Slik var EM

Heidi Hille Arnesen og Stian Walgermo ble europamestre under EM i Tyskland. Resultater og intervjuer med de norske løfterne kan du lese her.
Bildene er tatt av Bo Andre Bergan og Tutta Kristine Hanssen

Årets EM i den tyske byen Chemnitz er over. Det resultatert i to europamestertitler til Norge. Til sammen ble det hele 31 norske medaljer! Norge ble også tredje beste nasjon på både dame- og herresiden. Det ble med andre ord et godt mesterskap.

God start for Kine

Kine Blummenfelt fra Odin SK deltok i sitt første internasjonale mesterskap som senior, etter å ha kommet rett fra juniorlandslaget. Bergenseren fikk en god start i de voksnes rekker med 180 kg i knebøy, 87,5 kg i benkpress og 165 kg i markløft. Med en totalt på 432,5 kilo, perset hun med 12,5 kilo totalt. Kine tok bronse i knebøy, og endte på 7. plass sammenlagt i -57-klassen.
– Jeg er fornøyd med medalje i bøy, og skal være fornøyd med pers – men det hadde vært gøyere å løfte mer, sier Blummenfelt.
Og selv om alle rundt henne mener at hun skal være fornøyd med debuten, klarer hun ikke helt å være fornøyd selv.
– Jeg liker ikke å være nummer syv, innrømmer hun.
Den beste opplevelsen under mesterskapet, fikk Blummenfelt under benkpressen. Og det sier litt, for der fikk hun virkelig kjørt seg.
– Hoveddommeren hadde internasjonal dommerprøve, og på første løft glemte han å gi meg pressignal. Det tok ifølge de andre i salen ca fem sekunder før jeg fikk det på første løft. Det gikk, men det tok lang tid!
Da landslagstrener Dietmar Wolf spurte en av sidedommerne om hvorfor det tok så lang tid, var nettopp svaret at hoveddommeren rett og slett glemte seg.
Det skal ha blitt bedre utover i puljen, men da Kine skulle løfte for andre gang, gjentok feilen seg.
– Det samme skjedde igjen, og da fikk jeg en nedoverbevegelse som gjorde at løftet ikke ble godkjent.
Landslagstrener Wolf leverte klage til juryen, og Kine fikk omløft. Men det ble en større ulempe enn normalt.
– Siden jeg benket lettest i klassen og fikk omløft etter siste løft i runden, ble det bare ett minutts pause før jeg skulle inn på plattingen igjen.
Likevel perset hun med 7,5 kilo i benk etter å ha fyrt opp det siste løftet.
– Det var det letteste løftet, så jeg har mer inne, sier hun.
Og for ordens skyld – hoveddommeren strøk åpenbart på testen sin.
I markløft kjente Odin-løfteren under oppvarmingen at hun ikke hadde helt dagen. I tillegg forteller hun at stangen på plattingen var litt oljete. Hun kjente at hun begynte å glippe stangen på toppen, men fikk heldigvis ned-signal i tide. På løft nummer to glapp hun stangen. Men på tredje løft fikk hun opp 165 kg, som er ett kilo under hennes personlige rekord.
– Jeg tok på litt ordentlig musikk, brukte lukteammoniakk og ga beskjed om at ingen skulle gi meg beskjeder før løftet, forteller hun.
Med konsentrasjonen på topp, avsluttet hun med åtte av ni godkjente løft.
– Jeg tror at det er pers i godkjente løft, og det er jeg fornøyd med.
Blummenfelt hadde håpet å dra flere kilo i mark, og håper på sterkere løfting under NM siste helgen i mai.

Tutta er tilbake
I -63-kilosklassen var Tutta Kristine Hanssen fra Askim SK endelig tilbake på en internasjonal arena etter skadeavbrekk. Hun fikk sølv totalt etter å ha løftet 205 kg i knebøy, 140 kg i benkpress og 195 kg i markløft, totalt 540 kg. Med løftene sine fikk hun bronse i knebøy, sølv i benkpress og bronse i markløft! Det må kunne kalles et vellykket comeback!
Tutta bommet på første (200) og tredje (210) løft i bøy og siste forsøk i benkpress (145).
Vi kommer tilbake med intervju.

