Western European Championships 

I helgen gikk Vest-Europeisk Mesterskap i Aulnat, Frankrike av stabelen. Jeg er på reise tilbake til Norge og skal prøve å oppsummere denne fantastiske styrkeløfthelga for dere.

På fredag og lørdag var klassisk styrkeløft, og søndag var det styrkeløft med utstyr. Noen av løfterne som skulle i aksjon fredag fikk tatt turen opp til stevnearenaen på torsdag og sett på utstyret. I år, som i fjor, er det et stativ fra Rogue som brukes. Ettersom de fleste av løfterne er vant til ER eller Eleiko ble det testet noen lette løft og notert høyde og sikring på akkurat dette stativet.

Fredag

I første runde fredag er det tre puljer som løfter samtidig, og Norge har tre løftere.

Første løfter ut var Sakar Hamawandi i -47kg klassen. Sakar ankom hotellet rundt midnatt dagen i forveien, etter en veldig lang og uoversiktlig reise. Toget Sakar reiste med hadde en rekke lange stopp. Sakar var midt oppe i et vektkutt under reisen, så rett etter ankomst hotellet, tok vi turen bort på nabohotellet og sjekket vekten. Jeg lot Sakar drikke 2,5dl væske når vi var tilbake på vårt eget hotell, klokken halv to på natta. Vi dro til løftearenaen en time før innveiingen startet fredag, og Sakar var 47,19kg 45min før hun skal veies inn. Og 45min senere veide Sakar inn på 46,99. Til tross for denne tøffe oppladningen løftet hun  ett lett åpningsløft i knebøy på 95kg. Etter 100kg i andre forsøk, stod 102,5kg i stativet og ventet for tredje forsøk. Det gikk opp, og nå var det klart for benkpress. Sakar endte i benkpress med 72,5kg, men følte seg ikke helt pigg. Rutinerte Jan Sjøl, som lagledet Sakar frem til han måtte løpe bort og gjøre dommeroppgavene, fikk hun med ut i frisk luft. Sakar fikk slappet av før markløften, og det viste seg. Sakar åpnet med ett lett løft på 125kg, fulgte deretter opp med 135kg i andre forsøk, og 140kg i siste forsøk. Dette resulterte i 315kg totalt og bronsemedaljen i sin klasse.

-63kg klassen var neste pulje ut. Her stilte vi med to løftere. Frida Austigard åpnet sterkt i bøy med 140 kg. Dessverre er ikke dommerne fornøyde med den tekniske utførelsen på de første to forsøkene, som blir underkjent av flere forskjellige grunner ifølge jury og dommerlys. Frida gjør de nødvendige tekniske justeringene hun trenger til tross for høyt stress og press. Dette gir resultater og Frida belønnes med tre hvite lamper i sitt siste forsøk på samme vekt, og er med i konkurransen. Frida var allerede etter stevnet ute etter hvordan hun skal løse dette til senere. Jeg mener hun kan se reprise av siste løftet, for der var det ingen tvil. I benkpress har formen vært god på trening og hun får her en optimal gjennomføring med godkjente løft og en 2,5 kg stevnepers. Nå ligger Frida godt plassert for å få seg en god plassering. Frida er sterk i markløft. Hun åpner med ett lett løft på 160kg, og 170kg i andreløftet beveger seg helt identisk. Vi legger på til 180 kg i sisteløftet i et forsøk på bronsemedalje. Her var vi avhengige av at to skulle bomme, og at Frida skulle treffe. 180kg gikk opp til knærne, men ikke lenger, og Frida stod igjen med 170 kg i markløft. Dette resulterte i en total på 392,5kg, og en 6. plass sammenlagt.

Sunniva Nordskog, var også med i -63kg klassen. Sunniva hadde en god oppvarming med lette løft i knebøy, og planen om åpningsvekt på 132,5 virket veldig trygg. Sunniva har hatt noen måneder med skade som har gått spesielt hardt ut over hvor mye og bra hun har fått trent konkurransebøy.  På åpningsløftet får Sunniva en ubalanse, og det dømmes nedoverbevegelse, som var meget strengt dømt. I andre forsøk spretter Sunniva opp med 132,5kg, ett meget font løft. Det gode 2.løftet, blir hun stående med etter at 140kg i siste forsøk får en nedoverbevegelse. Sunniva la knebøyen bak seg, og så fremover mot benk og mark. I Benkpress løftet Sunniva nest mest av alle i klassen og endte med 100kg, som er 2,5 kg under personlig rekord, og omtrent som forventet. Sunniva hadde plassert seg bra, og var klar for markløft. Sunniva hadde en bra dag i markløft. Åpningen på 152,5 gikk veldig fint. I andre forsøket gikk 160kg opp, og vi meldte 167,5kg som siste løft. Dette gikk opp og ble godkjent. Sammenlagt ga disse løftene 400kg totalt og 5. plass i klassen.

