Presidenten har ordet – April 2019

Kjære styrkeløftvenner, 2019 er godt i gang! Årets første internasjonale mesterskap er unnagjort, og veteranene var først ute med tidenes største tropp. I forkant av dette mesterskapet (EM utstyrsfritt i Gyør i Ungarn) viste også EPF-styret vilje og handlekraft til å følge opp et viktig punkt i regelverket for internasjonale mesterskap, nemlig hotellprisene. Her som så mange andre steder hadde arrangøren lagt kraftig på hotellprisene i forhold til normale hotellpriser på stedet. EPF fikk presset prisene ned på mer akseptabelt nivå, og oppdatert invitasjon kom ut på nett. Vi får krysse fingrene for at dette er starten på en ny tidsalder uten grov overprising av hotellene på styrkeløftmesterskap, og at IPF følger opp EPFs gode eksempel.

De neste internasjonale mesterskapene er like om hjørnet, allerede i slutten av måneden setter våre utstyrsløftere i junior og åpen klasse kursen mot EM i velkjente Pilzen. I mai skal for første gang alle alderskategorier både med og uten utstyr samles i et felles, gigantisk VM i benkpress i Tokya, Japan. Dette er også første verdensmesterskap etter at nye regler åpner for deltagelse flere ganger i sammenslåtte mesterskap. De nye reglene innebærer at det er mulig å delta
både med og uten utstyr i løpet av samme uka, og utøvere i aldersbestemte klasser kan delta både i sin egen alderskategori og i åpen. IPFs president har gått ut med en bekymringsmelding i forkant av dette mesterskapet, og ønsker en diskusjon på kongressen om denne muligheten bør trekkes tilbake igjen. Han er bekymret for at dette kan redusere den totale lagstørrelsen fra hver nasjon, og uttrykker også bekymring for løfternes helse.

Jeg tror ikke det er grunn til bekymring. Jeg tror ikke det utgjør noen helsefare for en utøver å løfte benkpress utstyrsfritt i begynnelsen av uka, og så løfte benkpress med utstyr noen dager senere. Det er kanskje mer betenkelig at noen kan velge å løfte med utstyr to ganger med kort mellomrom, men jeg tror det vil begrense seg selv fordi utøverne ønsker å prestere optimalt i den kategorien de satser mest på. Teoretisk sett kan en løfter i aldersbestemte klasser delta fire ganger, men det tror jeg vil være unntakene som velger. På deltagerlisten (prelim) er det ingen herreløftere og kun 3 dameløftere som står påmeldt 4 ganger, og kanskje vil de fleste av disse begrense deltagelsen allerede før final nomination når de ser hvor de lettest kan hevde seg. En del løftere velger å delta både med og ute utstyr i samme alderskategori. Totalt er det påmeldt 830 herreløftere og 520 dameløftere, så jeg er ikke så veldig bekymret for lagstørrelsene heller selv om noen av disse kan være samme løfter påmeldt i flere klasser eller øvelser. Et grovt overblikk viser at under en tredjedel av løfterne er påmeldt for å delta mer enn en gang under mesterskapet.

På hjemmefronten blir dette det «rare» året med begge norgesmesterskapene i styrkeløft åpen tett på hverandre i tid. Dette skyldes som alle sikkert vet, at det i år er NM utstyrsfritt som skal inn i NM-veka. Fra neste år vil det bli to NM-uker, og vi vil ha et styrkeløft-NM i hver av dem.

Påmeldingsfristen for NM utstyr i Sandnessjøen nærmer seg. Foreløpig er det nokså slunken påmelding til dette, og jeg krysser fingrene for at dette bedrer seg i innspurten. Jeg har forståelse for at det kan bli litt tett mellom mesterskapene for de som først og fremst satser utstyrsfritt. Men for de som ifølge sosiale medier velger bort dette mesterskapet fordi det er dyrt å reise til Sandnessjøen har jeg en klar melding: Prøv et øyeblikk å sette deg inn i situasjonen til arrangørklubben. De jobber intenst for å få til et godt mesterskap for dere alle, og har ikke engang latt seg knekke av at stevnehotellet gikk konkurs. Hoteller åpner igjen, men får ikke bookingen på plass på enda noen uker. Da stepper klubben opp og påtar seg også å administrere bookingen i forkant så dette ikke skal gå ut over deltagerne. Og husk at disse ildsjelene som jobber for at akkurat du skal få et supert NM i Sandnessjøen har de reiseutgiftene du mener er så fryktelig høye HVER ENESTE GANG de skal delta på styrkeløftstevner, trenerkurs eller andre arrangementer i sporten. Du slipper unna med en sjelden gang. Og bare for å ha nevnt det: Vikingbanketten i Langhuset ønsker du absolutt ikke å gå glipp av! Håper vi ses der!

Sportslig hilsen
Inger Blikra