Rapport junior-EM

Juniorlandslagstrener Lars Samnøy rapporterer fra junior-EM i Russland.

Rapport fra dagens Jr. EM konkurranse, 10.april:

Karen Hesthammer – 52 kg og Kine Blummenfelt – 57 kg skulle begge i aksjon i den samme puljen under dag 2 av mesterskapet som arrangeres i St.Petersburg, Russland. Rammene rundt stevnet er helt på det jevne, det vil si litt under norsk RM standard…NM på storefjell blir nok et ganske stort steg opp i kvalitet. Man kan jo nevne både en «levende» platting og lite våkne spottere, som attpåtil jobber i snegle tempo, som elementer som trekker ned. Men nok om de mindre positive elementene, for i dag er det ingen grunn til å dvele med slikt. Kvaliteten i løftingen til våre to EM debutanter var av ypperste klasse.

Begge våre jenter var innstilt på å blande seg inn i medaljekampen og var også selvsikre på egen form. Her skulle det perses!

Karen gjennomførte et meget godt Nordisk mesterskap i slutten av februar og hadde ønske om å fortsette den gode trenden. Kine er fersk på laget, hun har faktisk kun løftet aktivt i et år (!) og skulle bevise for alle at hun var plassen verdig.
Begge jentene varmet opp etter planen i knebøy og ingenting virket faretruende tungt. Oppvarmingen var rett og slett lett for begge.

Karen gikk inn i konkurransen med 140 kg, kun 5 kg bak persen fra Nordisk. Kine var i knallslag og åpnet faktisk med 2,5 kg pers på sitt første forsøk med 155 kg. Karen gjør et fint og lett løft, en rød lampe tyder på en dybde i grenseland. Heldigvis er hun da fokusert på å overbevise med dybden i det neste løftet og selvtilliten tilsier at løftene skal opp selv med mer overbevisende dybde!

For Kine startet den internasjonale debuten på verst tenkelig vis! Først får hun ikke startsignal på grunn av manglende grep rundt stangen, deretter er hun svært sen med å rett knærne helt ut i omforsøket på å få startsignal. Dermed ender det med at stangen begynner å rulle mot nakken akkurat før hun skal sette seg. Når hun starter bevegelsen får stangen fart over nakken og med litt slapp spotting ser det veldig ille ut. Kine er en hardhaus og har ikke fått skrekken. Faktisk skjerper jenta seg bare enda mer og er i stand til å sette seg ned for seg selv og fokusere på å forbedre seg selv til neste løft. Tøft!

Karens andre knebøy er et svært fint løft, denne gangen med mye bedre dybde på tangering og 145 kg. Kine har fokusert godt i pausen mellom 1. og 2.løftet og tar vekten uten problemer.

I siste runde skal begge jentene sette pers, Karen med 150 kg og Kine med 160 kg. Begge jentene sanker inn nye personlige rekorder og belønnes med henholdsvis bronse og sølv i klassen for prestasjonen. Karens løft er forbedring av egen norgesrekord for både junior og åpen i klasse -52 kg.

I benkpress er det fint lite å melde fra oppvarmingen, begge jentene har løft helt ned til brystet med signaler fra lagledere og ingen berøring av stangen. For Karen falt valget til slutt på en åpning på 72,5 kg, en reduksjon fra innmeldt vekt på 5 kg og en vekt komfortable 10 kg unna egen personlig rekord. Kine ønsker å legge press på sin Polske konkurrent og det meldes i siste liten inn en økning på 2,5 kg, fra 70 kg til 72,5 kg som åpningsvekt. Dette er tangering av personlig beste.

Karen åpner fint på 72,5 kg, 3 hvite lamper er alltid betryggende i benkpress. Kine preges muligens av litt høyt tenningsnivå og gjør noen enkle tekniske feil. I førsteforsøket følger hun stangen med øynene, noe som resulterer i at hun ender opp litt langt ned på brystet og presser dermed stangen rett opp fremfor bakover. Nok et åpningsløft underkjent for debutanten. Innhentningen i knebøy viste den sterke psyken til Kine og sammen med trener Alex Kirketeigs velvalgte ord etter løftingen klarte de å nullstille og rydde disse tekniske feilene av veien før neste løft.

Karen melder opprinelig meldt åpning inn i løft nr. 2. 77,5 kg går opp på godkjent vis. Det er ikke lett, men vi vurderer det slik at det kan være tungt på grunn av noen tekniske feil underveis i løftet. Kine må inn på 72,5 kg også i annen forsøk for å holde seg inne i konkurransen. Denne gangen faller bitene mer på plass og et noe seigt løft belønnes heldigvis med tre hvite lamper. Igjen kan vi puste lettet ut.

Siste runde i benkpress står for tur og et noe optimistisk 3.forsøk på tangering av pers blir meldt inn for Karen. 82,5 kg går rett og slett ikke opp og dette må karateriseres som en dumdristig innmeldt vekt av trener Lars Samnøy. Viktig å tenke sammendrag til enhver tid og plukke de kiloene man kan. 80 kg hadde kunnet gitt bedre forutsetninger til markløft, hvor sammenlagt medaljene skal avgjøres. Kine gjør faktisk sitt aller beste benkpress i siste forsøk, 75 kg og ny pers er meget lett og åpningsforsøkene med litt manglende fokus og for høyt spenningsnivå ødelegger en del for gullsjansene. 75 kg gir på nytt en sølv for Kine.