Neste på programmet var premiesermoni og den offisielle åpningssermonien for Vest-Europeisk mesterskap i styrkeløft. Frida Austigard Petersen representerte Norge, og nå var det klart for siste Norske innsats på fredagen. Magnus Varpen Langleite, som stiller i -83kg klassen både med og uten utstyr, skulle nå i aksjon utstyrsfritt.

Magnus hadde en god oppvarming og løftet tre veldig solide knebøy. Med 225kg i siste fikk hun med seg en 12,5kg personlig rekord, uten å ta ut alt, med søndagen i baktankene. Magnus var nå klar for benkpress. Målsetningen der var å delta i kampen om den Vest-europeiske rekorden. Magnus åpnet lett med 165kg. Dette var for å kunne velge vekt først i andre runde av de som var på skuddhold til rekorden, og dermed kunne slå rekorden med så lite som mulig på andreløftet. Dette gjorde vi, og 178kg ble lagt på stangen, uheldigvis hengte skivene seg fast i høydepinnen og løftet ble ødelagt før det var i gang. I tredje forsøk la vi på til 180kg, men også denne gangen var Magnus ikke helt innkjørt på den nye racken. Denne gangen fikk han press signal, og stanga gikk i jevnt tempo fra brystet, men traff stativet på vei opp og bråstoppet. Deretter gjennomførte Magnus tre lette markløft for å spare litt til søndagen, men viser med det at en ny stor pers totalt er rett rundt hjørnet utstyrsfritt.

Med det var fredagen ferdig. Jeg og Jan Sjøl fikk oss hver vår biff, og organisering av lørdagen var i gang.

Lørdag

Lørdag morgen dro vi tidlig til stevnearenaen. De første som skal ut var -69kg klassen og -76kg klassen. Norge stilte med tre løftere her. Vi testet vekt, og fikk brukt god tid på å justere høyder på stativ og sikringer. Av de tre norske løfterne var det Anna Nafisa Hjelle Skjenken, som er vår første ut. Hun har sitt første år i åpen klasse, og allerede ute og møter de sterkeste løfterne internasjonalt. Vanligvis løfter hun i 63-klassen, men har denne gangen veid inn rett over for å konkurrere i -69. «Run with the big dogs», som det ble omtalt som på oppvarming. Anna var mer enn klar for oppgaven. Åpnet kontrollert på 127.5 i knebøy, gjorde 132,5kg i andre forsøk. 132,5kg var lettere enn åpningen, så i siste knebøy løfter hun en 140 kg for en 5 kg pers. Med 92,5 kg i benkpress og et uanstrengt andreløft i markløft var det naturlig å øke til 165 kg i sisteløftet, som ble litt for tungt i dag. Anna ender på en 5. plass i klassen med tangering av stevnepers på sitt første internasjonale stevne.

De to neste norske i denne puljen er Anita Camilla Brattland og Camilla Hatlem. Begge i -76kg klassen. Anita har vært ute i verden og løftet benkpress tidligere, men nå var det første internasjonale stevne i treløft. Hun får en uheldig start på debuten, med sen ankomst kvelden før og bagasje som ble igjen i Amsterdam. Med løfting tidlig neste morgen fikk Anita skaffet nødvendig løfteutstyr via lagkamerater, og hun fikk raskt samlet sammen det som trengtes. Anita er sterk på dagen og gårsdagens stress virker ikke å bite på henne. Første forsøk i knebøy blåser opp og vi hiver på ti kg til for andreløftet. 150kg ligger nå på stanga, og det går like lett. Med en tett klasse er det viktig å ikke miste et sisteløft. Anita gjennomfører ett veldig bra sisteløft og tangerer pers i knebøy på 157,5 kg. I Benkpress åpner Anita på 102,5kg. Dette så kontrollert ut, men følelsen var ikke maks. Vi meldte Vest-europeisk rekord med 105,5kg og senket stativhøyden med en høyde. Dette løftet må være av de letteste rekordene som er satt, og vi legger på til 110,5 kg i siste. Den går opp og Anita sikrer seg samtidig en halv kilo som kan være en fordel for plasseringen til slutt. I markløft blir det en spennende kamp mellom Anita, en italiener, spanjol og en sveitser om pallplasseringer. Anita drar 177,5 kg i markløft, men de tre andre har fordelen av å avslutte konkurransen med sine markløft. Sveitseren drar 190 kg og sikrer seg 1. plassen. Den spanske løfteren prøver også 190kg, men bommer, og anita er sikret bronsjen. Nå ligger anita på 2.plass før siste løfter skal ut. Italieneren drar 195,5 for samme total som Anita, og Anita ender med bronsemedaljen. Totalt fikk Anita 445,5kg som er 10,5kg pers, WEC-rekord, og bronsemedalje.

