Referat nordisk ungdom & junior, Aalborg 22.februar

Den norske delegasjonen til Nordisk for ungdom & junior reiste i to puljer, en større gruppe reiste med båt fra Oslo torsdag 20.februar og en mindre gruppe reiste dagen etter med båt fra Kristiansand.

Fremme i Fredrikshavn startet oppholdet litt tregt for Oslo delegasjonen, de bestilte og bekreftede bilene var nemlig ikke tilgjengelige allikevel. Derfor måtte vi fordele laget inn i en god blanding av mindre og større løftere, ettersom bilene vi fikk tildelt var av høyst normal størrelse. Styrkeløftere er ikke kjent for å pakke lett, så det ble litt grubling frem og tilbake før alle hadde beinplass nok og ikke minst armslag i bilene.

Vel fremme i Aalborg ble det inntatt en større lunsj på Friends restaurant for de aller fleste på laget, en «Joey burger» med 400 gram kjøtt, egg, bacon og double cheese gikk ned på høykant. Etter dette ble dagen for det meste brukt til avslapning på sportshøjskolen, som lå plassert i gangavstand fra byen og ca. 3 km fra løftearenaen. Forholdene på højskolen var enkle, men fullt levelige. Delegasjonen som kom med båt fra Kristiansand var fremme først kl.21 fredag kveld og det ble kun tid til en kjapp prøverunde med landslagsdressen før det bar i seng.

Løftedagen

Våre første løftere, ungdom og Junior dame, skulle til innveiing kl.0800 lørdagen. Ingen hadde noen som helst problemer med å klare vekten og åpningsvektene var avklart på forhånd. Jentene virket fokuserte og klare for å løfte store vekter. Det ble tidlig klart at vi skulle komme til å nyte godt av å være mange lagledere, på oppvarmingen var det kun 3 rack og med to puljer som skal varme opp om hverandre blir det fort kaos. Våre lagledere er alle erfarne og loset samtlige deltager gjennom stevnet med en stoisk ro. Imponerende med tanke på at 8 av våre 12 løftere debuterte internasjonalt på Nordisk.

Ungdom damer

Lena Sjøl (17 år) fra Sande KK var vår første deltager i konkurransen, i klasse 57 kg ungdom. Lena har hatt en oppkjøring plaget av streptokokker og påfølgende vekttap, hun veide inn lett med kun 53.2 kg. Det starte allikevel bra for Lena, som ble fulgt opp av Frode Fjogstad på stevnet. Alle de tre forsøkene i knebøy ble godkjent. Norsk rekord på 120 kg i tredjeforsøk må sies å være et bra resultat for ungjenta. I benkpress ble det dessverre en del teknisk rot, kun det første forsøket kom opp på godkjent vis. 70 kg er 5 kg bak den personlige rekorden. Også i markløft ble Lena stående med åpningsløftet, selv om hun kom ekstremt nær på sitt siste forsøk. Hun gjennomførte følgende serie i markløft 125 godkjent, 135 kg underkjent og 137,5 kg underkjent. Totalt fikk Lena 315 kg, og gullet i klassen. Gratulerer så mye med debuten internasjonalt.

1

Lena Sjøl klar for markløft, Frode Fjogstad gir sine siste instrukser.

2

Lena Sjøl, Norsk rekord i knebøy med 120 kg.