Etter knebøy og benkpress ligger Karen på en 4.plass, etter at den Ukrainske jenta høyner sin markløft åpning med de nødvendige 7,5 kg for å gjenerobre foreløpig bronse i sammendraget etter åpningsløftene. Kine har en soleklar og trygget andreplass i sammendraget med sin innmeldte markløftåpning og tar også sikte på å forsøke seg på sammenlagtgullet dersom hun får fullklaff og lederen i klassen snubler noe underveis.

I første markløft drar Karen 135 kg komfortabelt, Kine er igjen ufokusert i åpningsforsøket og mister grepet på 150 kg! En debut kan sjelden gjøres mer dramatisk! Heldigvis har Kine og trener Alex jobbet målrettet med å forbedre grepet, og dette var åpenbart bare en bom som må sies å skylde debutantnerver!

Karen må legge press på sin Ukrainske konkurrent, 142,5 kg og 2,5 kg pers meldes inn i 2.forsøket. Dette løftet ser ut som et skikkelig maksløft! Etter førsteløftet ønsket undertegnede at Karen skulle starte noe dypere enn på åpningsløftet, hvor øvre del av ryggen ble noe krummet. Dette medførte at Karen startet med rumpen nærmest i bakken på andreforsøket og dette kostet nok unødig mye krefter. Ukraineren beholder gjennom 2.runden sin ledelse etter å ha dratt opp 145 kg i 2.forsøket sitt.

Kine kommer igjen ut som en helt forvandlet utøver på 2.forsøket og drar opp 150 kg som luft. Nå er det bare for Kine og vente på hva den polske jenta kan finne på med sitt siste markløft.

Karen må dra sitt livs markløft for å komme på pallen i sin debut, etter andreforsøket å bedømme! Det var en reell nedtur å se den ukrainske jenta slite opp sitt 2.forsøk i markløft og gjenerobre 3.plassen totalt, for troen på suksess i siste markløft var ikke skyhøy. Det var kun et eneste alternativ i siste løftet for Karen. Med lettere kroppsvekt, måtte 145 kg meldes inn i siste omgang for å klatre forbi Ukraineren. Denne gangen var det om å gjøre å ikke gi noen instruksjoner, «bare dra på, glem alt» var vel det eneste som ble ytret. I tillegg stadfestet undertegnede signifikansen av å klare vekten. Det stod om tredje- eller fjerdeplass!

Karen er med for å prestere og dro frem «vinnerskallen» sin i siste forsøket. Teknisk stemte det mye bedre og et løft, som var tungt hver eneste millimeter, sneik seg sakte men sikkert helt opp! 3 godkjente lamper og Karen hadde festet grepet om tredjeplassen igjen. Den ukrainske jenta virket svært seig og helt ærlig så hennes andreløft lettere ut enn andreløftet til Karen, men på 147.5 kg var det bomstopp! Karen klarte dermed både bronse totalt og fikk med seg sølvet i markløft på kroppsvekt. Gratulerer!

For Kine var taktikken å forsøke seg på storpers i siste forsøket for å klatre helt til topps. Forutsettningene for å kunne forsøke seg på dette var at den Polske jente bommet med sitt forsøk på 150 kg.

Dessverre fikk polakken opp 150 kg og dermed var forspranget for stort til å forsøke på gullet. Neste mål ble dermed 160 kg i siste markløft, noe som ville bety Norsk sammenlagtrekord i klasse – 57 kg. Med fullt fokus drar Kine dette komfortabelt helt opp og står igjen med gullet i markløft og sølv totalt på sin internasjonale debut. Gratulerer!

10171207_10152019854536657_6015929272544134858_n
Foto: Privat

Rapport fra dagens Jr. EM konkurranse, 11.april: 

Norge stilte med to jenter under dagens konkurranse i -63 kg klassen. Både Erle Engmark og Lillann Haaland kunne med full klaff være med å kjempe helt i toppen. På forhånd ble det rapportert om god form og motivasjonen for å prestere var skyhøy!

Både Erle og Lillann klarte innveiingen uten problemer, med Erle som den klart letteste av de to. Humøret var godt hos begge løftere før start og det var to åpenbart spente jenter som skulle i aksjon denne dagen.

Fra VM i fjor har både Erle og Lillann 430 kg som totalpers og den Russiske jenta som var ranket som nr. 1 etter påmeldingen stod oppført med en personlig bestenotering på 462,5 kg. Det var klart at det skulle løftes over godt pers for våre to om de skulle kunne henge med, men det var også ambisiøse målsetninger som stod oppført i deres program. Med en førsteplass innenfor rekkevidde og godt grep om 2. og 3.plass var det bare å glede seg til konkurransen skulle starte.

I knebøy ble det svært jevnt mellom våre to, Lillann hadde fra før høyeste personlig rekord i øvelsen med 165 kg fra VM, mot Erle sine 155 kg fra RM. Erle startet konkurransen med et godkjent løft på 152,5 kg, som var helt ok. Lillann skulle inn på 160 kg som åpning. Dette forsøket gikk ikke etter planen!

