Oppsummering: 2019 VM Styrkeløft Utstyr

En verdensmester sammenlagt og en verdensrekord i markløft var blant høydepunktene i 2019 VM Styrkeløft Utstyr i Dubai, De forente arabiske Emirater. – Alt i alt vil jeg si vi har vist oss fra vår beste side, sier landslagstrener Lars Samnøy.

Norge stilte med 14 løftere i VM i Dubai. Ambisjonene var på plass, og Samnøy hadde troen på at utøverne skulle lykkes. Med en god blanding av både debutanter og svært erfarne løftere var det en spennende tropp som skulle forsvare de norske fargene.

Kjell Egil Bakkelund ble stevnets 3. beste herreløfter.
FOTO: MARIUS ARNESEN

PANGSTART
Norge fikk en pangstart på stevnet. Hilde Mikkelsen Haugen løftet ni av ni godkjente løft i -57-klassen og satte tre nye norgesrekorder. I bøy ble det 205 kilo (7. plass). Deretter satte hun ny norsk rekord i benkpress i sitt andre løft med 137,5 kilo, før hun økte denne til 140 kilo i tredje løft og tok 6. plass i øvelsen. Hun avsluttet med 170 kilo og 11. plass i markløft, noe som ga en total på 515 kilo, ny norsk sammenlagtrekord med 3 kilo.

Deretter ble Kjell Egil Bakkelund verdensmester i -74-klassen med 885 kilo totalt. Han tok bronse i knebøy med 330 kilo, sølv i benkpress med 232,5 kilo og gull i markløft med 322,5 kilo. Han forsøkte seg på verdensrekord i markløft med 329 kilo, men det gikk ikke denne gangen. Prestasjonen var likevel så sterk at Kjell Egil ble stevnets tredje beste herreløfter.

OPP OG NED
På dag to ble det litt blandede resultater på de norske. VM-debutant Jenny Marie Johansen røk dessverre ut i -63-klassen etter tre underkjente løft i knebøy. Hun fortsatte likevel konkurransen og fikk med seg 122,5 kilo i benkpress (6. plass) og 195 kilo i markløft (5. plass). Benkpressresultatet var 5 kilo personlig rekord i -63-klassen som hun gikk ned til i 2017 etter at hun tidligere løftet i -72.

I -83-klassen løftet Kim-Raino Rølvåg til en 6. plass med 887,5 kilo totalt. I knebøy perset han med 2,5 kilo og løftet 337,5 kilo (6. plass i øvelsen). Deretter ble det tangering av pers med 260 kilo i benkpress (4. plass) før han avsluttet med 280 kilo i markløft (10. plass). 887,5 kilo sammenlagt var for øvrig ny personlig sammenlagtrekord med 15 kilo.

I -93-klassen løftet Nikolai Slettnes 900 kilo sammenlagt, som ga 10. plass i klassen. Han bøyde 340 kilo (11. plass) før han løftet 270 kilo og satte ny norsk rekord i benkpress med syv kilo. Nikolai avsluttet med 290 kilo (13. plass) i markløft.

Sturla Mæland Abrahamsen løftet i samme klasse. Han startet med 320 kilo og 14. plass i knebøy, deretter løftet han 235 kilo i benkpress (14. plass). Sturla har slitt med låret i oppkjøringen, og i markløft sparte han seg og dro 210 kilo (22. plass).

F.v. Heidi Hille Arnesen, Hildeborg Hugdal, Marte Elverum, Eline Skalleberg Jørgensen, Hilde Mikkelsen Haugen

VERDENSREKORD
Marte Elverum slo til på 2019 VM Styrkeløft Utstyrs tredje dag. Hun satte ny verdensrekord i markløft i -72-klassen med hele 249,5 kilo. Det ga et selvsagt gull i øvelsen.

I knebøy bøyde hun 240 kilo, 5. plass i øvelsen. Deretter benket hun 142,5 kilo til 6. plass før det var duket for favorittøvelsen markløft. Marte startet trygt med 232,5 kilo, la på til 240 i andre runde før hun klinte til med 249,5 kilo til slutt. Det ga en total på 632 kilo og sølv sammenlagt!

Eline Skalleberg Jørgensen har tidligere stort sett løftet i -63, men deltok nå i -72. Hun perset over hele linjen. I knebøy ble det 240 kilo i knebøy (4. plass og ny pers med 22,5 kilo). Deretter løftet hun 155 kilo i benkpress som ga 4. plass i øvelsen og ny norsk rekord med 4,5 kilo. Til slutt avsluttet hun med 212,5 kilo i markløft, ny pers med 7,5 kilo og 6. plass i øvelsen. Det ga en total på 607,5 kilo og 4. plass sammenlagt, og en ny personlig total med hele 37,5 kilo.