Våre to siste ungdomsjenter deltok i samme vektklasse, 72 kg klassen. Birgitte Kielsen (18 år) fra Hommersåk AK og Anna Dorothea Espevik (15 år) fra Odin SK skulle knive om gullet i klassen. Her var det h.h.v. Helge Sviland og Alexander Kirketeig som bidro til fabelaktig løfting hos begge med stødig lagledelse. Anna Dorothea skulle forsvare NM gullet fra 2013, og Birgitte hadde ambisjoner om å klatre en plass opp etter NM sølvet, bak nettopp Dorothea. Birgitte veide inn tyngst i klassen, med 71.2 kg. Anna Dorothea veide ikke mer enn 70.55 kg.  I knebøy tok Anna Dorothea ledelsen med et knallsterkt løft på hele 170 kg, 4,5 kg forbedring av Norsk rekord. Også Birgitte startet bra, hun forbedret persen sin med 7,5 kg og fikk godkjent 165 kg. I benkpress ble det stang ut for Anna Dorothea som har Norsk rekord med 115 kg fra før. Kun åpning på 105 kg ble godkjent. I sitt siste forsøk, hvor hun la på rekordvekten 115,5 kg, ble benkpressklossene til føttene plassert opp ned og føttene sklei på underlaget. Dette ble først oppdaget på film i ettertid. Her kunne omforsøk endt med godkjent løft, men det var for sent å gjøre noe med dette. Birgitte fortsatte å plukke kilo, alle tre benkpress ble godkjent med 100 kg som tellende resultat. Dette var en ny personlig rekord med 7,5 kg. Dermed var det duket for en jevn kamp i markløft, hvor Birgitte som var tyngre, måtte løfte 12,5 kg mer enn Anna Dorothea. Etter åpningsforsøket i markløft, gikk for første gang i konkurransen, Birgitte opp i ledelsen. Med 152,5 kg som startvekt hadde Birgitte nå en total på 417,5 kg, noe som var en 2.5 kg forbedring av den gjeldende Norske rekorden til Anna Dorothea. Anna Dorothea valgte å starte forsiktig på 130 kg og var med dette oppe i en total på 405 kg. I andre forsøkene ble det meldt 142,5 kg for Anna Dorothea, noe som førte henne opp på 417,5 kg og ledelse på lavere kroppsvekt. Denne ledelsen skulle derimot ikke vare lenge, Birgitte høynet sitt andreløft til hele 160 kg og var med dette oppe i en total på hele 425 kg. Nok en norsk rekord sammenlagt ble sikret med dette løftet. Anna Dorothea meldte selvsagt inn 150 kg i siste markløft, for dette ville nok en gang medført ledelse på lavere kroppsvekt, vekta kom opp over knærne med en enorm fart fra bunnen. Dessverre var det bomstopp rett før utlåsingen. Dermed var Birgitte allerede Nordisk mester før sitt siste markløft og hun gikk derfor for en forsiktig forbedring av Norsk rekord sammenlagt med 162.5 kg i siste løft. Som en ekte mester dro hun også denne vekten og tilslutt vant Birgitte med 427.5 kg totalt over Anna Dorotheas 417.5 kg totalt. Gratulerer til begge.

3

Anna Dorothea på 170 kg og Norsk rekord i knebøy

4

Hit men ikke lengre, for Anna Dorothea på 150 kg i markløft.

6

Birgitte Kielsen med 160 kg i knebøy, også 165 kg kom opp på godkjent vis

7

Birgitte avslutter konkurransen med 162,5 kg i markløft.

Junior Damer

Vi stilte med totalt to juniordamer på nordisk, begge fra juniorlandslaget representert ved Karen Hesthammer (20 år) i klasse 52 kg og Marthe Stavik Aas (23 år) i klasse 72 kg. Karen har lenge slitt med en lyskeskade, og det har blitt trent alternativt over lengre tid for å få bukt på skaden. Treningsopplegget har blitt tilpasset i samråd med Fysioterapeut fra Olympiatoppen, Erik Iversen. Treningsbelastningen har derfor ikke gitt mange svar på hva slags form Karen kom til å være i under konkurransen. Og det var heller ikke gitt før start at en tung serie med knebøy og markløft på samme dag ville bli tolerert godt. Derfor var det godt å se at knebøyene gikk svært bra med alle tre godkjente på h.h.v. 135 kg, 140  kg og 145 kg i siste. Dette var alle teknisk gode løft og heller ikke maks. 7.5 kg personlig rekord og rekord i både junior og åpen klasse. I benkpress gikk det også bra, alle løft godkjent også her med ny personlig rekord i styrkeløftsammenheng med 7.5 kg. 82,5 kg gav nye Norske rekord i benkpress for både åpen og junior. Karen virket å holde meget bra hele konkurransen igjennom, også i markløft ble alle løft godkjent. 140 kg i siste forsøk gav også her en 7.5 kg personlig rekord og totalt ble den personlige rekorden økt med hele 22.5 kg. 367.5 kg er norsk rekord for åpen og junior og med 461 poeng ble Karen nest beste juniordame på tvers av alle vektklasser. Gratulerer.

