World Games 2022 – Dag 2

Lørdag var litt av en dag på World Games sett med norske øyne. Dette var en dag som inneholdt alt, oppturer, nedturer, skuffelse og gledestårer. Vi hadde tre løftere i aksjon, Kjell Egil Olborg Bakkelund, Marte Elverum og Asgeir Hoel.

Kjell Egil Olborg Bakkelund

Dagens første deltaker var Kjell Egil Olborg Bakkelund fra Oslo Styrkeløftklubb i vektklasse Middleweight. Kjell virket pigg på oppvarmingen, trolig på grunn av den langreiste Pasta Bolognesen fra Real Turmat han fikk i seg etter innveiing. Det kan også ha vært den på grunn av den amerikanske sjokolademelken på 3,7 liter. Kjell var på forhånd rangert som nummer 1 med 106.74 poeng – bare 0.69 poeng foran Mykola Barannik fra Ukraina,

Kjell åpnet på 315kg i knebøy, et lett og fint løft. Gjennom hele mesterskapet har dommerne vist en streng linje på dybden i knebøy. Kjell led samme skjebne som Karen dagen før, og åpningsløftet ble underkjent. Kjell beholdt 315 kg i andreløftet, og denne gangen var det ingen tvil hos dommerne. Videre høynet de til 327.5 i sisteløft i knebøy, dette var noe tyngre, men gikk greit opp til godkjent løft.

I benkpress åpnet Kjell på 225kg, et lett og pent løft. I andreløftet økte han til 232,5kg. Dette gikk opp, noe tyngre en førsteløftet, men fortsatt kontrollert. I tredje og siste løft økte de 5 kilo, til 227.5kg. Dette ble for tungt i dag.

Kjell så fremdeles pigg ut etter benkpress og oppvarmingen til markløft gikk bra. Under World Games er det bare 20 minutter pause mellom øvelsene. Tiden går fort og oppvarmingen er hektisk. Som første løft meldte Kjell 300kg, et lett og godkjent løft. Kjell høynet til 312,5kg som andreløft. Dette ble løftet lett og uten problem. Dommerne var enig at det var lett, men var ikke overbevist over utrettingen, det ble derfor underkjent. Ved at dette løftet ble underkjent gav det muligheten for konkurrentene til å ta litt innpå Kjell og hans poengsum. Kjell ledet enda, men det skulle bli en spennende sisterunde. Kjell gikk igjen for 312.5kg som siste løft i markløft. Igjen gikk det lett opp og denne gangen var det godkjent, og Kjell var World Games vinner. Men her ble det dramatisk, juryen valgte å underkjenne løftet på grunn av låring og alle løp mot TV’en som viste resultatlisten for å se om Barannik gikk forbi med sitt siste markløft. Det gjorde han heldigvis ikke og Kjell var fremdeles vinner av World Games, og vi kunne puste lettet ut alle sammen.

Kjell sa etter seieren «Dette slår alle VM-gull, EM-gull og er det beste jeg har opplev i karrieren.»

 

Marte Elverum

Marte hadde i likhet med Kjell en bra oppvarming, vektene så lette ut og det virket som Marte var i form. Oppvarmingen ble likevel preget av det tette løfteprogrammet under World Games. Laglederne var opptatt av løftingen til Kjell og måtte prøve å sjonglere løfting og oppvarming. For å gjøre det enda mer spennende gikk klassen til Kjell på overtid som gjorde tidskjemaet enda strammere.

Marte åpnet med et lett løft på 235kg i knebøy, som ble etterfulgt av et like lett løft på 242.5kg. Som siste løft meldte hun 250kg. Her måtte hun ta i, og løftet gikk opp til jubel fra salen og godkjent av dommerne. 3 av 3 godkjente løft og en solid start på World Games.

Marte åpnet på 137.5kg i benkpress for å få sikre et godkjent resultat. Det ble økt til 142.5kg i 2.løft, men litt tekniske problemer førte til at hun ikke klarte å rette ut armene, og spotterne måtte ta stangen. Det ble likevel høynet 2.5 kg til 145kg til sisteløftet i benkpress i et forsøk på å få litt mer motstand i benken. Igjen satt ikke teknikken og spotterne måtte ta stangen. Marte ble bare stående med åpningsløftet i benkpress på 137.5kg.

Oppvarmingen i markløft gikk fint, Marte følte seg sterk og åpnet på 235 kg som gikk relativt uanstrengt. Det ble høynet til 245 kg som også så kontrollert ut. Det var tett i toppen, så her var det viktig med taktiske høyninger for å sikre plassering. I siste løftet ble det meldt 252,5 kg for 4.plass. Løftet begynte fint, men Marte fikk problemer i utrettingen og klarte ikke fullføre løftet. Hun ble derfor stående med 242,5 kg og 104,57 poeng som holdt til 5.plass.

Marte hadde følgende å si etter konkurransen «Et teknisk og taktisk dårlig gjennomført stevne»

 

Asgeir Hoel

Asgeir så sterk ut på oppvarming og, som han sa selv, var alt lett. Han tok siste løft på 220kg før han tok på knebøydrakten. Det ble lastet på til 350kg til hans eneste oppvarmingsløft med knebøydrakt.

Asgeir åpnet på 370kg og det var ingen tvil om dybden. Han økte til 385kg som andre løft, her var det heller ingen tvil om dybden og det gikk lett opp. Som siste løft meldte han 400kg. Han ville med dette løftet øke sin egen personlige rekord og norgesrekord. Asgeir løftet av, gikk ut, ventet på signal og bøyde 400kg som om det skulle vært et åpningsløft. Godkjente av dommerne til stor jubel av publikum. Han ble med dette første nordmann til å bøye 400kg i 105kg klassen og medlem av en svært eksklusiv klubb. Asgeir gikk av plattingen med tårer i øynene og på vei tilbake til oppvarmingen hikstet han frem ordene «I trodde det var umuli».

Asgeir fortsatt med solid løfting i benkpress, hans løft på 240kg, 250kg og 255kg ble alle godkjent.

Han fortsatte med solid en sold oppvarming i markløft. Asgeir åpnet på 325kg, et lett løft i Asgeirs verden. Det var så lett at Asgeir kom ut av posisjon på toppen og fikk en ubalanse i toppen som gjorde at det ble fulgt ned før dommerens ned-signal. Løftet ble dermed underkjent. Han tok 325 igjen som andre løft, denne gangen hadde han kontroll på de lette vektene og løftet ble godkjent. Som sisteløft i markløft ble det meldt 347.5kg. Denne gangen hadde han igjen ikke helt kontroll på vekten og han måtte gi slipp på stangen. Asgeir ble dermed stående med 400kg i knebøy, 255kg i benkpress og 325kg i markløft. Dette ga en total på 980kg og 100.39 poeng. Denne poengsummen holdt til en 5. plass og en strålende debut i World Games.

Asgeir hadde følgende å si til sin engen løfting «Knebøy og benkpress gikk etter planen, det som skjedde i markløft var et resultat av overtenning på første. Sisteløftet var en slurvete feil. Veldig fornøyd alt i alt.»

 

 

 

Opptak av World Games sendingen kan ses via Olympic Channel: https://olympics.com/en/video/syndicated/playlist/twg-powerlifting-1/?partner_name=goodlift_info&partnerdomain=goodlift.info&consent_given=false&marketingConsent=false&performanceConsent=false&type=playlist