Svart dag for Hege
Hege Berge fra Sande KK stilte også i -63-klassen. Dessverre hadde hun en helsvart dag, der hun ikke fikk resultat i noen øvelser. Hun forsøkte på 187,5-187,5-195 i bøy, 125-127,5-127,5 i benk og på papiret 175 i mark. Berge valgte å ikke stille på plattingen i markløft, i det som åpenbart var et svært skuffende stevne for Sande-løfteren. Intervju kommer!

Marte tok sølv på en dårlig dag
Marte Elverum var klar for å gi jernet og kjempe om gullet i -72-klassen. Men med sykdom i oppkjøringen, og en konkurransedag der oppvarmingen kjentes tung ut, ble det litt for tøft å ta den gjeveste medaljen. Men da er det neimen ikke verst å bli nest best. Løfteren fra KK-67 tok gull i knebøy med 235 kg, fjerdeplass i benk med 132,5 kg og sølv i mark med 210 kg. Totalt løftet hun 577,5 kg. Elverum bommet på siste forsøk i benk (135) og de to siste forsøkene i mark (217,5).
– Jeg er fornøyd med tanke på omstendighetene, men det er med bismak, sier Marte, som er skråsikker på at gullet hadde vært hennes om du ikke hadde blitt syk like før mesterskapet.
– Jeg fikk influensa torsdagen før EM, og lå på sofaen til søndag. Jeg fikk trent en liten økt søndag og mandag, forteller Elverum.
Hun var fortsatt ikke helt bra igjen på den store dagen. Oppvarmingen til bøyen var så tung at åpningsvekten ble redusert.
– Jeg ble litt redd for hvordan det skulle gå, innrømmer hun.
I markløft slet hun med grepet, som vanligvis ikke er noe problem.
– Magnesiumen de har er kjennes nesten litt ut som talkum, så nå bruker resten av laget medbrakt flytende magnesium.
Nå skal KK-67-løfteren kjøre på mot NM, der hun forhåpentligvis får ut de ekstra kiloene som hun hadde planer om å løfte på EM. Og etter det skal det jobbes mot en enda gjevere medalje.
– Jeg følte meg sterk i alle øvelser under denne oppkjøringen, men jeg skal ta revansje under VM, lover hun.
IMG_4200

Bronse i bøy for Linda
Linda Kristensen fra Sandnes AK stilte i -72-klassen, og endte på 4. plass totalt. Hun løftet 202,5 kg i knebøy, 132,5 kg i benkpress og 170 kg i markløft. Totalt 505 kg. Med klassens tredje beste knebøy, fikk hun med seg en bronsemedalje i øvelsen. Kristensen bommet på første løft i bøy (195) og de to siste løftene i mark (175).
– Det er selvsagt kjekt med medalje, og jeg er fornøyd med knebøyen, sier Kristensen, som hadde mål om nettopp pers og medalje i øvelsen.
I benkpress løsnet det for Kristensen, som har slitt med betennelse i en skulder over lang tid.
– Jeg løftet jo en del under pers, benken var veldig grei i dag og jeg fikk tre godkjente løft med bare hvite lamper.
Det er Sandnes-løfteren godt fornøyd med.
– Det betyr at jeg kan begynne å tenke på kilo igjen, noe jeg føler at jeg ikke har kunnet gjøre i de siste konkurransene. Jeg er jo avhengig av en god benk for å få en bra total.
Markløften var hun ikke fornøyd med.
– Den må jeg finne ut av, både når det kommer til drakt og teknikk – og så må jeg trene litt mer rygg.
Alt i alt forteller Kristensen at totalen kunne vært bedre, men at hun kjenner at hun er på vei mot bedre tider.
– Det var noen kilo opp til bronse sammenlagt, men jeg håper å kunne være med i kampen om medalje totalt neste år.
Da håper hun på å komme seg over 520 kilo totalt, og se at hun blir sterkere.
– Det betyr egentlig mer å se at du blir sterkere av all den tiden du bruker på trening, men medalje blir en trøst, sier hun.