8

Karen mottar pokalen som bevis på at det Norske damelaget ble det beste på nordisk

9

Karen med lagleder og samboer, Jørgen Hansen (landslagsløfter, åpen klasse).

10

Karen på 140 kg i markløft, et greit løft og 7,5 kg pers.

 

I klasse 72 kg skulle Marthe Stavik Aas løfte, hjulpet av Svein Magne Malmedal og Dietmar Wolf. Her i konkurranse med den sterkeste dameløfteren i konkurransen, Svenske Marie Tunroth. I knebøy startet det bra for Marthe, 2.5 kg bak tangering på 170 kg i andreløft og knepen bom på 175 kg i siste er godkjent. Bomløftet på 175 kg var for øvrig av det dramatiske slaget, hun mistet stangen over nakken og skrapet opp deler av nakken. Etter en pust i bakken, med litt nedising av nakke og litt frisk luft var Marthe igjen klar for fight. Heldigvis!

Svensken tok ledelsen fra start i konkurransen med 180 kg i knebøy, og var umulig å hanskes med også i de øvrige øvelsene. Bak Marthe derimot, lurte det ei Islandsk løfter. Islendingen ble stående på 150 kg i knebøy, men var sterk i både benkpress og markløft. I benkpress tok den islandske løfteren 100 kg, mot Marthes 97.5 kg. Også i markløft kortet islendingen innpå Martes total, men kun med knepne 2.5 kg. 170 kg for Marthe i markløft, 172.5 kg på den islandske damen. Dermed ble det et komfortabel sølv på Marthe på 437,5 kg totalt, dette er tangering av personlig beste.

11

Marthe klar for åpningsløft i markløft, 160 kg på stangen.

 

12

Marthe får kyndig lagledelse på nordisk av landslagssjef åpen, Dietmar Wolf.

 

Junior Herre

Det norske laget bestod på herresiden av utelukkende juniorløftere. Våre første løftere var Simon Bråthe Johansen (20 år) fra Lenja AK og Håkon Danielsen (21 år) fra Øksfjord AK, medhjelper her var h.h.v. pappa Geir Johansen og Alexander Kirketeig. Disse to løfterne skulle kjempe om gullet i klasse 74 kg, Dansken på tredje lå for langt bak allerede etter knebøy. Simon veide inn tyngst på 73.05 kg, mot Håkons 72.95 kg, en skilnad som bidro stort til spenningen i konkurransen. Nå måtte Simon løfte minst 2.5 kg mer enn Håkon totalt for å ta gull. Før konkurransen hadde Håkon 620 kg som beste total, mot Simons 615 kg. Denne konkurransen ville først bli avgjort i siste markløft, dette ble tidlig klart. Håkon startet med et lett løft i knebøy på 225 kg, i 2.forsøk ble personlig rekord på 235 kg meldt inn. Dette løfter Håkon greit, men dessverre ikke dypt nok. Stinn av selvtillit går Håkon allikevel inn på hele 242.5 kg i sitt siste forsøk. 10 kg mer enn han noensinne har løftet. I dette forsøket er tenningsnivået svært høyt og Håkon glemmer å stramme beltet! Det går dessuten lang tid før laglederne når gjennom til en oppsyket Håkon, som ser ut til å ikke få med seg noe som helst. Når han først får summet seg og strammet til belte, begynner tiden å bli knapp. Dette medfører at Håkon tar et for langt skritt bakover og knakker sammen. Heldigvis går han rett i stativets benkpresstøtter og unngår skade. Simon gjennomfører en langt bedre knebøyserie, han løfter tre godkjente løft og setter Norsk rekord i siste løftet med 247.5 kg. Ledelsen til Simon, medberegnet vektforskjell, er nå 20 kg. I benkpress utjevnes forskjellen, når Simon er uheldig og ender 5 kg bak sin personlige rekord og Håkon tangerer sin rekord. Simon trenger to forsøk for å få godkjent 130 kg og Håkon presser hele 152.5 kg godkjent i siste løftet sitt og utøverne er dermed helt likt før markløftkonkurransen. Nå med Håkon foran på lettere kroppsvekt. Dette blir utrolig spennende. Simon har en personlig bestenotering fra tidligere på 244 kg, som var norsk rekord i markløft. Håkon hadde fra før løftet 235 kg. Laglederne startet nå for alvor sin taktiske duell, 230 kg ble opprinnelig meldt inn som åpning hos begge. Rett før start høyner først Simon, og deretter Håkon til 232.5 kg. Begge gjør komfortable åpninger og fremdeles er det Håkon på førsteplass grunnet kroppsvekten. I andre løft skjer de samme taktiske disposisjonene. Håkon med lavere startnummer går inn på 240 kg, som er 5 kg pers. Simon nøyer seg med 237,5 kg, et løft som ikke ser spesielt lett ut. Begge får forsøkene godkjent. Nå må begge utøvere øke sine personlige beste og med dette sette norsk rekord i markløft for å ta gullet. Begge melder inn 245 kg, med Håkon inn som førstemann på lavere kroppsvekt. Denne vekten drar Håkon overbevisende og står da med Norsk rekord i markløft og totalt før Simon skal inn på sitt siste forsøk. I det Håkon får godkjent sitt løft på 245 kg, melder Geir inn 247.5 kg for sin sønn i siste forsøk for å gå for gullet. De to foregående løftene til Simon har vært tunge, men i det siste forsøket løfter han bedre teknisk og det er en verdig vinner som står igjen med Norsk rekord både sammenlagt, i knebøy og i markløft. Gratulerer til begge.

