Oppsummering EM benkpress 2022: Dag 1

Em benkpress er i endelig gang her i Ungarn!

Den store snakkisen før stevnet har vært hvilken benk som skal brukes. I går kom det noen bilder av en ny Rouge-benk som vi alle syns virket spennende, men denne blir underkjent under teknisk møte da det vises at den for lav.

Mange av de norske løfterne ankom i går. Der noen av oss kom 3 timer forsinket der blant annet bagasjebilen fra flyet til transport båndet fikk motorhavari.
Når vi ankom hadde de også rotet en del med rommene våre, så vi måtte jobbe med dette til nærmere midnatt.

Mesterskapet åpnes av veteranene og først løfter ut var Anne Hellem.
Anne løfter i M3 +84 hvor hun var rangert til sølvmedalje. 60kg blir meldt som åpningsvekt, det tyngste på oppvarmingen var 55kg, noe som så kjempelett ut.
Tre hvite lamper i første og dagens først medalje er dermed sikret. Dette går på repeat på de 2 siste løftene også, med henholdsvis 62,5kg og 65kg. Anne avslutter dermed dagen med sølv og ny norgesrekord i klassen.

Neste ut er Gro-Berit Stavheim og Anita Traasdahl. Som nevnt tidligere var det en del rot med rommene og i dag var det Anita sin tur. Hun fikk beskjed 09.52 om at hun kun hadde rommet sitt til i dag og måtte være utsjekket kl.10. Så med innveiing kl.13.30 måtte vi coachene låne bort rommene våre.

I Anitas klasse var det 4 løftere. Anita startet på 65kg, de andre på 67,5kg. Oppvarmingen gikk veldig bra, men da løftingen skulle ha startet pågår det fremdeles noe dansing på plattingen, som er en del av åpningsshowet. Det tar noen minutter før vi endelig får beskjed om at løftingen er utsatt med 10min. Åpningsløftet går lett og fint, vi meldte 67,5kg i andreløft. Alle de andre får også godkjent sine løft. 67,5kg ser identisk ut som førsteløftet og blir godkjent. Før 3 løftet tar vi coachene en liten diskusjon. Anita føler seg trygg på 70kg. Ralf og Marthe føler seg trygg på 72,5kg som kan endre plassering fra 4 til 1. «Skal vi ikke bare kjøre på da?» er ordene laglederne seg imellom. Det viste seg å være lurt. 72,5kg går også greit opp, og alle de andre løfterne bommer på sine forsøk. Ingen klarer å gå forbi Anita og hun er dermed Europamester i klasse – 57 M2

Neste ut er Gro-Berit Stavheim. Hun har jobbet veldig mye nattevakter i det siste, samt vært litt små syk, så vi var spent på hvordan dagen utvikler seg. Hun åpner på 65kg som så ut dom et oppvarmingsløft. Hun går på 70kg i andre, men det blir underkjent på rumpeløfte.
I siste bestemte vi oss for å forsøke på 75kg, for å få medalje. Det blir litt for tungt i dag og Gro-Berit reiser hjem med en 6.plass i klassen.

Etter damene er det herrene sin tur, og der hadde vi to løftere i samme klasse, Bjørn-Andre Egerdahl og Ove Henning Lorentzen. De var ranket som nr. en og to i sinn klasse. Her ville vi få en tilsvarene fight som på VM for noen måneder siden. Begge åpnet lett, Bjørn-Andre på 147,5kg og Ove på 150kg. Samtidig så vi at det plutselig var en løfter fra Østerrike som har meldt samme vekt som Ove, noe overraskende. Alle 3 setter sine åpningsløft. Bjørn-Andre høyner til 152,5kg, Ove og løfteren fra Østerrike melder 155.
Nok en gang får alle godkjent, men en ser at Ove har mest inne. Vi meldte 160kg på Bjørn-Andre og 162,5kg på Ove som siste løft. Østerrikeren har høyest startnummer, så han kommer til å løfte sist om han melder det samme som Ove, noe han gjør. Bjørn-Andre senker sisteløftet til 155kg for et forsøk på gullmedalje på kroppsvekt, det blir for tungt i dag. Vi senker sisteløftet til Ove til 160kg. Han legger seg ned på benken, men her er stativhøyden helt feil. Ove må derfor av benken igjen, han får noen siste motiverende ord fra Ralf før han legger seg ned igjen. Selv med alt rotet og ventingen har Ove stålkontroll. Lett og 3-0 godkjent. Østerrikeren må ha 162,5kg i siste for å ta gull, men dette går ikke. Ove Henning er ny Europamester i UF benkpress, Bjørn-Andre tar bronsemedaljen.

Først ut av M1-damene var Inga Isaksen. Hun åpnet på 60 kg som satt fint. Økningen på fem kilo til 65 kg ble litt for mye i dag og hun endte på en 6. plass i klasse – 57.

Eilen Pollen hadde god kontroll i klasse -76. Åpningen på 100 kg fløy opp og 105 gikk fint i andreløftet. Det ble meldt 112.5 i siste for å se hva konkurrentene fant på. Det ble bom på 105 for nummer to og vi senket ned til 107.5 og sikret gullmedaljen og ny personlig rekord.

Jeanette Viklund i +84 hadde en fin åpning på 87.5, men 92.5 i andre ble underkjent på nedoverbevegelse. Til tross for at lagleder tok seg en tur til jurybordet forble det underkjent. 92.5 satt i siste og det sikret sølvet i klassen da de andre damene ikke fikk sine siste forsøk.

Skrevet av Ralf Male