Mars 2008

Idrettsorganisasjonens arbeid skal være preget av frivillighet, demokrati, lojalitet og likeverd.  Aktiviteten vi tilrettelegger for skal være preget av idrettens grunnverdier som glede, fellesskap helse og ærlighet. Disse verdiene står beskrevet i idrettspolitisk dokument og de skal være selve grunnfundamentet for aktiviteten i klubbene både når det gjelder hver enkelt trening, konkurranser og samlinger. Verdiene idretten står for er det vi higer etter i vår idrettshverdag. Hva gjør vi i vår daglige aktivitet for å ta tak i disse verdiene? Det handler om holdninger både overfor egen aktivitet men ikke minst holdninger til treningskamerater, ”kollegaer” og andre i treningsmiljøet.

 

Styrkeløft har jobbet mye med tydeliggjøring av holdninger og antidopingarbeid. Slagordet Sterk blid og dopingfri ble ”født” under en landslagsamling en god del år tilbake. Det er et budskap som kommer rett fra hjertet fra toppidrettsutøveren i styrkeløft. Det er ærlig, oppriktig og ekte, og det sier egentlig alt om hva vi som styrkeløftorganisasjon står for. Mottoet vårt har blitt lagt merke til i mange år og t-skjortene vi trykker opp år etter år forsvinner raskt. Alle vil ha en slik skjorte fordi det er så fint å kunne være tydelig på hvor vi står. Det kan nesten føles som at vi har en evigvarende antidopingkampanje og noen tenker kanskje at det der er gammelt nytt? Så lenge Norges Styrkeløftforbund dessverre fremdeles opplever å få dopingdommer på vår statistikk så er det et bevis på at vi er ikke der vi ønsker å være. Vi har en nulltoleranse mot dopingmisbruk og antidopingarbeid kan derfor aldri bli gammelt nytt. Nå kan vi kanskje forsvare oss med å si at de siste positive prøvene vi har fått ikke har vært aktive utøvere. Heldigvis kan vi si, men dette viser også at der en utfordring å nå frem til alle medlemmer med et tydelig antidopingbudskap. Alle medlemmer av idrettslag tilknyttet Norges Styrkeløftforbund plikter å forholde til idrettens dopingbestemmelser. Her skiller ikke idretten på aktive eller mosjonister. Et medlem er et medlem, og en eventuell positiv avlagt dopingprøve kommer på vår statistikk uavhengig av aktivitetsnivå til det enkelte medlem. En antidopingkampanje er ikke noe vi gjør en gang og så gjemmer bort i en skuff etterpå. Antidopingarbeid er et evigvarende element som skal være med oss i ett og alt både når det gjelder klubbmiljø, konkurranser, utdanning og alt annet vi foretar oss.

 

10 mars ble konseptet Rent idrettslag lansert på Hamar som et samarbeidsprosjekt mellom Antidoping Norge, Norsk Tipping og Norges Idrettsforbund. Dette er en ypperlig måte for klubben å ta tak i holdningsskapende arbeid ved å bevisstgjøre trenere, ledere, aktive og alle øvrige medlemmer om hvilke bestemmelser som finnes i idretten når det gjelder dopingmisbruk. Alle klubber kan gå inn på www.rentidrettslag.no og registrere seg. Klubben setter opp en del punkter de ønsker å gjennomføre for sine medlemmer og i etterkant av registreringen får klubben tilsendt et diplom som er et synlig bevis på at klubben får stempel som Rent idrettslag. Odin Styrkeløftklubb i Bergen ble registrert som Rent Idrettslag på lanseringsdatoen, som en av de første klubbene i Norge. Det er utrolig gøy å bli kontaktet av Antidoping Norge med et budskap at de ønsket at en av våre klubber skulle være med på lanseringen. Det skal være visst at vårt tydelige antidopingarbeid blir lagt merke til. Norges Styrkeløftforbund fortsetter det tette samarbeidet med Antidoping Norge og årets Sterk, blid og dopingfri t-skjorte vil også bære den nye Rent Idrettslag-logoen på brystet. Jeg vil oppfordre alle klubbene til å registrere seg som Rent Idrettslag. Den nye t-skjorten er til salgs fra forbundskontoret.

 

Internasjonalt skjer det også ting innen antidopingarbeid. Den internasjonale forbundet har nok en gang utestengt Russland for dopingovertredelse. EM blir i år som i fjor gjennomført uten russiske løftere tilstedet. IPF påla ved utestengelsen i 2006 Russland og Ukraina å innføre utenfor – konkurransetesting samt utøverinformasjon for sine toppløftere på lik linje med andre land. Med nok en positiv prøve fra Russland kan se ut som at et generasjonsskifte er det eneste som kan endre enkelte lands antidopingholdinger. Det må komme inn nye ledere, trenere og annet støttepersonell med klare holdninger mot dopingmisbruk for å få bukt med dopingmisbruket i disse landene. Mens vi venter på dette ”generasjonsskifte” så må IPF fortsatt ha et klart mål om at alle land skal forholde seg til det samme regelverket, og overtredelser må slås hardt ned på. Det skal nok noe til for at alle land får være med på EM/VM hvert år fremover. NSF skal jobbe tydelig overfor IPF med et budskap om at nulltoleranse er det eneste vi aksepterer.

 

Ulefoss er arrangør av årets NM i styrkeløft. Det er sporty å stille opp som fersk NM arrangør og jeg ser frem til et spennende NM i Telemark. Jeg håper at flest mulig børster talkum av draktene sine og finner veien til Ulefoss slik at årets Styrkeløftfest kan få den rammen som seg hør og bør på et NM. Lykke til med forberedelsene både til løftere, trenere og stevnearrangører.

 

En sterk vår ønskes dere alle!

 

Med hilsen fra

Linda Høiland