13

Håkon med, for en kort stund, Norsk rekord i markløft. 245 kg.

14

Simon gjør 247,5 kg i knebøy, Norsk rekord.

15

Simon på gullplass og Håkon på sølv.

 

Jonas Dalby Mathisen (22 år) er vår neste løfter, Oslo SK løfteren skal delta i klassen inntil 83 kg. Jonas starter sin konkurranse på mesterlig vis, hjulpet av sin trener Marius Arnesen underveis. Knebøyserien ender i tre godkjente løft og 260 kg i siste forsøk er pers med 7.5 kg. I benkpress blir det kun med åpningsvekten, og denne blir først godkjent i andreløft. 167.5 kg er 7.5 kg bak hans personlige beste. Før markløft ligger nå Jonas på tredjeplass i klassen, bak Svenske Niklas Nordling som virker å kunne sikre gull i markløftåpning og Danske Patryk Bolek. Bolek er en sterk markløfter og etter sitt første løft på 250 kg, ligger Jonas bak med 10 kg totalt etter åpningsvekten i markløft på 227.5 kg. Bolek høyner med 10 kg fra sitt første forsøk, men dette skal vise seg å bli katastrofalt. Verken i det første forsøket eller i det andre forsøket går denne vekten opp. Jonas kan dermed gå for sølv totalt. Først kniper han innpå 7.5 kg og mangler før siste markløft kun 2.5 kg på sølvet ettersom han er lettere. Derfor gjøres det et svært enkelt valg for Jonas i siste markløft, ytterligere 2.5 kg meldes inn og med 237.5 kg (2.5 kg pers) ender Jonas opp på 665 kg og sølv på lavere kroppsvekt. Dette er personlig beste med 7.5 kg. Gratulerer med sterk internasjonal debut!

16

Jonas med 260 kg i knebøy. Pers med 7.5 kg.

17

Jonas på sølvplass under Nordisk, med samme total som 3.plassen, 665 kg.