Bronse til første mann
Kim-Raino Rølvåg stod på plattingen som første norske mann i årets EM. Løfteren fra Sandnessjøen SK tok bronse sammenlagt etter å ha løftet 317,5 kg i bøy, 232,5 i benk og 270 i mark. Han tok også gull i benkpress og bronse i knebøy. Rølvåg forsøkte på 237,5 kilo i benkpress på både andre og tredje forsøk, men vant altså med åpningsløftet sitt. Han ble også stående med åpningsløftet i mark, der han bommet på 275 kg to ganger.
Vi kommer tilbake med intervju!
IMG_4219

Heidi ble europamester!
Heidi Hille Arnesen fra IL Kraftsport ble europamester i styrkeløft i -84-klassen. Hun tok gull i knebøy med 245 kg, sølv i benkpress med 137.5 kg og sølv i markløft med 212,5 kg. Totalt løftet hun 595 kilo.
– Målet mitt var å være med å fighte om gullet i alle fall. Å klare å vinne var utrolig stort og ganske emosjonelt. Det ble litt hulking etterpå, sier Hille Arnesen.
Hun var veldig fornøyd med at hun klarte å holde hodet kaldt gjennom hele konkurransen.
– Jeg klarte å tenke gull i stedet for kilo, så det ble veldig taktisk. Det var veldig jevnt da vi kom til marken, og det var snakk om fem kilo i differanse.
Taktikk og informasjon om løftingen til den største konkurrenten, gjorde at Kraftsport-løfteren gikk for 212,5 i siste løft, i stedet for 220, som ville vært tangering av pers.
– 212,5 var et løft jeg var veldig sikker på, og da presset jeg henne samtidig.
Ingenting var avgjort før siste mark, men det norske laget lyktes med taktikken.
I benkpress følte Hille Arnesen at hun ble litt bortdømt fordi at dommerne var veldig strenge.
– De mente det var nedoverbevegelse, men det gikk bare litt hakkete opp. De mente visst at det bare skulle være rene løft i benk.
I bøy var det ikke mye om å gjøre før 250 kilo satt i sisteløftet. Og det på en dag der hun slo opp en gammel skade i hofteleddsbøyeren i oppvarmingen.
– Jeg tok på drakten tidlig for å holde kompresjonen, men jeg ble litt satt ut en stund. Men jeg fikk god støtte fra laget og klarte å samle meg. Alt i alt var det veldig gøy å løfte i går. Ingen markløft var tunge. Teknikken er tilbake, og jeg tror at det kommer til å bli veldig gøy under NM.

Strålende debut for Ruud
Inger Johanne Ruud fra Askim SK flesket til med EM-bronse i -84-klassen i sin internasjonale debut som senior! Inger Johanne fikk også bronse i knebøy med 227.5 kg, gull i benkpress med 150 kg og bronse i markløft med 202.5 kg! Ruud løftet totalt 580 kilo.
– Det føles veldig bra å ta bronse totalt i mitt første senior-EM. Det må jeg være kjempefornøyd med!
Ruud fikk litt mindre uttelling i bøy og mark enn det hun hadde forventet.
– Jeg fikk bare startvekten min i bøy. Det første ble underkjent på grunn av manglende dybde. Det andre ble underkjent av dommerne, men godkjent av juryen. Da tok jeg omløft og droppet sisteløftet. I mark dro jeg opp 210, men fikk underkjent for nedoverbevegelse.
Ruud var selvsagt fornøyd med gull og pers i benkpress.
– 150 kilo, norsk rekord og gull er jeg veldig fornøyd med!
Ruud syntes det var stort å se Heidi Hille Arnesen vinne klassen.IMG_4411
– Det var fortjent at det var hun som tok det.
Men ungjenten får snart muligheten til å revansjere seg.
– Jeg må jo prøve å slå henne i NM. Jeg er revansjesugen i bøy og mark, sier hun.

Sterkt comeback av Kirketeig
Alexander Kirketeig fra Odin SK gjorde internasjonalt comeback på plattingen, noe som endte med pers i alle øvelser. Det er seks år siden sist han deltok på et internasjonalt stevne, før han la opp på grunn av skader. Nå er han altså tilbake med bronse i bøy, sølv i benk og 5. plass sammenlagt i-93-klassen. Kirketeig løftet 342.5 kg i knebøy, 262.5 kg i benkpress og 290 kg i markløft, totalt 895 kg!
– Det er veldig kjekt å være en del av landslaget igjen, det er jo det ultimate man trener til. Det er jo hardere å komme med på landslaget enn noen gang, så bare det å bli tatt ut er en seier i seg selv, mener Alexander.
Han var fornøyd med å ha levert nye bestenoteringer i Chemnitz.
– Jeg fikk med meg det jeg håpet på, og perset med 27 kilo sammenlagt, sier han.
Det er nesten 11 år siden forrige pers i markløft, som var på 287,5, satt under vesteuropeisk i juni 2004.
– Når det har stått så stille over lang tid, var det godt å endelig perse i mark.
I benkpress var siste løft på 262,5 kilo lett for Odin-løfteren, som vet at han har mer inne.
– Det var nok i bøy jeg la igjen flest kilo på plattingen, sier Kirketeig.
Men det er heldigvis ikke lenge til NM, der førdianeren har et mål om å løfte enda mer.
– Der er 900-grensen et klart mål. Jeg har mer å hente i både bøy og benk, mener han.