Etter gårsdagens erfaring med tregt arbeidende plattingmannskap, som tross alt er de samme som har stått på plattingen i alle puljene (?), burde timingen på knebindene vært bedre før førsteløftet til Lillann. Det ble minst et par minutter ekstra med knebind, en amatørmessig feil fra undertegnede. I tillegg var ikke høyden på stativet tilpasset etter våre innmeldte stativhøyder. Dette var medvirkende årsaker til at førsteløftet ble underkjent grunnet nedoverbevegelse på stangen underveis i løftet.

I andreløft meldt Erle inn ny personlig rekord, med 157,5 kg på stangen. Dette løftet gikk også opp til 3 hvite lamper, tekniske var det mer å gå på her og løftet var tilsynelatende nokså tungt. Lillann måtte nøye seg med 160 kg igjen, i et lett omforsøk. Denne gangen kom det opp til 3 hvite lamper.

I den siste runden av knebøy skulle medaljene deles ut. Erle, som var lettere enn Lillann, går inn på en vekt 5 kg over tidligere personlig beste. 160 kg løfter hun veldig greit opp. Dette betyr en foreløpig 3.plass i øvelsen, bak Russeren som har fått godkjent 180 kg og Sloveneren som står med 165 kg i knebøy. Lillann velger en tangering av personlig beste i siste forsøk, dette vil gi sølv i knebøy på kroppsvekt ettersom Lillann veiede mindre enn sloveneren. Dette løftet ser bra ut teknisk og går også ganske lett opp, dessverre får løftet 3 røde lamper på grunn av klart manglende dybde. Basert på farten i løftet er det rimelig å anta at løftet hadde kommet opp også med korrekt dybde. Fasit etter knebøy er dermed en bronsemedalje til Erle som perser med 5 kg og en fjerdeplass til Lillann med 5 kg under beste resultat i øvelsen. Russeren har lagt et godt grunnlag med sine 180 kg.

I øvelsen benkpress er det også jevnt mellom de to norske utøverne basert på stevnepersene. Erle hadde en personlig rekord på 105 kg og Lillann sto oppført med 110 kg før konkurransen. Basert på innmeldte vekter kunne begge våre jenter plukke medaljer også i benkpress. Etter en litt trøblete oppvarming velger Erle å senke fra sine innmeldte 100 kg ned til 97,5 kg, etter en bom på denne vekten på oppvarmingen. Lillann går også ned, mest fordi det var ønskelig med et lett og sikkert åpningsløft, 105 kg blir tilslutt stående som åpning. Konkurrentene i sammendraget, sloveneren og russeren åpner på henholdsvis 110 kg og 105 kg.

Våre jenter gjør unna sine åpningsløft uten problemer og får begge hvite lamper fra alle dommerne. Russeren presser 105 kg komfortabelt. Den slovenske jenta misser teknisk i sitt første forsøk.

I den andre runden dreier det seg også om å plukke kilo på totalen, Erle går innom 102,5 kg og Lillann melder 110 kg og tangering. Erle løfter 102,5 kg minst like lett som åpningen og får godkjent fra alle dommere. Lillann gjør et nokså seigt løft på 110 kg, hvor det teknisk er uryddig, men får også hun godkjent løft. Russeren, som er lettest i klassen, løfter 110 kg. Sloveneren får godkjent 110 kg i sitt andreløft og plasserer seg som nr.3 i benkpress før siste runde.

I den siste runden må Erle forsøke å samle kilo før hun skal i gang med sin beste øvelse, markløft, og kan dermed ikke ta delgrensmedalje i benkpress. 107,5 kg gir personlig rekord og et bra utgangspunkt før markløft. Det er en god egenskap å prestere best på de tyngste løftene, dersom Erle overbeviser slik ved neste annledning må vi sørge for å høyne enda litt tøffere til siste forsøk for å knipe så mange kilo som mulig på totalen. I både knebøy og benkpress har tredjeløftet vært relativt lett!

Også Lillann viser mental styrke i siste benkpress. 110 kg var tett på maks og 112,5 kg kom opp til godkjent på ren og skjær vilje. Her var det ikke mange grammene til inne i dag. Resultatet for Lillann holder til sølv i benkpress etter at Russeren sikrer gull på 115 kg og Sloveneren bommer med 115 kg.

Før markløft er nå Erle i angriperposisjon for fullt, med en trygget sølvplass totalt. Lillann måtte, etter en litt under pari knebøy, fokusere fullt og holdent på å beholde sin bronseplass i totalsammendraget. Den russiske jenta stod med 295 kg sammenlagt før markløft, Erle hadde 267,5 kg sammenlagt fra knebøy og benkpress. I tillegg veide Erle mer og måtte derfor løfte ytterligere 2,5 kg mer enn russeren totalt for å kunne ta gullet. Erle planlegger en åpning på 175 kg i markløft, som blir justert ned til 170 kg, mot russerens åpning på 157,5 kg (som ble justert opp fra 150 kg). Dette skulle bli ulidelig spennende!

Lillann meldte inn 152,5 kg i sin åpning, dette ville føre henne opp på 425 kg totalt, noe som var samme totalt som den Slovenske jenta som jaget bak. Rett før start av markløft, hang datasystemet seg opp. Dette medførte at vi ikke fikk med oss at den slovenske jenta hadde senket fra 150 kg i markløft til 145 kg.