I minus 93 kgs klassen deltok vi med Juniorlandslagsutøveren Andrè Midtby (23 år) fra Oslo SK. Andrè fikk en tøff konkurrent i klassen, i Danske Lasse Arhendsen. Lasse har tidligere konkurrert i 83 kgs klassen, men har hatt stort utbytte av å slippe seg opp en vektklasse. I knebøy fulgte Andrè og Lasse hverandre løft for løft. Begge fikk tre godkjente løft, Andrè med serien 285-292,5-300kg, Lasse med 287.5-300-305kg. I benkpress ble det også jevnt, begge løftere fikk to benkpress godkjent. Her var Andrè best med 197.5 kg som beste resultat, mot Lasse sine 190 kg. Dermed gikk Andrè inn i markløftkonkurrensen med 2.5 kgs ledelse på Lasse, som var lettere enn Andrè. Lasse gikk inn med et åpningsløft på 277,5 kg, mot Andrè sine 285 kg i markløft. Andrè sitt forsøk var uryddig og han fikk også en rød lampe for nedoverbevegelse. Dette var i all ærlighet et løft han var heldig med å få godkjent. I den andre omgangen gikk Lasse inn på 290 kg, mot Andrè sine 292.5 kg. Dermed stod Andrè med 790 kg totalt etter andre markløftomgang var over, Lasse med 785 kg. Nå gjaldt det for laglederne å finne korrekt vekt før siste omgang for å presse konkurrenten maksimalt. Lasse bestemte seg for å forsøke 302.5 kg i markløft, dette betød at Andrè måtte inn på 302.5 kg dersom Lasse klarte sin vekt, da ville Andrè endte 2.5 kg foran Lasse. Dessverre endte forsøkene på 302.5 kg for begge med miss, Andrè kunne med dette krone seg som Nordisk mester. Gratulerer.

18

Andrè med 300 kg i knebøy, 5 kg bak personlig rekord fra EM 2013.

19

Andrè er fornøyd med gull, etter nok en treningsperiode med vanskeligheter.

 

I klassen inntil 105 kg stilte debutant Sebastian White (21 år) fra Ganddal AK. Med kyndig lagledelse fra regionstrener Helge Sviland skulle det hele ende veldig bra til slutt for debutanten, i det som på papiret skulle være en veldig tøff og jevn klasse. Basert på inngangsvektene så det ut som om det skulle bli vanskelig for Sebastian å ta gull totalt, også medalje skulle det virkelig bli løftet bra for å kapre. Finnen, som tidligere har satt verdensrekord for ungdom med hele 322.5 kg i markløft, meldte inn hele 745 kg i sine åpningsforsøk og dette med svært lett markløftåpning basert på tidligere pers. Sebastian stod med 720 kg etter sine meldte åpningsløft. Også islendingen i klassen og en svenske meldte inn vekter på sine åpningsløft som virket skremmende sterke, på h.h.v. 755 kg og 750 kg. I knebøy ble det løftet bra, både av Sebastian, Finnen og fra svensken. Islendingen ble stående med kun 265 kg mot 277.5 kg og personlig rekord for Sebastian. Dermed lå det foreløpig slik an i sammendraget før åpningsløftene i benkpress og markløft: Svensken på 775 kg, Finnen på 765 kg, Islendingen på 755 kg og Sebastian på 737.5 kg. Sebastian fikk to løft godkjent i benkpress, med 217.5 kg som beste resultat i øvelsen og pers med hele 17.5 kg. For Finnen endte oppvarmingen med sprukket benkpressdrakt, og til tross for sponsoravtale med Metal hadde han kun med en drakt. Dermed måtte Finnen gå inn på lave vekter uten drakt i benkpress og fikk kun 145 kg som tellende resultat i øvelsen.  Et svært godt utgangspunkt for medalje var nå lagt for Sebastian. Men hva med den sterke Islendingen og den sterke Svensken, hvordan gikk så deres benkpress? Kort og greit gikk det på trynet og ræva ut for begge deltagerne, ingen av deres tre forsøk ble godkjent og nå lå plutselig Sebastian an til å ta et overraskende gull i klassen! Svensken måtte kapitulere med 235 kg i sine forsøk, og Islendingen måtte gi tapt for 200 kg. Nå var det slik at Sebastian ville stå med 745 kg etter sitt første markløft og Finnen som meldte 300 kg som åpning ville stå med 735 kg. 10 kgs forsprang til en så sterk markløfter var ikke all verden, men så var også 250 kg en meget lett inngangsvekt for Sebastian. Til sitt andre forsøk forlangte Sebastian 262.5 kg, og dette presset Finnen opp til 322.5 kg for å tangere Sebastian på 757.5 kg totalt.

Sebastian løftet selvsagt 262.5 kg enkelt mens Finnen, som gjorde et heroisk forsøk, feiler på 322.5 kg. Dermed gjaldt det for Sebastian å legge på en sikker vekt i sitt siste løft, for å legge ytterligere press på finnen. Tilslutt falt valget på 272.5 kg, 2.5 kg bak personlig rekord. Dette løftet gikk svært lett opp for Sebastian og han hadde sikret seg en total på hele 767.5 kg og pers med 17.5 kg totalt. Nå måtte finnen klinke til med 332.5 kg for å matche totalen til Sebastian. Ikke sjans! Vi kan vel si det slik at Sebastian tok en «Bradbury» (ref.: OL kortbane). Gratulerer med gull!

