April 2006

Sesongen godt i gang

Våren skulle egentlig ha vært her nå i følge kalenderen. Det er allikevel slik at det fortsatt er ganske så kjølig, og snøbygene har ikke helt gitt opp å dekke bakkene med hvitt dekke. Når sant skal sies finnes det da også snøklokker å se rundt omkring i naboenes hager, hjemme hos oss uteblir de, uvisst av hvilken årsak… Uansett vi er godt inne i april, og påsken er i anmarsj.

 

Vi har til nå i år vært med på et strålende Norgesmesterskap i Melhus. Åge Berntsen & Co hadde ikke overlatt mye til tilfeldighetene. Medlemmene i Melhus hadde stått på over lengre tid, og jobbet iherdig hele helgen slik at vi fikk en minnerik helg i Melhus. Flott innsats av en klubb som debuterte som NM-arrangør.

 

Vi har hatt Jentesamling på Toppidrettssenteret hvor det var 22 aktive deltagere i alle alderskategorier. Av eksterne foredragsholdere stilte MOT med Trine Bjarmann som engasjerte både unge og mindre unge med sitt innlegg. Det handlet i stor grad om mestring, ha mot til å konkurrere, tenke positivt i situasjoner som kanskje ikke oppleves som positive og hvordan vi kan bidra til å gjøre andre bedre.

Generalsekretær i Norges Orienteringsforbund, Astrid Waaler Kaas, deltok sammen med oss på søndagen, og hun kom med en rekke nyttige innspill om hvordan vi skal dra lasset i samme retning. Hun presiserte betydningen av at klubber, lag og forbundsstyre tenker helhetlig og at vi fremstår som en felles organisasjon og ikke ”oss og dem”. Hun tok også for seg litt om hvordan vi kan jobbe for å bli oppfattet på ønskelig måte, og eksempler på utfordringer som må forseres om vi skal lykkes med å nå våre mål.

Med innlevelse og engasjement avsluttet Gry samlingen på søndagen med å fortelle om egne erfaringer med styrkeløftsporten – hva det har betydd for henne, hennes oppfatning av idretten og miljøet rundt, og også hvordan det har gitt henne ”guts” til å tørre ting hun før ikke trodde hun var i stand til å gjøre.

Det var flere enn meg som kunne nikke anerkjennende til flere av hennes betraktninger av enkelte situasjoner…

I tillegg til foredragene hadde vi gruppearbeid, teknikktrening, aerobic med aktuelle uttøyningsøvelser, tur rundt Sognsvann og en hyggelig middag i byen.

Som et resultat av innspill under fjorårets Jentesamling, er det laget en folder som skal være til bruk ved rekruttering av jenter/damer til styrkeløftsporten, og det oppfordres på det varmeste å arrangere egne, lokale Jentesamlinger rundt i regionene. I så måte er folderen et fint hjelpeverktøy for å overbevise flere jenter om at styrkeløft er et riktig valg, i valg av idrett.

 

Flere trenere

Det har også vært arrangert Trener-1 kurs. 11 deltakere, stort sett fra Vest-Norge, deltok her, og det begynner nå å bli en rekke trenere rundt i regionene.

Det som er viktig nå, er at trenerne får tildelt ansvar i forhold til oppfølging av utøvere i den enkelte klubb. For å bli gode trenere, må man praktisere og vedlikeholde den kunnskapen man har gjennomgått under trenerutdannelsen.

På sikt vil dette garantert gi styrkeløft både større bredde og topp, i tillegg til at klubbene kommer styrket ut kvalitetsmessig. 

Organiseringen med Regionstrenere er i gang, noe som er et gledelig fremskritt både for at vi skal kunne nå flere løftere og for å kunne gi flere løftere den oppfølgingen som er ønskelig.

 

Landslagssamling

Helgen etter påske er det landslagssamling på Toppidrettssenteret. Her skal siste finpuss skje før kommende EM i styrkeløft. Årets EM arrangeres i Tsjekkia, nærmere bestemt Prostojev, og blir det første felles EM for damer og herrer, noe som jo er et resultat av at også VM blir felles fra og med dette året.

Norge sender 5 dameløftere og 5 herreløftere.

For Frank Gyland sitt vedkommende blir samlingen siste tunge trening før avreise til VM i benkpress i Busan, Sør- Korea. Med seg på turen får han lagleder/dommer Pål Nilsen.

 

Nordiske mesterskap

Videre på programmet for aktiviteter står Nordisk mesterskap for ungdom og junior, samt veteraner. Veteranene drar til Rødby, mens de litt yngre tar turen til Randers.

Og gled dere – vi har nå inngått samarbeidsavtale med ER-equipment, som igjen har bidratt til at det kommer nye ”Sterk, blid og dopingfri” t-skjorter. En av våre veteranløftere har lovet å legge turen fra Rødby, innom Randers, for å ta med et nytt opplag med våre favoritt t-skjorter til Norge. Disse kommer for salg i maiJ

 

I tillegg nærmer Nordisk mesterskap i benkpress seg med stormskritt – et mesterskap Odin SK påtok seg å arrangere på svært kort varsel. Det er gledelig å se at vi har medlemsklubber som tillater seg å være litt impulsive. Nå må det jo nevnes at det ikke er mer enn et halvt år siden Odin SK sto som arrangør for et meget vellykket U/Jr. og Veteran-NM. Med det mesterskapet på baklommen ligger det nok an til et vellykket Nordisk benkpressmesterskap også den 6. mai.

 

Antidopingarbeid

Det nytter å jobbe aktivt med antidopingarbeid, det er helt tydelig her hjemme i Norge i alle fall. Holdningene innen organisert idrett er helt klar, og det er flott å representere et forbund som har oppnådd gode resultater gjennom en årrekke med hensyn til negative dopingtester. Som en av Antidoping Norges forelesere en gang sa: ” Norges Styrkeløftforbund har gått fra å være verstingen til å bli beste elev i klassen!”

Vi testes fortsatt prosentvis oftest, ønsker dopingkontrollørene hjertelig velkommen og har generelt et godt samarbeid med Antidoping Norge.

Holdningsskapende arbeid i enkelte andre nasjoner kan virke som en større utfordring. Flere dopingtester er da det beste hjelpeverktøyet for å avsløre syndere og for å statuere eksempler i det håp om at de snart tar innover seg at vi ønsker å konkurrere på like og rene vilkår.

Når det kommer til internasjonale mesterskap er det selvsagt gledelig at juksemakere blir tatt og at de rettvise medaljeeierne mottar medaljene. Det er også gledelig at flere av de riktige medaljevinnerne er norske landslagsløftere. Allikevel vil det alltid være en bismak ved å få medaljene tildelt ved senere anledning eller eventuelt få dem tilsendt i posten. Det vil aldri bli det samme. Nå er situasjonen slik at både Tor Herman Omland og Linda Høiland vil motta sine velfortjente medaljer under årets EM, mens arena for utdeling av Andreas Hjelmtveits gullmedalje fra fjorårets junior-VM, fortsatt er uklart.

Nullvisjonen lenge leve…

 

Jeg vil med dette ønske dere alle en riktig god påske!

 

Hilsen fra Tone