7. – 17. juli arrangeres The World Games(TWG) i Birmingham, Alabama, USA. The World Games er et av verdens største idrettsarrangement for toppidrettsutøvere og samler ca. 3600 av verdens beste idrettsutøvere fra 100+ nasjoner. De skal alle kjempe om mer enn 600 medaljer fordelt på 30+ forskjellige og unike multidisiplin-idretter. TWG arrangeres i likhet med OL bare hvert fjerde år og i likhet med OL er det egen kvalifisering for å få delta.

Norge sender 6 styrkeløftere til The World Games i Birmingham, Alabama.

I styrkeløft skal det deles ut medaljer i 8 forskjellige klasser, 4 vektklasser for damer og 4 vektklasser for herrer. Hver klasse har 12 utøvere og maksimalt 2 utøvere fra hver nasjon i hver vektklasse. Det er egen kvalifisering for å få delta under The World Gamse, kvalifiseringen for årets TWG foregikk under VM i Styrkeløft m. utstyr i Stavanger i fjor. Det som gjør styrkeløft i TWG ekstra spennende er at vektklasser fra ordinært styrkeløft slås sammen. Dette gir færre plasser per ordinær vektklasse, en topping av vektklassene med andre ord. Til vanlig konkurreres det i styrkeløft på totalt kilo løftet fordelt på knebøy, benkpress og markløft. Under TWG konkurreres det på poeng, for å jevne ut forskjell på kroppsvekt innenfor hver klasse. Poeng regnes ut fra en formel som inneholder blant annet kilo løftet delt på kroppsvekt.

Styrkeløft har vært med i alle utgavene av The World Games, helt tilbake til det første som ble arrangert i 1981. I Styrkeløft har vi 1 gull, 3 sølv og 1 bronsemedalje.  Sturla Davidsen tok Norges så langt eneste gullmedalje under The World Games i Lahti, Finland i 1997. Vi håper og tror vi kommer hjem fra årets World Games med flere.

Utøverne som skal representer Norge er:

Lightweight – Karen Hesthammer

Middleweight – Kjell Egil Olborg Bakkelund

Heavyweight – Asgeir Hoel

Heavyweight – Marte Elverum

Super Heavyweight – Hildeborg J. Hugdal og Anna Sørlie Heranger

Karen Hesthammer

Karen Hesthammer (28) fra Oslo styrkeløftklubb deltar på sitt første World Games. Karen skal konkurrerer i klassen lightwight. Karen løftet seg til en gullmedalje under EM i Styrkeløft i mai i 52kg klassen. Hun tok også med seg en sølvmedalje i knebøy under VM i november i fjor, hvor hun kvalifiserte til årets World Games. Karen er på forhånd rangert som nummer 7 ut ifra det hun løftet under VM. Under EM i mai løftet hun mer enn hva hun gjorde under VM og ut i fra poengsummen hun oppnådde på EM skal Karen kunne være med å konkurrere om medalje på World Games.

Karen Hesthammer – Foto: IPF (International Powerlifting Federation)

Kjell Egil Olborg Bakkelund

Kjell Egil Olborg Bakkelund (33) fra Oslo Styrkeløftklubb deltar på sitt andre World Games. Kjell skal delta i klassen middelwight. Forrige gang han deltok på World Games var i 2013 i Cali, Colombia. Kjell tok den gang en sterk 2. plass bak Jaroslaw Olech fra Polen. Olech var ubeseiret verdensmester i sin vektklasse fra 2004 til 2019 og har 3 gullmedaljer fra World Games. Under VM i 2019 satte Kjell en stopper for Olechs seiersrekke. Kjell er i år rangert som nr. 1 på World Games etter at han ble verdensmester i november i fjor. Han tok også tittelen som europamesterskapet i mai.

Kjell Egil Olborg Bakkelund – Foto: IPF (International Powerlifting Federation)

 

Marte Elverum

Marte Elverum (31) fra KK-67 deltar for andre gang på World Games og skal konkurrere i klassen heavywight.  Hun deltok på World Games i Warszawa i 2017, den gangen tok hun en fjerde plass. Marte kvalifiserte seg til årets World Games med en 2. plass på VM i november. Marte er regjerende Europamester fra mai i år. Hun er også verdensrekordholderen i markløft med et løft på 250kg. Marte er rangert som nummer 4 etter kvalifisering på VM. Under VM fikk hun ikke helt den uttellingen hun var ute etter. Har Marte en god dag på plattingen vil hun kunne være med å konkurrere om en gullmedalje.

