Rapport fra veteran-VM

Rolf Stenberg startet med styrkeløft for ti år siden, og setter stadig nye verdensrekorder. Her får du bli litt bedre kjent med ham. Du kan også lese en fyldig VM-rapport fra landslagstrener Egil Kroknes. 

61-åringen fra Sande KK har drevet med forskjellige idretter gjennom årene. Men da han begynte å bli godt voksen og ikke hadde trent på en stund, endte han opp som styrkeløfter.

– Jeg kjente noen i klubben, og spurte om det var greit at jeg kom dit. Det var det selvsagt, og etterhvert viste det seg at jeg hadde talent for dette, forteller han.

Han deltok på et klubbstevne for moro skyld i juni 2004. Da løftet han 180 i bøy, 100 i benk og 180 i mark, og siden har han bare blitt bedre og bedre. Nå er persene hans 265-192,5-275,5.

– Hadde jeg startet med styrkeløft for 40 år siden, vet man aldri hvor jeg hadde vært, sier Stenberg.

Men vi vet i alle fall hvor han er nå. For under veteran-VM i Pilzen i Tsjekkia viste han nok en gang hvor rå han er. Der vant han -105 kg-klassen for veteraner mellom 60 og 69 år foran landsmannen Leif J. Lillegård fra Melhus IL. 262,5 kg i knebøy, 185 kg i benkpress og ny verdensrekord i markløft på 275,5 kg løftet Stenberg under VM. Med det sikret han seg også ny verdensrekord sammenlagt på 723 kg.

– Det gikk mye som jeg hadde håpet på, og jeg nådde målsetningen min om å vinne og sette verdensrekord sammenlagt, forteller den blide styrkeløfteren som har vunnet EM og VM to år på rad.

61-åringen røper at det er sjelden at han bare får hvite lamper i knebøy, men det skjedde altså denne gangen. I benkpress bommet han på første forsøk på 175 kg, og forteller at han egentlig hadde håpet på å løfte mer enn 185 kg.

– Men det turte jeg ikke. Jeg måtte tenke på å samle poeng, sier han. I markløft gikk alt som planlagt for Sande-løfteren. – Det var en amerikaner som hadde rekorden på 275 kg, så jeg greide å snyte ham for den, sier Stenberg.

Sammenlagtrekorden var det han selv som hadde på forhånd. Veteranmiljøet er stadig i vekst, og det er aldri for sent å begynne.

– Man får igjen for å trene, og jeg har vært veldig lite skadet. Jeg har jo hatt litt vondt her og der, men man må jo kjenne at man lever, sier Stenberg.

Foruten en prolaps i 2008, har han ingenting å klage på.

– Men da var jeg tilbake etter et halvt år, legger han kjapt til.

Det var flere norske som markerte seg i VM. Her er stevneprotokollen for de norske og en rapport fra landslagstrener Egil Kroknes:

Rapport VM-Veteraner

Som vanlig ved mesterskap i Tsjekkia gikk turen også i år til Pilzen og Park Hotell. Helt OK, for her vet man hva man får. Dommere Per Øyvind Fjeld og Stian Botnen som skulle opp til prøve Cat.2 og undertegnede som lagleder. Vi resite på lørdag da mesterskapet denne gangen begynte på søndag. Per Øyvind var satt opp som dommer på Spesial Olympics, som er en avdeling for de med psykiske handicap. Dette er noe som ble innført i USA i fjor. Da det ble mindre deltagelse enn beregnet ble dette flyttet til mandag. Per Øyvind fikk da etter litt påtrykk dømme damer EV og SV. Det ble med den ene klassen da dommeransvarlig Johan Smith tydeligvis » glemte» at Per Øyvind var ledig to dager til. Forøvrig var det mye rot med dommeroppsettet, her har IPF mye å lære av EPF. Stian måtte vente til onsdag med den skriftlige prøven og fikk sitte hoveddommer i de to tyngste klassene. Begge deler ble bestått med glans. Gratulerer! Så over til løftingen. Norge stilte denne gang med 2 damer og 7 herrer.

TIRSDAG 23.9 Norsk deltager Gro-Berit Stavheim i EV 72 kg. Etter et forholdsvis dårlig EM pga vektproblemer var alt under kontroll nå. Tre godkjente knebøy med 160 kg som best ble belønnet med gull i klassen. Og med 77,5 kg i benken og 147,5 i markløft ble det 385 kg sammenlagt og en fin sølvmedalje. En fin oppmuntring i forhold til EM.

