Presidenten har ordet – desember 2020

Kjære styrkeløftvenner! Tidenes merkeligste år går mot slutten. Jammen ble det mye som ble annerledes enn vi er vant til! Alle Norgesmesterskapene våre og andre store stevner ble avlyst, og det føles på mange måter som vi holder pusten og bare venter på at alt skal gå over. Jeg vil benytte anledningen til å gi ros til alle dere i klubbene som har greid å finne løsninger for å holde aktiviteten i gang lokalt, og som har fått på plass de nødvendige reglene for trening og smittevern på rekordtid så flest mulig av medlemmene våre har hatt i alle fall et minimum av treningstilbud. All honnør til dere for måten dere har håndtert de stadig nye utfordringene på. Mange av dere har også kommet i gang med trening for barn, kanskje blir 2021 barnas år i styrkeløft.

Noen nye ord har vi også lært. Nå er det ingen som synes det er rart at alle snakker om kohorter, men i mars var dette et helt fremmed ord for de aller fleste av oss. Selv er jeg av dem som er nysgjerrige på hvor ord kommer fra, og sjekket selvfølgelig også ordet kohort. Jeg lærte fort at det opprinnelig var betegnelsen på en underavdeling i en romersk legion, men ettersom en kohort besto av 480 mann klarte jeg ikke med en gang å se for meg hvordan det skulle begrense smitten at vi delte barnehagebarna inn i kohorter. Det gikk heldigvis ikke så lenge før jeg skjønte at vår tids kohorter var veldig mye mindre enn de romerske, og at det som fremdeles var med fra legionene til vår tid var at det var en fast gruppe som holdt seg mest mulig atskilt fra de andre gruppene.

Mange andre nye ord og ordkombinasjoner har vi også fått. Selv ble jeg rammet av nyordet «Søringkarantene» da jeg var på vei hjem etter veteran-EM i Frankrike i mars da Norge stengte. Vi reiste hjem til Norge tidligere enn planlagt for å begynne karantenenedtellingen fortest mulig, men ble noen netter i Oslo på veien hjem. Før vi rakk å komme oss helt hjem Rana innførte kommunen «søringkarantene» så vi måtte begynne nedtellingen av karantenedagene på nytt da vi var kommet helt hjem. Og aldri før har jeg tenkt over hvor mange nærkontakter folk har i løpet av en uke, eller hvor komplisert smittesporing kan være. Skal jeg være helt ærlig har jeg aldri tenkt over at det i det hele tatt er noe som heter smittesporing. Jeg gleder meg til det igjen blir mulig å hoste diskret på offentlig sted uten å føle at det er risiko for at noen spytter på meg eller kaster stein etter meg eller løper skrikende i motsatt retning.

Også julen blir litt annerledes i år, og det blir sparsomt med julebord og store fester. Men litt er det heldigvis åpnet opp, så vi kan ha noen hyggelige sammenkomster med de nærmeste.

Fremdeles er de tre viktigste smittevernreglene å holde deg hjemme når du er syk, holde minst en meter avstand til alle som ikke er i din egen husstand, og å vaske hendene godt og ofte.

Jeg ønsker dere alle en riktig god jul, og så satser vi på at verden blir mer normal igjen i løpet av 2021 sånn at vi får tilbake mesterskapene og de gode møtene.

 

God jul og godt nyttår!

 

Sportslig hilsen

Inger Blikra