdningsskapende kunnskap.

Trener-/lederrollen er og blir det viktigste momentet i en rekrutteringsprosess. Har man ikke et mottaksapparat i klubben er det nytteløst å innhente nye medlemmer.

Vi i forbundsstyret har sett på muligheten for å forbedre og samtidig forenkle aktivitetslederkurset slik at dette kurset som hovedmål gir grunnlag for å ha lyst til å jobbe videre med treneransvar og aktivitetslederansvar i den enkelte klubb.

Vi har i den anledning, sammen med Torbjørn Traaslett (trenerutdanning-ansvarlig i NIF) sett på innholdet i aktivitetslederkurset vårt, og kommet frem til at kurset pr. i dag inneholder for mye teori i forhold til det å utdanne en aktivitetsleder. Aktivitetslederkurset er første steg på trenerpyramiden vår, og det er her grunnlaget for, og inspirasjonen til videre utdannelse skal legges. Det er også som aktivitetsleder man har ansvar for den grunnleggende innføringen i styrkeløftsporten. Det betyr at vi må komme i gang med selve aktiviteten, som jo er styrkeløft, og ikke gå i dybden av teorien på et så tidlig stadie. Hovedhensikten til aktivitetslederen er at han/hun skal kunne aktivisere nybegynnere på en slik måte at man har fanget nybegynnernes interesse for styrkeløft.

Når det gjelder rekruttering, er det som kjent fortsatt det som er hovedsatsningsområdet i Norges Styrkeløftforbund. Avgjørende faktorer (i stikkordsform) for å lykkes i rekrutteringsprosessen er blant annet:

  • Frivillighet – dugnad, nærmiljø, naboskap og møteplass
  • Utdanning – ledelse, aktivitetsledelse, pedagogikk, studievirksomhet
  • Kameratskap – nettverksbygging, holdninger, respekt, gjøre noe sammen
  • Demokrati – tillitsverv, lover, samarbeid
  • Integrering – funksjonshemmede, innflyttere
  • Underholdning – toppidrett, media

Selve aktiviteten, styrkeløft, er det selvsagt vi selv som er best på. Men når det gjelder den ikke ubetydelige delen av rekrutteringsarbeidet som ligger under pedagogikk, holdninger og respekt, er det av stor betydning å ta i mot hjelp fra eksterne bidragsytere som har kompetanse på området. Det er også hovedmålet med å invitere MOT og stiftelsen Antidoping Norge til vårt seminar på søndagen i forbindelse med NM i Sandnes.
Begge organisasjoner er flittig benyttet på våre samlinger og også på Ungdomskurset vi har kjørt ved et par anledninger. Det er dessverre ikke så mange medlemmer vi når om gangen ved å innhente dem i ovenfornevnte anledninger. Det er derfor en flott anledning å presentere dem for alle som ønsker å bli bedre kjent med dem under NM i år, og å vise nytteverdien av å ha så gode samarbeidspartnere.
Det er for øvrig bestemt at klokkeslett for seminar på søndagen er kl. 1100-1400. Endelig program for søndagen, med navn på bidragsyterne, kommer i løpet av første uken i mars.

Avslutningsvis vil jeg få gratulere alle veteranløfterne med flotte resultater og god innsats under Veteran-NM i Sande sist helg. En ekstra gratulasjon til Tor-Egil Skogly som satte europarekord i markløft for veteraner. I tillegg en ekstra gratulasjon til Sigve Valentinsen som ble beste løfter på poeng i Yngre Veteran, Per Åge Madsen i Eldre Veteran og til slutt Truls Kristensen som løfter i Super Veteran.

Lykke til med videre trening frem mot NM i Sandnes!
Ser dere der!

Sportslig hilsen Tone.