Marte Elverum – Foto: IPF (International Powerlifting Federation)

 

Asgeir Hoel

Asgeir Hoel (33) fra Fræna AK deltar på sitt første World Games og skal konkurrere i klassen heavywight. Asgeir kvalifiserte seg med en 4. plass under VM i november, han tok også en bronsemedalje under EM i mai. Asgeir er i storform og løftet seg lett til kongepokalen under NM forrige uke. Asgeir er fra kvalifiseringen rangert som nr. 8. I likhet med Karen løftet også Asgeir mer på EM i mai enn han gjorde under VM i november. Har Asgeir en god dag på plattingen og løfter de tallene han har sett for seg skal vi ikke se bort fra at også han kan være med å snuse på edelt metall.

Asgeir Hoel – Foto: IPF (International Powerlifting Federation)

Hildeborg J. Hugdal

Hildeborg Hugdal (38) fra Sauda IL deltar på sitt første World Games og skal løfte i klassen Super Hevywight. Hildeborg kvalifiserte seg til World Games med en sølvmedalje fra VM i november, hun tok også en gullmedalje under EM i mai.  Ut ifra kvalifiseringen er hun rangert som nr. 7. Hildeborg er innehaver av verdensrekord i benkpress med et løft på 227,5kg. Hun er også innehaver av norgesrekorden som er hele 5kg over hennes egen verdensrekord. Kanskje får vi se et forsøk på ny verdensrekord under årets World Games.

Hildeborg Hugdal – Foto: IPF (International Powerlifting Federation)

Anna Sørlie Heranger

Anna Sørlie Heranger (30) fra Oslo Styrkeløftklubb deltar også på sitt første World Games og skal også delta i klassen super heavywight. Anna var noe uheldig med dømmingen under VM i november og endte til slutt opp på en 4.plass. Anna er rangert som nummer 5 i klassen på World Games.  Hun har valgt å spare kroppen og har ikke konkurrert siden VM i november. Som alle klassene under World Games er også denne klassen veldig tett, har Anna en god dag skal hun kunne som alle de andre på det norske landslaget kunne være med å konkurrere om en medalje.

Anna Sørlie Heranger – Foto: IPF (International Powerlifting Federation)

Konkurransetidspunkt (lokal tid)

Karen Hesthammer – 8. juli kl. 11.00 AM

Kjell Egil Olborg Bakkelund – 9. juli kl. 11.00 AM

Marte Elverum – 9. Juli kl. 02.00 PM

Asgeir Hoel – 9. Juli kl. 05.00 PM

Hildeborg J. Hugdal og Anna Sørlie Heranger– 10. Juli kl. 11.00 AM

Medaljeoversikt Styrkeløft

1993 Haag, Nederland

Sølvmedalje – Beate Amdahl

1997 Lathi, Finland 

Gull – Sturla Davidsen

Sølv – Carl Christoffersen

2013 Cali, Colombia

Sølv – Kjell Egil Bakkelund

Bronse – Carl Yngvar Christensen

Norge som nasjon har tatt totalt 14 gull, 18 sølv og 33 bronse i World Games sammenheng, fordelt på alle idretter. Dette tilsvarer en 26. plass på medaljeoversikten. Italia er nasjonen med flest medaljer og har 154 gull, 144 sølv og 141 bronse.

I tillegg til styrkeløft er det kvalifiserte norske utøvere i flere andre idretter.

Fallskjerm – Jonas Kristensen

Bueskyting – Lars M. Sørlie

Padling – 2 stk.

Breakdance – Daniel Grindeland

Beach-håndball – Damelandslaget

Orientering – Victoria Hæstad Bjørnstad, Ingrid Lundanes, Kasper Fosser, Håvard Sandstad Eidsmo og Eirik Langedal Breivik

Sumobryting – Kim-Erik Svensson