Walgermo til topps!
Stian Walgermo fra Sjøholt AK knuste 1000-kilos-barrieren og ble europamester på en og samme gang. For å oppfylle de to drømmene løftet han 1017,5 kilo sammenlagt. Han fikk sølv i knebøy med 387,5 kg, 280 kg i benkpress og sølv med 350 kg i markløft i den tøffe -105-kilosklassen.
– Det føles utrolig deilig å endelig få ut det jeg er god for! Jeg fikk litt dårlig uttelling på VM og visste at jeg var god for mer, så 1017,5 smakte fantastisk!
Walgermo forteller at han tidlig forsto at 1000 kilo var i boks.¨
– Formen kjentes veldig bra ut undervegs på oppvarmingen, og etter andre bøy visste jeg at 1000 var nådd. Jeg følte på meg at i dag var dagen.
Walgermo forsøkte også på 392,5 i bøy, som endte litt småskummelt. Stangen gikk over hodet til Sjøholt-løfteren og rett i bakken.
– Jeg var litt uheldig og kom frampå. Det gikk heldigvis bra med meg, men det var verre for den ene spotteren som brakk tommelen.
I ettertid kan den uheldige mannen trøste seg med at det var europamesteren han måtte lide for.
Walgermo gå greit til etter å ha blitt nummer to i bøy og fire i benk i den jevne toppen av klassen. Da marken startet, skjønte han at gullet kunne bli en realitet.
– Jeg kjente at jeg var sterk nok til å dra det jeg måtte for å vinne, sier den fornøyde europamesteren.

To gull i benk!
Kristoffer Eikeland vurderte faktisk å ikke stille i EM på grunn av skade. Han har slitt med hoften siden i fjor sommer, og forteller om et år med mye smerter på trening.
– Faktisk har jeg nesten ikke gledet meg til noen treninger, sier løfteren fra Ganddal AK.
Men heldigvis stilte han på plattingen i Tyskland. Det resulterte i gull i benkpress. Eikeland kom på 5. plass i klasse -105 kg. Han løftet 355 kg i knebøy, 287,5 kg i benkpress og 332,5 kg. Sammenlagt ble det 975 kg!
Det er godt for løfteren, spesielt med tanke på at det kommer tøff konkurranse fra juniorlandslaget neste år.
– Det er jo to sterke juniorer som kommer opp i 105-klassen.
Han er veldig glad for at han ikke trakk seg.
– Jeg fikk en god utstyrstrening på samling, og så gikk det jo bra her nede.
Det er spesielt i markløft at hoften plager rogalendingen, som er fornøyd med å levert såpass gode vekter til tross for en trøblete oppkjøring.
Og så var det en oppmuntrende at det ikke bare ble en, men to gullmedaljer i benkpress.
– Jeg fikk den fra i fjor også, siden han som vant ble tatt i doping. Det er godt at rettferdigheten seiret til slutt.
Klassens beste benker fikk også opp 292,5 kilo, men løftet ble underkjent 2-1.
– Dietmar sa til meg at det var riktig dømt rumpeløft. Det hadde ikke noe å si for resultatet, men jeg skulle jo gjerne hatt den også.
Nå er det store spørsmålet for Eikeland om han stiller på NM i slutten av mai.
– Jeg har jo alltid lyst til å løfte. Men kroppen er jo trøblete, så det er ikke bestemt ennå. Dietmar og jeg skal ta en prat, og så bestemmer han om jeg skal løfte.
IMG_4420