ONSDAG 24.9 Først ut på morgenen var Superveteranene Rolf Stenberg og Leif Lillegård i klasse 105. Begge meldte om knallform og forventningene var store da de var ranket som nr 1 og 2 i klassen. Leif hadde jo noe å bevise da han gikk ut i knebøy på EM. Nå ble det to godkjente med 250 som best, sisteløftet på 260 ble dessverre belønnet med en rød lampe for mye pga dybden, men styrken var der. Men det holdt til en sikker sølv i bøy. I benken tok Leif revansje og det ble gull med hele 190 kg etter 3 godkjente løft. Markløft ble en pine for Leif som ikke hadde byttet drakt siden 93 kg klassen. 250 kg gikk opp på et vis og en ny sølvmedalje til Leif. 690 kg sammenlagt ble også sølv og Leif var veldig fornøyd. Den suverene Europa- og Verdensmester Rolf Stenberg var utilnærmelig også denne gangen. Etter sikker og velplanert løfting ble det serien 262,5 Gull, 185 bronse og hele 275,5 i markløft, ny verdensrekord – og hele 723 kg sammenlagt. Glimrende av en 61 åring, her er det mer å gå på.

Anita Stavik og 4 andre i -63-klassen. Det så i utgangspunktet vanskelig ut med medalje sammenlagt, men det skal jo løftes først. De to Amerikanske var i en klasse for seg, men Svenske Ulrika var det mulig å slå med litt tur. Det begynte bra i knebøy med tre godkjente, og 167.5 på topp. Dette holdt til en bronse på kroppsvekt, da Ulrika ble stående med åpningen. I benken ble det med åpningsløftet på 65kg, og var i utgangspunktet langt etter, selv om Ulrika bare fikk åpningen på 85 kg. Her ble inflasjon i rompeløft, da begge sidedommerne så lys som ingen andre så!! Markløften er jo Anitas beste øvelse, så vi øynet håpet for en bronse da Ulrika fikk problemer på oppvarmingen. Den Svenske jenta ble stående med åpningen på 147,5, så da var det bare og laste 167,5 for bronse på kroppsvekten. Anita samlet seg mesterlig å dro vekta sakte men sikkert opp til godkjent løft. Bronse  knebøy, markløft og sammenlagt ble fangsten denne gang, og Anita var kjempefornøyd.

TORSDAG 25.9 Jan Roytvand 66 kg og Viggo Torgersen 74 kg i første pulje på morgenen. Begge i EV. Jan var jo regjerende mester, og favoritt i klassen. Cruz fra Puerto Rico holdt følge helt til markløft, men der var det stopp. Jan vant med 15 kg sammenlagt etter serien 225 – 137,5 – 222,5 – 585 kg. Skal vi sette fingeren på noe må det være dybden i knebøy. Når man er så sterk som Jan må det være mulig å få mer enn begynnerløftet. Dette må jobbes med til neste år. For Viggo begynte det ikke så bra med bare begynnerløftet på 220, som forøvrig var kjempelett. 235 kg ble to ganger for tungt denne gang. I benken gikk det bedre og med 165 kg ble det en bronse her. I marken var Viggo i knallform og 242,5 kg og ny pers og bronsemedalje. Dette holdt også til en sikker bronse sammenlagt, da Japaneren som kom bakfra var for dårlig i markløft.

FREDAG 26.9 Geir Gregersen og 9 andre til start i 93 kg YV. Tyske Mario Schnurr var som vanlig favoritt, med Amerikaneren Grohoski som det store spørsmålstegnet. Geir meldte god form og er vanligvis sikkerheten selv. Åpningsløftet på 300 gikk greit, men ikke akkurat lett så det ble med åpningen. Favoritten Schnurr hadde denne gang stang ut og fikk underkjent alle bøyene med 2-1. Veien til gullet lå da åpen, med et lite forbehold for Grohoski som var knallgod i benken, men desto svakere i markløft. Geir kammet da hjem Norges 3. gull etter serien 300 – 205 – 265 og 770 kg sammenlagt. Gull og bronse ble det også i knebøy og markløft.

LØRDAG 27.9 Per Ove Sjøl og Geir Arne Giseth i hhv 120 kg og +120 kg. To forholdsvis små puljer gjorde at det ble hektisk for de tyngste gutta. Særlig Geir Arne hadde problemer med å få igjen pusten mellom forsøkene. 120 kilos klassen var vel kanskje den hardeste i hele mesterskapet, og Per Ove var ranket som nr 5, som også ble sluttplasseringen. Med serien 330 – 225 – 302,5 ble det 857,5 kg, like i nærheten av persen. Det ble også medalje i markløft med en pen sølv. Geir Arne var ranket som nr 3, etter Soukal og Danske Sørig, men her hadde vi godt håp om sølvet da Dansken normalt er for svak i markløft. Geir Arne tok bronse i bøy med 340 kg, det samme i benk med 240 kg, før han slo til med gull i markløft med 307,5 kg, og det holdt til sølv med 887,5 kg sammenlagt.

Et glimrende mesterskap for Norge med 3 gull , 3 sølv og 2 bronse og hele 30 medaljer til sammen. Stor takk til Fredrik og Jon for glimrende hjelp som vanlig, dere er suverene!!