Blir enda råere i Russland

Marte Elverum har flyttet til Russland for å lære seg russisk, samtidig som hun studerer i Norge og jobber med å toppe formen til VM i USA. Vi har tatt en prat med medaljehåpet.

Marte Elverum var 18 år da hun deltok på sitt første styrkeløftstevne. Den gangen løftet hun 102,5 i knebøy, 50 i benkpress og 135 i markløft. I forkant hadde hun trent styrkeløft i 16 uker, samtidig som hun drev med brasiliansk jiu-jitsu. Frem til 2010 drev hun med begge idrettene, helt til en skade ødela for deltakelsen i «European Open» i kampsporten. Etter det har det vært styrkeløft for alle penga. Det har ikke akkurat vært dumt for verken Marte eller styrkeløft-sporten. 

Hun har sanket medaljer og satt rekorder både nasjonalt og internasjonalt. Etter at Elverum ble senior-løfter har hun tatt 4. plass i VM og vunnet EM. Nå er persene 235,5 i bøy, 127,5 i benk og 213,5 i mark. Utstyrsfritt står hun med rekken 170-92,5-200. Og fortsatt har ikke løfteren fra KK-67 fylt 24 år.

Går for medalje i VM

Torsdag 6. november kl 18 skal Marte i aksjon i VM i Aurora, Colorado i USA. Det vil si at klokken er 10 i Norge når alvoret starter. Målet er å gjøre det bedre enn i fjorårets VM.

– Jeg blir veldig fornøyd om jeg havner i topp tre. Men for å klare det må jeg nok opp i nærmere 600 kg totalt, sier hun.

Konkurransen i VM er veldig hard, og Marte forteller at hun virkelig må prestere for å nå målet sitt.

– På en god dag skal det gå fint, men konkurranse er konkurranse, sier hun.

Selv har ikke Marte planer om å tenke på kilo i det hele tatt. Hun skal løfte det som hun får beskjed på å løfte, og stoler på vurderingene til landslagstrener Dietmar Wolf og det norske støtteapparatet.

– Jeg tenker plassering og medalje, og skal bare konsentrere meg om å plukke poeng. Det er såpass god motstand at et bomløft fort kan sende meg ned på 7.-8.-plass.

– Jeg føler at jeg er i rute

Formen hennes er god en drøy måned før hun skal i ilden.

– Jeg fløy fra St. Petersburg til Oslo forrige fredag for å trene med Dietmar. Da hadde jeg ikke store forventninger – jeg hadde litt vondt her og der, og hadde ikke så bra trykk. Men styrken skal være bra likevel, og jeg føler at jeg er i rute.

Alt er i alle fall godt planlagt før mesterskapet. I år reiser Marte tidlig til USA sammen med Heidi Hille Arnesen for å få en best mulig opplading til VM.

– Jeg sliter litt med ryggen av og til når jeg flyr lenge, så vi drar til Florida 28. oktober, og blir der til 3. november. Da får vi bare en kort flytur til VM-byen, sier Marte.

I Florida skal jentene slappe av og få trent godt. Så skal de sjekke ut hvordan det egentlig er i VM-byen Aurora, som ligger 1648 meter over havet.

– Jeg har hørt at det ligger høyt, men jeg vet ikke om det har noe å si. Men under NM på Storefjell var det flere som fikk kramper, blant annet meg selv, og jeg pleier ikke å få det. Men vi har jo noen dager på å bli vant med det, sier hun.

Hotellet på Storefjell ligger 1001 meter over havet.

Ble invitert av det russiske styrkeløftforbundet

Når denne saken legges ut, er Marte i Norge. Men 23-åringen har faktisk flyttet til Russland. Tro det eller ei – det er ikke styrkeløft som har trukket henne over grensen.

– Jeg bor der kun for å lære meg flytende russisk, sier hun.

For å få oppholdstillatelse i landet fikk hun hjelp av det russiske styrkeløftforbundet.

– Jeg nevnte det for visepresidenten i det russiske forbundet, og han likte tanken. Så da fikk jeg en invitasjon, sier Marte.

I St. Petersburg skal hun få privattimer i språket. Men allerede før hun har kommet igang, klarer hun å gjøre seg forstått i det dagligdagse.

– Jeg har bare russiske venner, så jeg snakker russisk med dem. Jeg har ikke så rask progresjon, men det kommer.

I tillegg til å lære seg et nytt språk, tar hun en utdannelse i Norge.

– Jeg går på et samlingsbasert studie på Brannskolen utenfor Harstad. Der studerer jeg internasjonal beredskap, som går på alt fra brannvern og oljevern til barentsområdet, forteller hun.

Akkurat hva hun skal bli, er hun ikke sikker på ennå. Men studiet gir mange muligheter.

Tøffere på trening

Marte bor strategisk til for reising i St. Petersburg. For det blir en del turer til Norge for skole, trening og samlinger, i tillegg til utenlandsreiser for å konkurrere.

– Men det er ikke så stort styrkeløftmiljø her. Hvis jeg skulle ha flyttet for treningen sin del, hadde det nok blitt et sted i Sibir.

I den nest største byen i Russland, trener Marte på et vanlig treningssenter.

– Det er ikke noe gym som i Norge, eller den unike stemningen som jeg er vant med på KK-67. Men det er en fin opplevelse og erfaring, og så får jeg jo se hvordan andre trener.

Marte får trent som hun skal også med utstyr, og får god hjelp fra russiske venner.

– Jeg har en venn som løfter litt internasjonalt, og en som har løftet på bra nivå internasjonalt. De er veldig hjelpsomme, og så er det flere andre som stiller opp med spotting og hjelper til.

Det er ingen tvil om at det er forskjell fra norsk kultur og væremåte både på og utenfor trening.

– Det er helt annerledes. Her er de rett frem og krasse, men de mener det ofte godt. Det gjør at man skjerper seg mer, sier hun.

Marte Elverum er uansett ikke redd for å svare tilbake.