20

Sebastian sikrer gull med et lett markløft på 272.5 kg, lagleder Helge følger med.

21

Sebastian øverst på pallen i 105 kgs klassen.

 

Nok en internasjonal debutant skulle i aksjon i klasse 120 kg, muskelbunten Knut Martin Haraldsen (20 år) fra Haugaland AK skulle bryne seg på EM/VM deltager fra Island Viktor Samuelsson som stilte i storform. Knut Martin ble loset gjennom stevne av trener Frode Fjogstad og debuten endte med en rekke personlige rekorder. I knebøy viste Knut Martin at han hadde skumle hensikter og siktet mot gullet i klassen. Knut Martin klinket til med et lett siste knebøy på 335 kg og 20 kg pers. Viktor Samuelsson gjorde også en god knebøyserie og satte pers med 330 kg i sitt siste forsøk. I benkpress ble det også svært gjevnt mellom disse to kraftkarene. Igjen skulle Knut Martin vise seg å være sterkest. I sitt siste løft fikk han opp 12.5 kg personlig rekord og tok 262.5 kg, Islendingen tok 260 kg. Før markløft ledet dermed Knut Martin med 7.5 kg på Viktor. Dessverre skulle det vise seg at dette ble i minste laget, Viktor dro alle sine markløft med 310 kg i siste forsøk. Knut Martin perset også i markløft, men med 285 kg som gyldig resultat skilte det tilslutt 17.5 kg på de to. Viktor tok gull på pene 900 kg, Knut Martin tok sølvet med 882.5 kg sammenlagt, 37.5 kg personlig rekord siden NM i november. Gratulerer!

22

Knut Martin har overhodet ingen problemer med 335 kg. Her blir det mye i løpet av året!

23

Knut Martin på sølvplass, på nordisknivå vil det bli vanskelig å holde denne ungutten der!

I den tyngste klassen 120+, hadde vi med den snille giganten, Benjamin Baldwin (23 år) som representerer Orkanger IF. Benjamin tok gull på nordisk i fjor og var favoritt til gullet også i år. Benjamin ble geleidet gjennom stevnet av Svein Magne Malmedal og Dietmar Wolf og var i svært rutinerte hender. Konkurransen startet på best tenkelige vis, tre godkjente knebøy med 325 kg som beste. Dette resultatet er pers med 10 kg. I benkpress gikk det problemfritt på både 220 kg og 230 kg, som er pers med 7.5 kg. I siste løft, hvor hele 240 kg ble meldt, var han kun en teknisk feil i fra å få pers med 17.5 kg. Et rumpeløft medførte for mange røde lamper på forsøket. Ergerlig for en svært formsterk løfter. I markløft var ikke seieren truet og gullet ble sikret allerede i første løft på 280 kg. I andre forsøk gikk Benjamin inn på 300 kg, dette løftet gikk greit opp. Dermed var totalen oppe i 855 kg, pers med 15 kg. I perioden frem til Nordisk har Benjamin hatt problemer med ryggen, men like fullt ville han gjøre forsøk på pers med 2.5 kg pers i sitt siste markløft. For å oppnå dette måtte 310 kg meldes inn. Benjamin løftet denne vekten fra gulvet og helt opp, dessverre med en rød lampe for mye. Det ble sagt at løftet ble dømt på nedoverbevegelse, noe som virker tvilsomt. 15 kg pers totalt og gull gir uansett grunn til å feire for Benjamin.

24

Benjamin drar opp 300 kg i markløft uten større problemer, 855 kg totalt og gull.

25

Benjamin på topp av pallen etter meget overbevisende løfting på Nordisk.

26

Fornøyd ungdom etter endt løfting, heiet frem de tyngste guttene etter egen løfting.

27

Hele det norske laget, med lagledere, dommere og ikke minst løftere. Beste nasjon herre og dame.

 

Referat skrevet av Lars Edvin Samnøy, juniorlandslagstrener.