Lillann hadde et svært tungt (!!) oppvarmingsløft på 145 kg, og når sant skal sies hadde undertegnede meldt inn en senkning på 5 kg dersom det hadde blitt oppdaget at sloveneren hadde senket sin åpning med 5 kg. Det spredte seg en viss frykt hos undertegnede; Hadde vi gjort det store og åpnet for høyt?

Heldigvis var det en forvandlet jente som entret podiet, 152,5 kg var en svært komfortabel åpning. Godt å se, etter svært mye fokus på teknikk med drakt i markløft på trening (med både gode og mindre gode økter). Når attpåtil sloveneren får sitt førsteløft underkjent begynner nervene igjen å senke seg.

I tetkampen, som nå handlet utelukkende om Erle og russeren, var det fremdeles stor spenning etter førsteløftene. Russeren drar 157,5 kg greit opp, men det virker ikke å være mye mer inne i løftet. Erle løfter 170 kg uten problemer. Nå er status slik i gullkampen; Erle har 437,5 kg, russeren har 452,5 kg og er lettere.

I andre omgang gjør sloveneren, som kjemper mot Lillann, noen justeringer og denne gangen får hun godkjent 145 kg. Lillann har meldt inn 157,5 kg i andreløft og dette drar hun lettere enn førsteløftet. Nå har hun 12,5 kg å gå på totalt før siste runde av markløft, på grunn av lettere kroppsvekt.

Gullkjemperne, Erle og russeren, gjør unna andre runden med henholdsvis 180 kg og 162,5 kg. Begge får godkjent. Nå har Erle en total på 447,5 kg, noe som er 10 kg pers. Russeren har økt ledelsen og står nå på 457,5 kg. Fremdeles kan faktisk Erle nå henne igjen, motivasjonen for å dra tunge markløft var i alle fall enorm!

I den siste omgangen kunne Lillann endelig konstantere at brosemedaljen totalt var sikret, ettersom sloveneren misset på sitt forsøk på å passere hennes total. Dermed ble 165 kg meldt inn i siste forsøk, for å forsøke å sette ny personlig rekord i øvelsen. Etter en så tung oppvarming kan undertegnede fremdeles ikke fatte at dette løftet skulle gå så lett opp! Det var hennes letteste markløft for dagen og dette var hun virkelig fornøyd med. 437,5 kg totalt er 7,5 kg pers og en ny EM bronse totalt var i boks. Gratulerer!

Erle måtte vente på hva utfallet av russerens siste forsøk ville være før hun kunne melde inn sin endelige vekt i siste markløft. Russeren skulle høye sitt forsprang med fattige 2,5 kg for å legge ytterligere press på Erle. 165 kg ble meldt inn, men denne vekten kom ikke langt opp. Dermed var det bare for Alexander Kirketeig å melde inn 192,5 kg for Erle, samtidig som Dietmar Wolf gjennomførte siste justeringer på utstyret!

192,5 kg er en massiv vekt og ville gitt en personlig rekord på hele 12,5 kg i øvelsen, Erle entrer scenen fullstendig blottet for respekt for vekten. Gull er alt som teller nå. Erle tar seg god tid og lar seg ikke stresse av ei klokke som tikker ned mot «20 sekunder igjen», hun skal gjøre sitt livs markløft. Grepet festes med presisjon og føttene står plassert med nøyaktig ønsket bredde og vinkling. Nå er det bare å dra til med alt som er av krefter. Stangen letter fra bakken og nærmer seg knærne, et kritisk punkt i løftet, men dessverre får hun ikke lagt noe trykk bakover og stangen faller tilbake på plattingen uten å først ha vært med på tur helt til topps!

Svært synd, men også svært morsomt å følge denne duellen! Gratulerer!
10154541_10154019008205529_3189372293757085594_n
Foto: Alexander Kirketeig.

Rapport fra dagens Jr. EM konkurranse, 12.april: 

Dette var dagen hvor vi skulle ha flest norske i aksjon.
Hele fire løfter skulle løfte seg til nye norske medaljer, om alt gikk etter planen.

Dagen startet med de to siste kvinneklassene for junior.
-84 kg og +84 kg gikk samlet, med Katrine Hoås og Inger Johanne Ruud som norske representanter i -84 kg . Inger Johanne stilte som tittelforsvarer, både fra EM og VM. Katrine debuterte i internasjonal sammenheng.

Begge jentene følte seg i høvelig bra form før konkurransen og det var på forhånd forventet at begge kunne knive om medalje sammenlagt. Inger Johanne måtte finne seg i å være favoritt, nær sagt selvsagt etter fjoråret, Katrine hadde med et godt gjennomført RM i februar lagt grunnlag for å kunne plassere seg trygt på 3.plass i konkurransen om hun så kopierte dette resultatet. Dette skulle bli spennende.

Begge jentene gjennomførte en oppvarming helt uten dramatikk, løftingen så stødig ut og vektene gikk opp uten problemer. Deres planlagte inngangsvekter ble opprettholdt. Noe som skulle tyde på god form.

Katrine Hoås innleder konkurransen med et løft på 182,5 kg i knebøy, Inger Johanne innleder med hele 225 kg og foreløpig førsteplass i øvelsen. Begge jentene får sine åpninger godkjent og løftene ser såpass lette ut at den opprinnelige slagplanen kan følges.