Camilla Hatlem, var siste norske i aksjon i denne puljen. Camilla har også som Anna, sitt første år i åpen klasse, og fikk sin internasjonale debut på lørdagen. Det gikk strålende. Med en god åpning på 142,5kg i knebøy, så vi allerede at Camilla kunne utfordre de beste sammenlagt. Camilla gjorde 150kg i 2.løft, som var noe tyngre, men vi hadde troen på at det fantes mere der. Det gjorde det også, og 152,5kg gikk opp i 3.løftet. Camillaer sterk i benkpress, eller «benkpressentusiast» som hun kaller seg selv på Instagram. Camilla  lå på femteplass i klassen før benkpress. Her tok Camilla et jafs på totalen. 95kg i åpningsløft gikk rett opp, og 100kg ble lagt på til 2.løft.  Det så likt ut som første. Camilla bommet 102,5kg to ganger på forrige stevne, og var revansjelysten. Vi meldte 102,5kg i siste forsøk, som var et lett og kontrollert løft. Her er det mere inne til neste stevne! Nå lå Camilla godt an for personlig rekord og, å kunne få seg en god plassering. Med et fint og kontrollert åpningsløft i markløft på 162,5kg, har hun alllerede tangert sin personlige rekord, og sikret femteplassen. Vi legger på 170kg i 2.løft, og Camilla løfter det. Litt tungt på toppen, og får en lampe på utretting. Vi fyller på med talkum, og legger på 172,5kg. Det går opp med tre hvite lamper. Camilla ender dermed opp med 430kg totalt, og 10kg over tidligere personlig rekord.

I andre løfterunde denne dagen, er det guttas tur, og med jentenes elleville løft og kamper om plasseringer i puljene friskt i minnet, var stemningen satt. Nå skulle Alexander Kleivene i -93kg klassen og Geir-Øyvind Thorsen i -105kg klassen ut å kjempe.  Puljen til Alexander begynner først. Alexander bidrog som lagleder for Frida dagen før, og merket tidlig at det kostet energi. Litt lettere forkjølet, med hovne øyner begynte Alexander oppvarmingen. I dag er det Frida som lagleder Alexander, da jeg har Geir i pulja etter. Vi ble enige om å gjøre så lite som mulig på oppvarmingen for å holde temperaturen på Alexander nede, og å være nøye med koffein, væske og ernæring. Denne løfterunden bestod av tre puljer så de kom til å få god tid, til å spise og drikke. Alexander åpnet med et veldig fint løft på 230kg i knebøy, og høyner til 240kg. Det gikk også opp med full kontroll. 245kg ble litt for tungt i sisteløftet. Nå var det ut å få frisk luft, og få roet ned kroppen før benkpress. Alexander fikk med seg 147,5kg i åpningsløftet, og høyner til 155kg i 2.løft. Alexander prøver 157,5kg i siste, men det blir litt for tungt. Nå er det klart for markløft. Alexander er sterk i markløft og åpner med et flott løft på 265kg. Frida leverer lappen, og på den står det 275kg, det går ikke. Alex justerer grepsteknikken, før siste løftet, og får 275kg opp, og står så lenge at dommerne er fornøyde og gir nedsignalet. Totalt ble han stående med 670, som er ny personlig rekord sammenlagt!

Samtidig som Alexander løftet knebøy, varmet Geir-Øyvind Thorsen opp for sin puljestart. Geir-Øyvind har hatt noen småskader og små irritasjoner som har plaget han i oppkjøringen, men oppvarmingen viste at styrken var bra. Åpningen på 277,5kg gikk lett opp i andre løftet, vi høynet med 12,5kg og la på 290kg, dette ga 2,5kg bedre prognose enn flere av konkurrentene. Denne klassen hadde seks løftere som fort kan stikke av med pallplassene, så hver kilo teller. 290kg gikk fint og vi la på 300kg. 300kg ble akkurat litt for tungt, men det gjorde også løftene for et par av konkurrentene så før benk var stillingen på prognosene omtrent lik. Første benkpress på 172,5kg gikk veldig fint, og vi la på 5kg til. Andre løftet ga to av dommerne underkjent for rumpeløft, vi var uenige, men det ble stående som underkjent. Vi tok samme vekt på nytt, og Geir-Øyvind justerte seg inn for å virkelig bevise om at ikke rumpa var oppfra. Det gikk helt etter planen, og 177,5kg ble godkjent. Dermed leder Geir-Øyvind totalt før markløften, med fem andre sterke markløftere hakket bak. 272,5 gikk veldig fint opp, og vi høynet til 282,5 for å presse de andre maksimalt. Det gikk fint opp, og vi meldte 290kg noe vi mente var nok for å sikre medalje, og samtidig presse for gull og sølv. 290kg gikk opp, og ble godkjent. Resultatet ble 757,5kg, som holdt til bronsemedalje sammenlagt!

