Oppsummering: 2019 EM Styrkeløft Utstyr for ungdom, junior og åpen

2019 EM Styrkeløft Utstyr for ungdom, junior og åpen er over, og i løpet av en uke i Pilzen, Tsjekkia forsynte de norske seg godt av medaljer og titler.

Norge ble tredje beste nasjon for herrer og fikk beste herreløfter i sammendraget med Kjell Bakkelund. I tillegg ble Norge nest beste nasjon for kvinner og Eline Skalleberg Jørgensen ble 4. beste kvinneløfter i sammendraget.

BESTE VI KUNNE DRØMME OM
– To europamestere for kvinner i Eline Skalleberg Jørgensen og Hildeborg Hugdal, og en europamester for herrer i Kjell Egil Bakkelund var bortimot det beste vi kunne drømme om på forhånd. Det er svært gledelig at vi også oppnådde en sølvplassering og to fjerdeplasser sammenlagt for kvinner, hvor to av dem kunne ha blitt bronsemedaljer ved fullklaff, sier landslagstrener Lars Samnøy.

Samnøy oppsummerer EM slik:

For kvinnene startet det bra med 4. plass for Hilde Mikkelsen Haugen. I siste forsøket i mark ble det gjort forsøk på bronsemedalje sammenlagt. 12,5 kg pers totalt og sølvmedalje i knebøy.

I 63 kg fulgte vi opp med gull fra Eline Skalleberg Jørgensen, og nye norske rekorder i knebøy og sammenlagt. Jenny Marie Johansen EM debuterte og løftet lett sølv i markløft og gjorde også et meget bra forsøk på både gullet i markløft og sammenlagt bronse. Med litt dypere knebøy hadde en soleklar bronse vært sikret.

I 84 kgs klassen stilte vi med to formløftere Heidi Hille Arnesen og Anna Sørlie Heranger. Heidi misset dessverre på dybden i knebøy og samtidig hadde hun problemer med balansen i et av forsøkene, hun avstod fra resten av konkurransen. Anna deltok på sitt første VM i november, og EM debuterte med stil. Det ble en jevn kamp mellom Anna og Nederlenderen Ankie Timmers. Det var minimalt som skilte til slutt, og Anna endte med serien 250 kg, 155 kg og 220 kg til slutt. Dette resulterte i 625 kg totalt og ny norsk sammenlagtrekord, gull i knebøy, bronse i benkpress og markløft.

FENOMENALT COMEBACK
I 84+ kgs klassen gjorde Hildeborg internasjonalt comeback. EM 2017 satt nok friskt i minnet, og starten ble denne gang også litt dramatisk. To underkjente knebøy, og 1 rød lampe også i siste runde gav ikke hvilepuls før benken, og også i denne øvelsen ble det dramatisk. Første løft underkjent, 2. løft litt uryddig før vi kunne leke oss litt og forsøke ny verdensrekord med 227,5 kg i siste. Dette var ikke noe dårlig forsøk, men dessverre noen få kilo for tungt. I markløft var det bare å kruse inn til seier, i siste forsøk ble det gjort forsøk på potensielt markløftgull med 222,5 kg. Noen kilo for tungt, men det viste at markløftpersen fra 2007 snart står for fall. Gull i knebøy, gull i benkpress og bronse i markløft i tillegg til sammenlagt gull kan ikke kalles noe annet enn et fenomenalt comeback.

For herrene gjorde Kjell Bakkelund rent bort med overlegen seier og bestemannspremie totalt. Bronsen til Kim-Raino Rølvåg i klasse 83 kg og Stian Walgermo sitt forsøk på bronse i siste markløftforsøk i klasse 105 kg viser at vi er en nasjon å regne med i lagkampene.

Våre EM debutanter presterer godt, Sturla Abrahamsen i 93 kg med 7,5 kg total pers som gav en sterk 9. plass og Asgeir Hoel i 105 kg med 8. plass og 20 kg total pers. Også Nikolai Slettnes løftet godt i klasse 93 kg, 6. plass totalt og 7,5 kg total pers, med litt liten uttelling lover godt. Nikolai jakter norske rekorder i knebøy, benkpress og sammenlagt, og jeg garanterer at ingen av disse overlever året. Nikolai jakter topp 5 plassering på VM senere i år og medalje sammenlagt på EM neste år.