Katrine får problemer i sitt andreforsøk. Forsøket på 192,5 kg og personlig rekord er lett, men dybden er ikke tilstrekkelig god og løftet underkjennes korrekt av alle dommerne. Her er det bare å skjerpe seg før siste omgang, kiloene i øvelsen er svært viktige.

Inger Johanne går for en tangering i sitt andre forsøk, 232,5 kg blir belønnet med tre nye hvite lamper av dommerne. Igjen er Inger Johanne på gullplass i knebøy. Den russiske jenta melder inn 230 kg i sitt siste knebøy, så allerede før 3.løftene har Inger Johanne sikret dagens første gull.

Katrine gjentar i sitt tredjeløft 192,5 kg, det går lekende lett opp, men som sist ryker hun på dybden. Hennes nærmeste konkurrent, en svært solid russisk løfter med stort potensiale, har startet knebøykonkurransen med tre godkjent løft og 212,5 kg som tellende. Dette er for oss ingen god start og stemningen daler noe, benkpress bør gi avkastning for Katrine dersom bronsen sammenlagt skulle kapres.

Inger Johanne virker svært fokusert før sitt siste løft i knebøy, noe pannen hennes også bærer vitne av. Under et av knebøyene fikk stangen et aldri så lite «Glasgow kiss» fra Inger Johanne! 237,5 kg er en solid vekt og ville gitt 5 kg pers i øvelsen, dessverre kuttes det noe på dybde. Dommerne er ikke fornøyde og Inger må nøye seg med gull og tangering. Sammenlagt er hun fremdeles i førersetet.

I benkpress duellerte Inger Johanne og Katrine om sølvet, som de også gjorde på benkpress NM i slutten av mars. Katrine startet året med å stjele en norsk rekord fra Inger Johanne, ved å løfte 140,5 kg. Denne rekorden fant veien tilbake til Inger Johanne på benkpress NM, hvor hun løftet hele 145 kg. Det kunne virke som om benkpressformen var litt på retur hos de begge. Åpningene satt som de skulle, men det virket ikke å være så lett som det burde være basert på tidligere prestasjonsnivå. En mislykket formtopping i denne øvelsen denne gangen dessverre!

Resultatene deres ble 135 kg for Katrine og 140 kg for Inger Johanne, belønnet med henholdsvis bronse og sølv. Russeren presset opp hele 157,5 kg!

Med en aldri så liten nedtur i benkpress for begge våre og personlig rekorder for begge de russiske konkurrentene, måtte markløftene sitte skikkelig for å ende konkurransen med ønsket resultat. Dessverre var det ikke optimal formtopp på markløftene heller og vi måtte nå spille ut våre taktiske kort for å ende opp med sammenlagtmedalje.

Katrine startet konkurransen på 170 kg, 10 kg bak personlig beste. Inger Johanne startet opp på 195 kg, som er 12,5 kg bak personlig beste. Katrine gjør en fin åpning, men føler ikke at formen er der den skal være, i tillegg ønsker juryen enda bedre utretning i løftene som måtte følge. Russeren, som Katrine skal kjempe med for bronse, gjør en lekende lett åpning på 155 kg som gir en total på 492,5 kg mot Katrines til nå tellende 487,5 kg. Dette begynner å se tøft ut.

Inger Johannes åpningsløft ser svært overbevisende ut, det virker som om formen er rimelig bra. Russeren som kjemper nærmest gullet går inn i markløftkonkurransen med et løft på 175 kg. Status etter første runde i markløft er 567,5 kg totalt for Inger Johanne mot 562,5 kg for russeren.

Før andre runde gjøres en meget dum høyning til 182,5 kg for Katrine, dette vil føre henne opp i en total på 500 kg. Det samme som russeren vil oppnå ETTER sitt andre forsøk. Det fornuftige valgtet hadde i dette tilfellet vært 175 kg, da ville Katrine ha tangert den totalen russeren oppnådde med sitt første løft. I styrkeløft har man 1 minutt på å melde inn neste vekt (unntak er siste runde av markløft), derfor kan man ikke etter første runde melde inn vekter basert på hva som er løftet av andre konkurrenter i andre runde. Situasjonen nå var slik at dersom russeren misset på andreløftet hun hadde meldt inn, 162,5 kg, måtte fremdeles Katrine ha gått inn i andre omgang på 182,5 kg. En helt unødig ekstra belastning på 7,5 kg, ettersom bronsen da ville stått på 492,5 kg totalt. Derfor var det faktisk med en viss lettelse, man så russeren dra opp markløft nr.2 i konkurransen. Dermed var eneste mulighet for bronse å løfte 182,5 kg og slik tangere 500 kg. Katrine var nemlig lettest av de to, etter en vurdering mellom løfter og lagleder ble det valgt å stå over andreforsøket. Dermed kunne vi vente ut russeren til siste omgang, siden hun da skulle inn først i markløft.

Inger Johanne øker sin vekt med 10 kg fra 1. til 2.løft, 205 kg er kun 2,5 kg bak personlig beste i øvelsen. Med dette løftet i boks har Inger Johanne sikret seg en total på 577,5 kg totalt. Russeren står etter andreomgangen med 570 kg totalt.