I -105-klassen for herrer ble det medaljer både på Kristoffer Eikeland og Stian Walgermo. Kristoffer tok bronse sammenlagt med 982,5 kilo. Han løftet serien 352,5 kilo (9. plass) – 295 kilo (4. plass) – 335 kilo (6. plass).

Stian dro til med bronse i knebøy med 375 kilo. Dessverre røk han ut i benkpress etter tre underkjente løft på 277,5 kilo. Han avsluttet med 300 kilo i markløft (15. plass).

NORGESREKORDER
På stevnets nest siste dag satte Anna Heranger ny norsk sammenlagtrekord med 10 kilo da hun løftet 635 kilo totalt og tok 4. plassen i -84-klassen. Hun startet med 252,5 kilo i knebøy (5. plass og ny pers med 2,5 kilo) og fulgte opp med 165 kilo i benkpress (4. plass og ny pers med 7,5 kilo). I markløft dro hun 217,5 kilo (5. plass). Anna var lenge med i bronsekampen, men måtte til slutt gi tapt for nederlandske Ankie Timmers.

I samme klasse satte Heidi Hille Arnesen ny norsk rekord i knebøy med 255 kilo (4. plass i øvelsen). I benkpress ble det 147,5 kilo og 6. plass, og i markløft dro hun 212,5 kilo (7. plass). Totalt løftet hun 615 kilo og tok 5. plassen i klassen.

VM-debutant Asgeir Hoel startet med å perse med 7,5 kilo i knebøy da han løftet 367,5 kilo (10. plass i øvelsen). Han benket 252,5 kilo (16. plass) og tangerte egen pers med 330 kilo i markløft (11. plass). Asgeir endte til slutt på en 13. plass med 950 kilo, ny personlig sammenlagtrekord med 15 kilo.

3. PLASS I LAGKAMPEN
Siste norske løfter ut var Hildeborg Juvet Hugdal. Hun løftet i 84+. Hildeborg fikk dessverre ikke en optimal oppkjøring grunnet skade og influensa. Likevel kjempet hun seg til bronse sammenlagt med 692,5 kilo totalt. I knebøy ble det 265 kilo (6. plass), i benkpress 215 kilo (sølv) og i markløft 212,5 kilo (5. plass).

Totalt tok Norge gull, sølv og to bronse sammenlagt, samt to gull i markløft, to sølv i benkpress og to bronse i knebøy.

Norge endte på en sterk 3. plass i lagkampen for damer, kun slått av USA og Russland. På herresiden ble det en 4. plass i lagkampen, bak Russland, Ukraina og USA. I tillegg ble som nevnt Kjell Egil Bakkelund tredje beste løfter på herresiden.

– Styrkeløft er i første rekke en individuell idrett, hvor løfterne i all hovedsak kjemper for sine egne sjanser. Likevel vil jeg trekke frem damenes 3. plass og herrenes 4. plass i lagkampen som de kanskje største oppturene på dette mesterskapet, sammen med VM-gullet og 3. plassen i totalsammendraget for Kjell Egil Bakkelund, sier landslagstrener Lars Samnøy.

Landslagstrener Lars Samnøy og assistentcoach Marius Arnesen
FOTO: HILDEBORG J. HUGDAL

LAGPRESTASJON
Samnøy mener prestasjonene skyldes at hele laget har støttet hverandre gjennom hele mesterskapet, både med coaching, genuine lykkeønskninger og støtte fra salen underveis i løftingen.

– Jeg håper løfternes prestasjoner verdsettes i hele styrkeløft Norge, dette er gode forbilder og de arbeider særdeles hardt for å oppnå sine resultater. Jeg håper løfterne selv er stolte og tør vise dette frem tydelig i ukene som kommer, sier landslagstreneren.

Mesterskapet i Dubai var forseggjort med en svært god stevnehall og flotte hoteller med mye god mat. Neste år er det Stavanger som står for tur, og Samnøy mener Norge har vist seg fra sitt beste med både god dømming, god teknisk gjennomføring og smarte taktiske valg. Han takker også de andre norske bidragsyterne i Dubai.

– Jeg må takke Marius Arnesen for hans enorme bidrag. Tryggere og mer erfaren coach skal man lete lenge etter. Takk også til vår president og dommer Inger Blikra, som deltok både på kongress og teknisk møte i forkant. Arnulf Wahlstrøm representerer EPF, men dømte også på vegne av Norge. Tusen takk alle bidragsytere og gratulerer til alle løftere med deres prestasjoner!