ENORM LAGINNSATS
Gretar Hrafnsson og juniorlandslagstrener Jørgen Hansen må også trekkes frem spesielt, uten deres innsats denne uken hadde vi ikke vært i stand til å levere disse resultatene. Treffer med taktiske vurderinger og opptrer så stødig og profesjonelt at det er en fryd å se på. Løfterne har ikke noe å klage på over på det som skjer i forkant av løftingen på plattingen.

Også løfterne trår til å hjelper til med oppvarmingen, denne gangen var det Eline Skalleberg Jørgensen, Kim-Raino Rølvåg og Kjell Bakkelund som hadde anledning til å bistå og de gjorde også sitt til for å lose løfterne trygt igjennom. En enorm laginnsats med andre ord. Tusen takk til alle løftere og bidragsytere denne uken. Imponerende gjennomført av samtlige.

STERKE JUNIORER
Også juniorene gjorde det bra i årets EM. Julian Sagøy ble europamester i -120-klassen, Frida Aung og Henrik Hagen tok sølv i henholdsvis -63 og -93 og Julie Antonsen tok bronse i -72. I tillegg tok de norske juniorene ti delgrensmedaljer.

Vi gratulerer trenere, lagledere og utøvere med god innsats i EM!

2019 EM Styrkeløft Utstyr, herrelaget

     

2019 EM Styrkeløft Utstyr, damelaget


RESULTATER

Åpen sammenlagt:
Gull og europamester: Kjell Egil Bakkelund i -74
Gull og europamester: Eline Skalleberg Jørgensen i -63
Gull og europamester: Hildeborg Hugdal i 84+
Sølv til Anna Heranger i -84
Bronse til Kim-Raino Rølvåg i -83

Delgrensmedaljer:
Gull til Kjell Egil Bakkelund i knebøy
Gull til Kjell Egil Bakkelund i markløft
Gull til Eline Skalleberg Jørgensen i knebøy
Gull til Eline Skalleberg Jørgensen i markløft
Gull til Anna Heranger i knebøy
Gull til Hildeborg Hugdal i knebøy
Gull til Hildeborg Hugdal i benkpress
Sølv til Kjell Egil Bakkelund i benkpress
Sølv til Hilde Mikkelsen Haugen i knebøy
Sølv til Eline Skalleberg Jørgensen i benkpress
Sølv til Jenny Marie Johansen i markløft
Bronse til Kim-Raino Rølvåg i knebøy
Bronse til Anna Heranger i benkpress
Bronse til Anna Heranger i markløft
Bronse til Hildeborg Hugdal i markløft

Norge ble nest beste nasjon i damer åpen bak Russland, og 3. beste nasjon på herresiden etter Ukraina og Russland.

Kjell Egil Bakkelund ble beste løfter i åpen klasse med 785,0492 IPF-poeng. Han løftet 900 kilo på 73,93 kilo kroppsvekt.

Junior sammenlagt:
Gull og europamester: Julian Sagøy i -120
Sølv til Frida Aung i -63
Sølv til Henrik Hagen i -93
Bronse til Julie Antonsen i -72

Delgrensmedaljer:
Gull til Frida Aung i markløft
Gull til Henrik Hagen i knebøy
Gull til Julian Sagøy i benkpress
Sølv til Frida Aung i benkpress
Sølv til Henrik Hagen i benkpress
Sølv til Henrik Hagen i markløft
Sølv til Julian Sagøy i knebøy
Sølv til Julian Sagøy i markløft
Bronse til Frida Aung i knebøy
Bronse til Alexander Lancaster i knebøy

Norge ble 4. beste nasjon både i herrer og damer junior.

2019 EM Styrkeløft Utstyr for ungdom, junior og veteran i Pilzen, Tsjekkia. Norges juniorlag