Katrine har stått over andre omgang i markløft og kan konstantere at russeren har avsluttet konkurransen med en bom og 500 kg som tellende total. Dermed er det 182,5 kg som skal beholdes på stangen i siste løftet. Dette vil føre til en tangering totalt på 500 kg og bronse på kroppsvekt i sammendraget. 182,5 kg er kun 2,5 kg over personlig beste, dette er en vekt hun kan ha sjansen til å dra. Det blir dessverre ikke en gang nesten denne gangen, vekta sitter limt i bakken. Det blir en debut uten personlige rekorder og den sure fjerdeplassen. Her må det tilbake på skrivebordet for å justere på trening og teknikk. Dette skal revansjeres ved første anledning.

For Inger Johannes del er konkurransen for alvor i ferd med å bli spennende, russeren er i knallform. Allerede før siste løftet i markløft har den russiske jenta perset i både benkpress, markløft og totalt. Siden hun er noe lettere/tyngre enn Inger Johanne meldes det inn 190/192,5 kg i siste markløft for å gjenerobre ledelsen i klassen. Dette løftet ser ikke undertegnede, men Alexander er ganske ærlig på at Russerne her ble ranet! Løftet blir underkjent, men skulle kanskje vært godkjent?! (Husker ikke vektforholdet)

Uansett; det er allerede dømt underkjent, med det sluttresultat at Inger Johanne allerede er Europeisk mester i klassen. Vekten på stangen i siste forsøk er 207,5 kg, tangering av pers og dette er vekten som måtte bli løftet dersom russeren hadde fått sitt løft godkjent. Inger Johanne gjør et godt forsøk, men erkjenner allerede midtveis at dette blir for tungt. Kanskje var vi heldige her, men uansett skal Inger Johanne gratuleres med nok en Europamestertittel! Sterkt!
10151436_10152301071085804_1706817929197251514_n
Foto: Privat

For laglederene går det slag i slag! Når medaljene deles ut for damene, er guttene i de samkjørte klassene -93 kg og -105 kg allerede godt i gang med sin oppvarming. Norske representanter er Julian Lysvand i -93 kg og Erik Fredriksen i -105 kg.

Begge virker en smule stresset. Erik er også han debutant på dette nivået, og er forarget over frekke løftere uten køkultur. Her må man ha spisse albuer for å komme inn på et løftestativ og tatt noen oppvarmingsløft. Erik er en høffelig kar fra lille Gausdal og roper ikke høyest selv om han står foran EM debut med snaue 40 minutter igjen på klokken og nærmest ingen oppvarmingsløft ferdig. Av en eller annen merkelig grunn, går resten av oppvarmingen smertefritt og effektivt med en gang det norske laglederteamet med undertegnede i spissen, kommer på plass. Da begynner det estlandske teamet å lesse skiver og ta stativhøyder for våre gutter. Nå går det på skinner og selv med høy frustrasjon og frykt for tidsnød innledningvis, avsluttes oppvarmingen til normal tid med velykkede løft. Vi kan dermed finne oss gode plasser nær scenen og løfterne kan lade opp mentalt til løftingen sin.

Julian ligger svært bra an på innmeldte åpningsvekter, faktisk har han en nokså komfortabel ledelse i klassen på prognosene totalt etter åpning. Erik kan med hel klaff oppnå en bronse i totalsammendraget i sin klasse.
I knebøy starter det svært godt for Julian, serien på 290-300-307,5 kg gir tilslutt bronse og personlig rekord. Erik får ikke samme gode start i konkurransen. Styrken er god, men en «levende» og ustabil platting med mye ujevnheter medfører at to forsøk underkjennes fordi han må ta et steg tilbake på toppen. En start som virkelig ikke var på høyde med ambisjonene eller forventet basert på formkurven fra trening. I totalsammendraget var Erik utenfor medaljestriden, mens Julian hadde festet et visst grep om sølvet og faktisk hadde han også et aldri så lite håp om gull!

I benkpress fortsetter Julian som i knebøy, tre godkjente løft med 217,5 kg som beste resultat. Dette gir både personlig rekord og sølvmedalje.

Erik har en fersk norges rekord i benkpress med seg i baggasjen før dette stevnet og ønsker ikke å være noe dårligere enn Julian. 250 kg blir til slutt hans stående resultat, og dette holder til Sølv. Gullet i klassen går på 255 kg, som er 0,5 kg under Eriks personlige rekord.

Markløft er normalt sett en sterk øvelse for Julian og fra EM i fjor fikk han med seg sølvet i øvelsen. Erik har hatt bedre fremgang i knebøy og benkpress det foregående året, enn i markløft og håpet på en god avslutning på sin EM debut med et godt markløftresultat. Foreløpig var resultat i konkurransen under forventet og en bra markløft ville kunne rette litt på inntrykket.

Julian ser også denne gangen ut til å kunne plassere seg godt i markløft og det ser nå faktisk ut til at han også kan ta sammenlagt gullet komfortabelt med en markløft opp mot egen personlig beste. De som har fulgt med litt på Julians løfting de siste årene, kan derimot skrive under på at stevnene ofte preges av en del tekniske vanskeligheter og bomløft. Dermed var kanskje ikke gullmedaljen så nær som vi opprinnelig trodde, etter å sett på stillingen i klassen etter første runde i markløft!

