EM benkpress 2012

Litt fra EM benkpress.

EM Benkpress 2012

De siste år har Slovakia og Tsjekkia byttet på å arrangere EM benkpress. Det har vært opp og nedturer med tanke på standarden på stevnet, så det var greit med et bytte av arrangør denne gang. Det ble Italia som arrangør i år og turen gikk til Terni, en liten by litt over en times kjøretur fra Roma. August i midt-Europa pleier å være en varm opplevelse og det fikk vi erfare også denne gang. Gradestokken viste 36+ grader inne i byen hver dag, så spørsmålet var om hvordan det ville påvirke utøverne.

Det var tatt ut 4 herrer og 1 dame denne gang. Dag Andre Mo, Martin Borgland Rønning og Alastair McColl er gamle kjenninger på laget, men det var første benkpress stevne for Kim-Raino Rølvåg. Vi har ikke hatt med noen kvinnelige utøvere de siste år, så det var et gledelig gjensyn med Hildeborg J. Hugdal, som er tilbake etter hun ble mamma. Hildeborg var med på EM benkpress i 2007, hvor hun fikk sølv med 170 kg. Det var for øvrig samme EM hvor Alastairfikk sin første av hittil 3 EM bronse medaljer. Som vanlig var også landslagstrener Helge Sviland med på turen og undertegnede var med som dommer.

Grunnet forskjellige reiseveier ble laget samlet i Terni torsdag kveld. Det var litt nedtur å finne stevnehallen uten aircondition i denne varmen. Like nedtur var det å besøke toalettet, som var uten papir og såpe!

Men det var ikke tid til å tenke på slik, for fredag hadde vi løftere i alle puljer, så det skjedde noe hele tiden.

Først ut var Hildeborg, som i 2009 satt verdensrekord i benkpress med 201,5 kg. Etter sin svangerskapsperiode har Hildeborg i år løftet 185 kg i benkpress, som gjorde henne til favoritt i klasse 84+ kg.
Men både Agnes Szabo og Brenda Van de Meulen er på samme nivå, så det ville bli jevnt. Hildeborg åpnet på 182,5 kg, mot 170 og 175 kg for Van de Meulen og Szabo.  Alle 3 fikk godkjent sitt åpningsløft. Hildeborg tok 182,5 kg veldig lett og virket mye sikrere og sterkere enn sine motstandere. Men alle 3 fikk godkjent sine 2.løft på hhv 187,5 kg for Hildeborg, 177,5 kg for Van de Meulen og 182,5 kg for Szabo. Hildeborg økte til 200 kg i siste løft, Van de Meulen fikk godkjent 185 kg og vi ventet spent på Szabo som gikk på 195 kg i siste løft. Når Szabo bommet på sitt forsøk ble Hildeborgs siste løft økt til 206 kg, forsøk på ny verdensrekord!

Jeg må innrømme at jeg tenkte at det ville bli tungt for Hildeborg, men til min gledelige overraskelse så presset hun 206 kg greit opp og ble beste dameløfter på poeng, samt  nok en gang innehaver av verdensrekorden! Utrolig morsomt å ha Hildeborg tilbake, både for hennes gode humør og ikke minst sterke løft! Det er nok ikke siste gang vi ser Hildeborg på topp av seierspallen.
Velkommen tilbake og takk for oppvisningen Hildeborg!

Gla gutten Kim-Raino var neste løfter for oss i klasse 74 kg.Formen hans var tydeligvis like bra som humøret, for åpningsløftet var lik hans norske rekord på 212,5 kg. Påmeldingslisten hadde Kim-Raino på 6.plass og det var noen kilo opp til de 3 beste. Men etter 2 løft på 212,5 kg og 217,5 kg, som begge var lette løft, var det medaljemuligheter for Kim-Raino. Ett nydelig, godkjent sisteløft på 227,5 kg gaforeløpig 3.plass og avslutningen på denne klassen ble veldig spennende. Det ble 4.plass på Kim-Raino da Mashinskiy fikk godkjent 230 kg i siste løft. Det ble 230 kg på de 3 beste, men Amit Selberg fra Sverige tok gullet på lettest kroppsvekt.Kim-Raino var bare 2,5 kg bak og økte sin personlige rekord med hele 15 kg! Årets VM sølv gikk på 232,5 kg og EM gull nå på 230 kg, det lover godt for Kim-Raino.

Dag Andre var av de letteste i klasse 105 kg men langt ifra av de svakeste. Han var litt usikker på formen og åpnet på 267,5 kg. Det var et lett, godkjent løft og 275 kg ble meldt til 2.løft. Det ble godkjent, men med litt motstand. Dag Andre lå på 4.plass før sisteløft og trengte 280 kg for å rykke opp til 3.plass. Det var sølvmedaljen som fristet Dag Andre og 282,5 kg ble meldt. Dessverre var det for tungt denne gang og det ble nok en 4.plass i EM for Dag Andre. Jeg krysser fingrene for deg neste gang Dag Andre. J

Som vanlig var det Martin og Alastair som skulle kjempe i den tyngste klassen. Alastair var optimistisk og hadde formen inne, mens Martin var litt usikker denne gang. Han var sterk på oppvarmingen, men slet når skjorten kom på. Så det virket ikke så lovende. Som vanlig var det ett par løftere som åpnet tungt og ville vunnet med godkjent løft, så spenningen var tilstede hele veien. Det skulle stå mellom våre gutter, Kenneth Sandvig, danske Tonni Jensen og Ewald Enzinger fra østerike.

Alastair åpnet på 315 kg og Martin valgte 317,5 kg. Alastair slet med stangplasseringen på alle sine løft. Stangen stoppet rett over brystet og «fløt» litt før han fikk press signal. Han var nær å besvime når han kom av plattingen og det hjalp ikke stort med rundt 30 grader i hallen. Både Martin og Alastair fikk godkjent 1.løft og var med i medaljekampen.

Kenta løftet som vanlig sikkert og fikk godkjent både 330 kg og 337,5 kg, så det var sølv og bronse vi skulle kjempe om.Det ble godkjent 2.løft på begge våre. Alastair tok 325 kgveldig lett og Martin våknet litt og tok 322,5 kg greit. Alastair ba om 330 kg i siste løft og Martin valgte 327,5 kg. Om Martin bommet på 327,5 kg var Alastair klar på at han ville ha 332,5 kg. Etter noen stille minutter så våknet Martin og ville gi Alastair kamp. Han ville høyne til 330 kg, men da han hørte at 332,5 kg var målet til Alastair var valget enkelt. Så begge valgte 332,5 kg i siste forsøk.

Det så bra ut for Alastair i startet av løftet med god fart, men så går stangen bakover og i stativet. At Alastair gjør over 330 kg neste gang, er jeg helt sikker på. Martin hadde også et bra forsøk på 332,5 kg, men det var tomt for krefter når utrettingen skulle fullføres. Det var imidlertid mye bedre løfting på Martin enn hva vi trodde før start.

Det ble bare bomløft på Enzinger og Jensen så gullet gikk til Kenta med 337,5 kg. I fjor var det gull til Sandvig, sølv til Martin og bronse til Alastair. Nå tok Alastair sølvplassen og Martin bronsen. Alastair ble nr. 4 på poeng og Martin nr. 5.

Det var 3 gang Kenta, Martin og Alastair deler medaljene på EM og VM. Kenta har tatt gullet hver gang, mens våre bytter på sølv og bronse annenhver gang. La oss håpe dette fortsetter framover.

Meget bra innsats av alle sammen!