Hjelmtveit kapret sølv i mark
Andreas Hjelmtveit fra Hommersåk AK løftet seg til 7. plass i klasse -120 kg med 380 kg i knebøy, 222.5 kg i benkpress og hele 365 kg i markløft! Totalt 967.5 kg.
– Jeg er spesielt fornøyd med markløften. Men sisteplass i benk og bronse i mark er litt skjevt fordelt, sier Hjelmtveit.
Han løftet i b-puljen, og løftet dermed da konkurrentene om markmedaljene hadde oppvarming. Slik fikk de en fordel, for de visste jo hva de måtte løfte for å slå rogalendingen.
– Det er ulempen med å havne i den puljen. Jeg må bli litt bedre i benk, så skal jeg komme opp i a-puljen etterhvert.
Da Hommersåk-løfteren skulle melde inn startvekter, var det faktisk flere som trodde at vekten i benk var feil.
– Det ble trippeltsjekket, for de trodde at jeg skrev feil.J Jeg måtte forsikre om at 217,5 faktisk var persen min. Så jeg har en liten jobb å gjøre der.
I bøy droppet Hjemtveit sisteløftet for å skåne ryggen.
– Jeg kom litt frempå i bøy, så da måtte jeg bruke ryggen.
Avslutningsvis trekker rogalendingen frem den gode stemningen i den norske troppen.
– Det er utrolig god hjelp å få fra trener og hjelpere, og de som ikke løfter er en god heiagjeng. Det hadde ikke vært det samme uten. Det er et veldig bra landslag å reise sammen med. Det er godt samhold og god oppbacking innad i laget. Det hjelper på når det blir tunge løft, sier Hjelmtveit fornøyd.

Et eksempel på oppbackingen og den gode stemningen kan du se i denne videoen av Hjelmtveit sitt sølvløft i mark. Det er Kristoffer Eikeland som står bak videoklippet.

Endelig nye perser for Jørgen Hansen
Jørgen Hansen fra Oslo SK tok 5. plassen i -120. Han løftet 405 kg i knebøy, 272.5 kg i benkpress og 327.5 kg i markløft. Totalt 1005 kg.
– Sist jeg perset i benk var i 2012 og bøy i 2013. Det er godt å være tilbake der jeg har vært, og det har kostet meg mye de siste årene. Og gledelig nok kom han over 1000 kilo igjen, noe han ikke har gjort siden 2013.
Likevel fikk han nok av utfordringer på plattingen.
– Beltet mitt røk i andre knebøy. Stålspennen røk tvert av! Jeg lånte Andreas sitt på tredjeløftet, men det føltes litt rart.
I markløft ble det litt surr for OSK-løfteren.
– På førsteløftet hadde han som løftet før jeg stått smalt, og brukt veldig mye talkum. Jeg løfter jo sumo, og kjente at det var veldig glatt der stangen lå.
Plattingmannskapet fikk flyttet stangen, men det gikk ut over konsentrasjonen til Hansen, og han fikk ikke opp vektene.
– På det andre løftet glapp grepet. Da brukte jeg flytende magnesium, men den hadde ikke rukket å tørke før jeg løftet.
Dermed måtte Hansen klarte sisteløftet sitt for å få gjeldende resultat.
– Det ble litt dramatikk, og det er utfordrende å skjerpe seg såpass til siste løft. Det hadde vært dumt å ryke på grunn av de feilene. Vanligvis er det jo dybde i bøy og benkskjorten som er verst å få til. Men noen ganger går det slik når man ikke tenker. Jeg tenkte mest på andre og tredje løft for å få perset, så jeg tok nok litt for lett på det.
Men heldigvis stemte det for Hansen på siste forsøk.

Sølv til Bårtvedt
Hans Magne Bårtvedt fra KK-67 tok EM-sølv med 412.5 kg og bronse i knebøy, 322.5 kg og bronse i benkpress og 340 kg og sølv i markløft. Totalt 1075 kg.
– Jeg er fornøyd i dag, men jeg får heller løfte litt mer neste gang. Jeg løftet litt under pers, men hadde ikke helt formen.
Det ble dramatisk på slutten av markløften for Bårtvedt. Vinneren Volodymyr Svistunov fra Ukraina ventet nemlig til siste forsøk i mark med å få et godkjent løft i øvelsen. Hadde han bommet også på det tredje løftet, hadde gullet gått til nordmannen.
– Det ble en litt vanskelig mark, men en glatt stang som gjorde det litt ekstra spennende.

Tittelforsvarer Carl Yngvar Christensen deltok ikke på grunn av en kneskade, men den regjerende verdensmesteren blir nok å se under VM senere i år.