Julian gjør en god oppvarming, denne gangen med tommellås for første gang. På plattingen derimot, går det galt. Fryktelig galt. En kombinasjon av skjev løfteplatting og en ny teknikk for hvordan stangen holdes medfører at Julian får underkjent sitt første forsøk i konkurransen. Midteveis holder Julian på å miste balansen og det dømmes dermed for en nedoverbevegelse i løftet. I tillegg ser løftet tungt ut, fordi Julian drar med en ny teknikk og bruker mindre fart fra bunn. Nå starter panikken å bre seg, skal vi klare å ryke ut med så store gullmedaljesjanser?!

Russeren på sølvplass virker fornøyd med å befeste sin posisjon som andremann i klassen, de innmeldte vektene i både startløftet og også andreløftet tyder på at avstanden opp virker å være for stor. Ingen øvrige konkurrenter er i nærheten av Julian med hans førsteløft i markløft. Vi undrer på om det vil komme noe angrep i siste omgang!

Julian må naturligvis først om fremst sikre at han får et tellende resultat, og det er slik at han da oppnår en såpass komfortabel ledelse at selv med omforsøk på samme vekt er han tilbake på topp om han får godkjent i sitt andreløft. I andreløftet gjelder det å gå tilbake til gammel teknikk og gammelt grep på stangen. Dette fungerer langt bedre, selv om samme problem oppstår underveis. Det er en tydelig ustøhet i løftet. Russerne har fulgt nøye med og ser at det ikke er mye mer inne, i alle fall ikke i dette forsøket. Dermed kommer angrepet fra Russerne allikevel til slutt. Kruk fra russland, med 290 kg i personlig beste i markløft fra før, skal inn på 285 kg i sitt siste markløft. Han har allerede sikret sølvet og vil ta over ledelsen totalt med dette. Dette løftet går overraskende greit opp for russeren, jeg tror vi skal være fornøyd med at vi startet konkurransen høyt! Dette kan ha vært en medvirkende årsak til at Russeren først og fremst fokuserte på å sikre sølvet. Det kan godt være ting kunne sett svært annerledes ut dersom vi hadde startet lavere.

Før siste omgang kommer Alexander Kirketeig med gode tips til hvordan Julian kan løfte uten å miste balansen underveis. Ved å rulle stangen helt fremst på plattingen vil man kunne oppnå mindre variasjon i høyde der man skal løfte. Denne taktikken går Julian for i siste løft, men det er ikke lett å få stangen til å ligge stille. Når den rulles fremover, fortsetter den bare å rulle. Plattformen har beveget på seg og er nå ujevn overalt. Julian ender til slutt opp med å stå skjevt helt på enden av plattingen med stangen liggende skrått foran kroppen. Tiden er nå knapp, 300 kg er lastet og dette må opp i strakposisjon dersom Julian skal ta klassegullet, dermed må Julian bare gripe tak for å hindre stangen i å forsvinne av plattingen og bare dra til. Denne taktikken fungerer overraskende godt! Løftet er det peneste Julian drar i dag og han sikrer med dette sin første internasjonale medalje totalt. Ekstra godt må det være å da sikre et gull! Gratulerer.

Erik Fredriksen må nøye seg med to løft i konkurransen. Han starter komfortabelt på 265 kg, i andre løftet høynes det til 275 kg. Dette går også fint opp, men på vei av plattingen får Erik krampe i hele kroppen og må hjelpes av det medisinske støtteappartet på stedet. Kroppen hans er tom og det er ingen vits å forsøke seg på et siste løft. Dermed ender konkurransen med 5.plass totalt og 835 kg totalt og 12,5 kg bak personlig rekord. Ikke det ønskede utfallet, men neste gang er nervene litt bedre under kontroll og treningen skal tilpasses enda bedre for å sikre at formtoppen kommer på rett dag. Gratulerer Erik med EM sølv i benkpress og en godkjent debut. Erik kommer sterkere tilbake neste gang.

1496648_10154023118665529_8787079376337873898_n
Foto: Alexander Kirketeig

Rapport fra dagens Jr. EM konkurranse, 13.april:

Siste dag av årets Junior EM stod for tur. Vår siste mann, Niklas Zellin, skulle i aksjon i supertungvektklassen. Niklas hadde som normalt noen dager med lite søvn og litt laber matlyst som oppladning til konkurransen, uten at dette skapte noe bekymring. Etter innveiing, som bar preg av et noe lavere matinntak enn normalt (fremdeles solide 138 kg på vekten, så ingen umiddelbar hungersnød), var Niklas tent og klar for å løfte tunge vekter. Med en David Lupac fra Tjekkia i god form var det nettopp dette som måtte til for å kunne henge med i konkurransen.

Oppvarmingen i knebøy gikk veldig fint, som ventet var ingen av løftene dype nok, men farten på stangen og andre tekniske element satt som det skulle. Vi gikk inn overbevisende med 385 kg som førsteløft, et løft som trygget sølv etter åpningsrundene i knebøy. Niklas gjør åpningen sin veldig lett og fint og fra hva undertegnede kunne observere, mellom spotternes ben og armer, var dette et veldig dypt og fint løft på alle måter.

