Årets mannlige styrkeløfter 2019

«Bedre sent enn aldri» er et uttrykk som brukes av og til, og som kan passe i dette tilfellet. Styrkeløft året 2020 har vært veldig annerledes, stevner og Norgesmesterskap har blitt utsatt og etter hvert kansellert. Dette har  også påvirket utdelingen av pokalen for årets styrkeløfter 2019. Vi har heldigvis ikke kansellert utdelingen, men den har blitt utsatt og utsatt i håp om å kunne bli gjennomført på et NM. Derfor bedre sent enn aldri, årets mannlige styrkeløfter er:

Kjell Egil Olborg Bakkelund – Sande KK

 

Full klaff på hjemmebane

– Det har selvfølgelig blitt en litt annen sesong enn jeg hadde trodd, men for meg har det vært veldig befriende å trene mindre og gi kroppen ro. Personlig har det blitt et veldig godt år for meg med huskjøp og giftermål, sier Kjell Egil Olborg Bakkelund.

I en sesong uten konkurranser har Sande-løfteren trent bedre enn på mange år. Etter å ha slitt mye med smerter i ryggen, hoften, ankelen og skulderen fikk han påvist artrose i begge hoftene etter VM i fjor.

– Der sa de at jeg rett og slett burde legge skoene på hyllen, forteller Kjell Egil, som likevel valgte å fortsette. Takket være korona-stans i konkurranser har lettere trening gjort at han føler det går bedre og bedre i alle tre løft.

MÅL OM REKORD: Korona-året 2020 ga Kjell Egil Olborg Bakkelund muligheten til å trene godt og uten like mye smerter som i 2019. Nå sikter han mot benkpressrekord i 2021.FOTO: SCREENSHOT FRA INSTAGRAM

LA OPP UTSTYRSFRITT

Til tross for utfordringene kroppen ga ham, hadde Kjell Egil en eventyrlig sesong i 2019. Fra slutten av januar og frem til EM i mai hadde han kun to-tre utstyrstreninger.

– Jeg kom til EM med høye ambisjoner, som jeg har 99 prosent av tiden, og hadde mitt beste stevne noen gang. Jeg tok tre gull og var utrolig nær verdensrekord totalt etter at jeg mistet 333,5 kilo i siste markløft. Men jeg ble beste løfter på stevnet og følte jeg fortsatt hadde litt potensial jeg skulle få ut.

Måneden etter dro han til VM styrkeløft utstyrsfritt. Uten mulighet til å trene tungt i forkant, gruet han seg til å løfte mot de beste i verden i utstyrsfri løfting.

– Jeg har vel aldri følt meg så lite forberedt til et stevne, endte langt under hva jeg har løftet før og ble knust av Taylor Atwood fra USA. Det ble sølv sammenlagt og gull i mark, men når jeg slo Taylor i 2017 med god margin, så er det kjedelig at skader skal hindre meg i å prestere på samme nivå i utstyrsfritt. Da bestemte jeg meg for å heller fokusere 100 prosent på utstyrsløfting og legge utstyrsfri løfting på hyllen internasjonalt, sier Kjell Egil.

 

KOMPLETT DAG

Før VM styrkeløft utstyr i november hadde Kjell Egil også problemer med kroppen, men han fikk inn to utstyrstreninger som gikk greit. Han var spent da han dro til Dubai, både fordi han ønsket å vinne, men også fordi han hadde planer om å fri til kjæresten Marte Olborg samme dag som han skulle løfte.

– Jeg visste det ville bli en mye bedre dag om jeg tok gullet, men slet en del med smerter under oppvarmingen og hadde ikke helt troen, innrømmer han.

Kjell Egil klarte likevel å vinne i tøff konkurranse med polske Olech Jaroslaw og russiske Sergey Gaishinets. Til tross for at ryggen ikke samarbeidet dro han 322,5 i andre markløft og tok gullet totalt med 885 kilo mot konkurrentenes 860 kilo.

– Det var ingen stor dag for meg løftemessig, men jeg ble utrolig lettet av å komme gjennom med et bra nok resultat den dagen og endelig ha slått både russeren og Olech Jaroslaw som er en av de beste gjennom tidene. Det ble også et ja fra Marte, så dagen ble komplett! konstaterer han.

– Ser man tilbake på 2019, så er jeg veldig fornøyd med hva jeg har klart å prestere på konkurransedagene med utstyr. Det er veldig synd kroppen holder meg så mye tilbake, men jeg fikk EM- og VM-gull, kongepokal, 31,5 kilo totalpers, jeg ble beste løfter på EM og tredje beste løfter i VM på poeng.

 

MÅL OM REKORDER

Mens koronasituasjonen har påvirket mange negativt, synes Kjell Egil at han har kommet godt ut av 2020. Mangel på konkurranser har gjort at det har vært vanskelig å motivere seg for utstyrstreninger og konkurransespesifikk trening, men etter en periode med lite knebøy og markløft, har han nå kommet til et punkt hvor han kan trene det mer jevnlig. I tillegg er benken hans bedre enn noen gang.

– Hadde jeg vært 100 prosent skadefri hadde det nok vært vanskelig å holde motivasjonen oppe når man ikke har noen stevner å delta på. Jeg presterer alltid veldig mye bedre på stevner enn på trening, så da ville det vært tøft. Nå som jeg har ønsket meg mer tid for å bli mer skadefri har det vært perfekt for meg. Men jeg hadde aldri klart å komme gjennom denne tiden alene, så jeg er veldig glad Marte er der hver trening, sier Kjell Egil.

Sande-løfteren ser nå frem til en rolig jul med mye mat og snacks. Deretter løfter han blikket mot 2021 og ikke minst VM styrkeløft utstyr i Stavanger.

– Jeg gjorde et av mine bedre stevner i VM i Stavanger i 2013, og jeg håper jeg kan gjøre et enda bedre stevne i 2021. Målet vil alltid være å sette ny verdensrekord, og målet i 2020 var å gjøre over 910 kilo totalt i 74-klassen. Nå som jeg har fått et ekstra år og trent bra benk, så har jeg veldig tro på å gjøre godt over verdensrekord i markløft og forsøke meg på benkpressrekorden på 260 kilo, avslutter Kjell Egil.

FIKK NAPP: I en sesong uten konkurranser ble det likevel et godt år for Kjell Egil, som både har giftet seg og kjøpt hus – og tydeligvis også fått napp også på fisketur.FOTO: SCREENSHOT FRA INSTAGRAM

Tekst: Kim Eikefet