World Games 2022 – Dag 3

Søndag var World Games siste konkurransedag for styrkeløfterne og Norge hadde to utøvere til start,  Anna Sørlie Heranger og Hildeborg Hugdal. Begge skulle konkurrere samtidig i klassen Super-Heavyweight. Dette var en dag med mye følelser og tårer, men vi fikk også en ny norsk verdensrekord. Det var også dagen superlaglederne Marius Arnesen og Marthe Stavik Aas skulle få kjenne på tidspresset og korte pauser.

Anna Sørlie Heranger

Anna Sørlie Heranger fra Oslo Styrkeløftklubb deltok på sitt første World Games vog var før konkurransen ranget som nr.5 etter VM i Stavanger i november. VM i november var også hennes forrige konkurranse, hun valgte å spare krefter og legge alt fokus på World Games og sto over konkurranser som EM og NM.

Oppvarmingen til knebøyen startet bra og de utstyrsfrie oppvarmingsløftene så lette ut. Like lett var ikke oppvarmingsløftet på 240 med knebøydrakten. Anna traff ikke helt teknisk, kom frempå og måtte ta i for å få opp løftet. Anna er sterk og det ble valgt fortsatt åpne på 250kg som var de opprinnelige planene, selv om 240 var tungt.

Åpningen på var tung og måtte kjempes opp, igjen var ikke teknikken helt perfekt. Det ble det valgt en forsiktig høyning med 5 kilo til 255kg. Dette løftet var lettere enn åpningsløft, og det var tydelig at det kanskje var litt krefter i Anna allikevel og at hun kanskje ikke var så tom som hun trodde.  Det var travelt backstage, Marius surret knebind på både Anna og Hildeborg. Når to løftere løfter de samme vektene må timingen på knebindene være helt riktig. Anna fortalte etter løftet at det var såpass hektisk at hun ikke rakk å tenke, hun måtte bare komme seg ut å få løftet vektene og at dette trolig hjalp henne i dag. Som sisteløft i knebøy ble det meldt 260kg som ble løftet til godkjente lamper av dommerne. Anna ble dermed stående med 260kg etter knebøy.

Som i knebøy var ikke oppvarmingen i benkpress helt optimal den heller. Siste oppvarmingssett med benkpressdrakten gikk dårlig og Anna klarte ikke presse opp vektene. Det ble meldt 157.5kg som åpningsvekt, en vekt Anna vanligvis har god kontroll på. Første forsøk var mislykket, det samme var andreløftet på samme vekt og Anna sto nå i fare for å ryke ut av konkurransen. Anna kommenterte at det ikke var noe trykk i benkpressdrakten og at hun ikke fikk utnyttet den slik hun ønsket. Før siste løftet ble det drakten strammet opp for å prøve få litt mer hjelp utav den. Det fungerte og siste løftet gikk nesten lekende lett opp til godkjente lamper av dommerne, Anna var med i konkurransen igjen med et løft på 157,5kg. Dette viste også en sterk psyke som klare å håndtere det enorme presset en løfter har over seg i sisteforsøk på å klare en benkpress.

I markløft åpnet Anna på 210kg, til godkjente lamper av dommerne. Det ble meldt 217.5kg som andre løft. Her fikk Anna problemer med å låse og løftet ble ikke godkjent. Det ble meldt 217.5 igjen som siste forsøk i markløft. Dette var et bedre løft men Anna hadde fremdeles problemer med utretting og fikk løftet igjen underkjent, denne gang 2 mot 1 dommerne.

Anna ble dermed stående med 260kg i knebøy, 157.5kg i benkpress og 210kg i markløft. Totalt løftet hun 627.5kg som omregnet utgjorde 98.92 poeng og en 5. plass.

Anna var tydelig skuffet over resultat og egen innsats, men var tydelig på at hun skulle komme tilbake og igjen prestere under VM i Danmark til høsten.

Hildeborg Hugdal

Hildeborg Hugdal fra Sauda IL løftet sammen med Anna i klassen Super-Heavyweight. Hildeborg har slitte mye med skader den siste tiden og spesielt i denne oppkjøringen mot World Games. Hun har mange ganger vært inne på tanken om å gi seg og ikke bli med. Men dette var mesterskapet hun manglet, hun har ikke tidligere vært med på World Games og en deltakelse der hang høyt over alt annet. Hildeborg var før mesterskapet rangert som nr. 7.

Hildeborg hadde i dagen opp mot løftingen vondt, og gruet seg til å konkurrere. Målet for konkurransen var å komme seg gjennom knebøyen, forsøke på verdensrekord i benkpress og løfte så mye ryggen ville tillate i markløft.

Hildeborg åpnet på 245kg i knebøy, økte til 252.5kg som andre løft. Ut fra løftene på plattingen så det ikke ut som Hildeborg hadde noen problemer med kroppen og løftene var bra utført som den rutinerte løfteren hun er. Som sisteløft i knebøy ble det meldt 257.5kg, også dette så lett og kontrollert ut, selv om Hildeborg ikke vil være helt enig i den vurderingen.

Etter knebøy var det bare å skynde seg inn til oppvarmingsområdet og starte oppvarmingen i benkpress. Det var tross alt bare 20 minutter til det skulle det forsøkes på ny verdensrekord, en verdensrekord som Hildeborg allerede er innehaver av etter VM i Stavanger. I Stavanger løftet Hildeborg 228kg, som for øvrig er 5kg mindre enn hennes egen personlige rekord og Norgesrekord.

Etter noen minutter med massasje var hun klar for oppvarming. Oppvarming gikk bra og vektene flyttet seg lett, det samme gjorde siste sett med beknkpressdrakten. Hildeborg åpnet på 217.5kg til godkjente lamper av dommerne. Som forsøk nr. 2 skulle det forsøkes på verdensrekord og 228.5kg ble meldt. Løftet gikk lett opp og dommerne gav henne godkjent løft. Nå skulle verdensrekorden økes enda litt mer i siste forsøk. Mesterskapet har vært preget av mye og kanskje litt kontroversielle avgjørelser av juryen og her valgte de å overkjøre dommerne og underkjenne løftet til Hildeborg og verdensrekorden ble ikke godkjent. Samme vekt ble meldt som siste forsøk i benkpress og igjen skulle det forsøkes på verdensrekord. Og igjen gikk vektene opp og denne gangen hadde juryen ingen innveininger, løftet og rekorden ble godkjent.

Markløft handlet for Hildeborg bare om å komme seg gjennom mesterskapet og løfte så mye som kroppen tillater. Det ble løftet 175kg i første løft, 185kg som andre løft og 195kg i siste løft. Alle godkjente.

Hildeborg hadde dermed komt seg gjennom World Games, sitt store mål. I tillegg satt hun igjen med en ny verdensrekord i benkpress. Hildeborg løftet 257.5kg i knebøy, 228.5kg i benkpress og 195kg i markløft. Sammenlagt løftet hun 681kg som tilsvarer 96,26 poeng og en 7. plass.

 

Hele konkurransen kan ses ved å følge linken under:

https://olympics.com/en/video/powerlifting-equipped-super-heavyweight-the-world-games-2022-birmingham