Vår neste vekt ble 395 kg, det var ikke mulig å nærme seg Lupac i denne delgrenen, han løftet rett og slett på høyde med de beste seniorene med et tredjeløft på 442,5 kg! Imponerende! Niklas virket tent på ny stevnepers og vi kunne ikke observere noe galt med avløftet, derimot ble løftet fort avbrutt av at stangen ramler av ryggen til Niklas. Her har det skjedd noe galt tenker vi med en gang. Når Niklas får samlet seg litt, etter å ha forsøkt å holde igjen 395 kg som sklir ut av armene og ned langs ryggen, kjenner han at det kniper til i setemuskulaturen. Han må rett og slett støttes av plattingen. En god start, med sølv i knebøy, kan ende i avbrutt konkurransen på grunn av muskelstrekk! I avløftet kjenner Niklas at det knyter seg i setet og når han innleder knebøyen med 395 kg, faller han bare sammen og mister stangen.

Med Alexander Kirketeig i spissen settes det gang en prosess for å få iset ned låret godt, før jentene våre i salen sendes avgårde for å kjøpe noe frossent fra den lokale butikken slik at vi kan teipe kalde poser på setemuskulaturen. Det er ingen blid Niklas som forsøker å motivere seg til videre konkurranse. Vi kan ikke avvente for lenge, og må bare forsøke å få inn noen sett benkpress. Det gjør stadig vondt å spenne seg opp, men Niklas er fast bestemt på å fullføre med stil. I benkpress tenker han kun på gullet i klassen!

Hvert løft merkes godt, ettersom et godt oppspenn i benkpress krever at setemuskulaturen strammes godt til, men vi kan i alle fall se at Niklas har lyst til å satse som normalt i benkpress og han virker relativt komfortabel under selve løftene. Vi varmer opp og observerer at skjorten sitter stramt på kroppen, og selv om 270 kg ikke kommer ned til brystet i oppvarmingen melder vi inn 280 kg fremfor 275 kg for å komme ned til brystet på en god måte og ikke minst starte konkurransen i front.

Niklas løfter sine 280 kg i åpning veldig greit, selv om det teknisk er rotete. Ringrev Alexander melder inn 287,5 kg i andre forsøket til Niklas fordi Lupac melder inn 285 kg, selv om Niklas er lettere. Dette meldes fordi Lupac har høyere startnummer og derfor vil han kunne melde inn vekt i tredjeomgang før oss. Dersom Niklas nå gjør sitt andreløft på 287,5 kg godkjent, tvinger vi Lupac opp på 290 kg fordi han er tyngre. Her lykkes taktikken enormt bra, Lupac og Niklas får godkjent sine andreforsøk på henholdsvis 285 kg og 287,5 kg. Dermed kan vi enkelt melde inn samme vekt som Lupac i siste forsøk, begge skal inn på 290 kg. Trenger vi si det? Det ble selvagt gull på Niklas i benk! Begge løfter 290 kg og den taktiske manøveren er klart medvirkende årsak!

I markløft gjelder det å vurdere hvor «lett» vi kan starte for å sikre sølvplassen totalt, gullet er allerede i lommene til David Lupac som løfter godt også i markløft. Julian Johansson fra Island er en svært god markløfter og vi velger, etter en fin og lett oppvarming, 302.5 kg som sikkert åpningsløft på Niklas. Med dette løftet vil han være 37,5 kg foran Islendingen. Etter at Islendingen gjør en åpning som ikke virker helt patent, og med Niklas oppe i 995 kg totalt med småpene 320 kg som 2.løft i markløft skiftes fokuset på den siste gullmedaljen i delgrensøvelsene, markløftgullet.

Her må det igjen gjøres vurderinger, vi kan melde inn en økning på kun 2,5 kg. Det er nemlig slik at stillingen etter 2.runde er ferdig er 320 kg på både 1., 2. og 3.plass i markløft. Dette ville derimot ha sluppet til endringsmulig for Lupac, han kunne ha avventet Niklas sitt løft og deretter ha meldt seg ned til 325 kg fra sine opprinnelige 332,5 kg. Lupac kommer inn i markløftkonkurransen med stor selvtillit etter pers i både knebøy og markløft, Niklas har en fersk personlig beste på 330 kg fra RM (med tilsynelatende full kontroll). Vi velger derfor å sett opp 335 kg som siste vekt for Niklas. Nå er det bare å vente å se hva Lupac får til med 332,5 kg. Lupac misser på vekten og nå er det Niklas som skal inn å stadfeste at markløften har fått seg et realt løft. 335 kg letter greit fra bakken, men i det stangen når knærne før den siste avslutningen må Niklas slippe stangen. Strekken kjennes igjen godt og den har medført at teknikken ikke sitter og han får ikke brukt baksiden godt nok. Synd at Niklas får en slik start, men til syvende og sist kan Niklas si seg happy med sølv i knebøy, markløft, sammenlagt og gull i benk og 995 kg er kun 5 kg bak personlig beste med en skadet setemuskel. Vi gratulerer!

På banketten premieres det Norske laget med 2.plass i nasjonskampen på damesiden og 3.plass i nasjonskampen for herrer på juniorsiden. Dette har alle utøverne og støtteappartet grunn til å være svært stolte over! Gratulerer så mye til alle og takk for innsatsen.

Mvh Lars Edvin Samnøy

1621813_10152143824046245_7348579111975774803_n
Foto: privat