Søndag

Søndag var det klart for utstyrsløfting, og en hektisk dag. Norge hadde tre løftere med utstyr som løftet samme tid. Yngve Hopen i -74kg og Magnus Varpen Langleite i -83kg i samme pulje, og Aksel Stavheim som løftet i -93kg i puljen etter.

Yngve Hopen var førstemann ut, etter en tøff reise og en påbegynt forkjølelse fant vi ut at vi skulle prøve å spare mest mulig i åpninger og oppvarming. Yngve var nominert som nr 2, men bare 2,5kg bak gullet. Yngve veide inn lettere og hadde skumle planer i markløft. Yngve åpnet i knebøy på 250kg, og gjorde ett veldig lett og fint løft, vi høynet til 270kg for andre forsøk. Yngve gjorde et godt løft og fikk det godkjent. Nå var vi 7,5kg forran på prognosen. Yngve merket belastningen kroppen fikk fra sykdom på reise, og vi sparte siste løftet for å ha energi til markløften. Og italieneren bommet sitt siste løft, og vi lå akkurat der vi skulle. I benkpress åpnet Yngve på en meget fin 135kg, og vi la på 5kg til andre. 140kg gikk også veldig fint opp, og vi meldte 145kg i siste. Neste ut er Yngves øvelse, markløft. Planen var enkel: seier, og jakte rekord. Yngve startet på 260kg og det gikk rett opp som ingenting, vi la på til 270kg, dette ville tvinge Italieneren til å hoppe fra 240 til 255kg for å ta ledelse. Yngve løftet 270kg lett, og som forventet meldte italienerne 255kg for å kunne ta ledelsen. Vi meldte 280,5kg som er Vest-Europeisk rekord for siste forsøk. Vi fikset også klart en lapp med 272,5kg som vi kunne legge inn om italieneren skulle klare 255kg. Men italieneren bommet, og seieren var sikret. Nå kunne Yngve prøve rekorden uten risiko for å miste seieren. «Bar is loaded, 280,5kg». Yngve løftet 280,5kg opp i stående stilling, men i siste millisekund før nedsignalet ryker grepet, og Yngve må vente til neste år med å få ta rekorden. Totalt endte Yngve opp som Vest-Europeisk mester, med 685kg totalt.

Samtidig som Yngve løftet løftet også Magnus Varpen Langleite. Magnus var nominert som nr 1. og målet var klinkende klart: «Vinne».  Magnus løftet også utstyrsfritt tidligere i uka. Magnus taklet to løftedager og innveiinger på en helg. Magnus hadde i likhet med Yngve en italiener som største motstander. Magnus åpnet tyngst av samtlige i knebøy, men klarte ikke sette seg dypt nok. I omforsøket gjennomførte Magnus et helt annet løft, som fikk åpningsløftet til å se halvhjertet ut i forhold. Dermed økte vi til 285kg. Det gikk også veldig lett opp, som viser hva Magnus er god for. I benkpress åpnet Mangnus som i knebøy også tyngst, med 195kg. Perfekt gjennomført benkpress, og godkjent løft. Italieneren hadde økt med 5kg, så vi økte med 7,5kg for å rykke ifra uten å risikere bomløft. 202,5kg gikk også lett og fint, og vi la på 210kg. Dermed hadde Magnus skapt seg en ledelse på 45kg før Markløft. Italieneren er sterk i markløft, og vi ønsket å sikre seier så tidlig som mulig. Magnus gjør 235kg veldig lett, og vi legger på 250kg i andre løft. Dette vil Tvinge italieneren til å hoppe til minimum 295kg i siste markløft. Magnus løftet 250kg med full kontroll, og italieneren løfter 280kg greit, og jeg tror på det tidpunktet at italieneren ikke vil klare mere enn 295-300kg. Vi legger derfor på 260kg, og gjør ingen endring. Da presser vi italieneren til å melde 305kg. Magnus drar 260kg med full kontroll og seieren er egentlig i boks. Italieneren klarte ikke sin siste markløft, og dermed var Magnus Vest-Europeisk mester. Det holdt også til å bli andre beste herreløfter på poeng.

Nestemann ut var Aksel Stavheim. Åpningen på 280kg var veldig lett, men for grunn, vi meldte samme vekt på nytt i andre forsøket. Der traff Aksel helt perfekt på knebøyen, og tre hvite lamper lyste opp. Vi meldte 290kg, og Aksel var klar. Treffer veldig bra på siste løftet, og det går like lett som i andreløftet. Dette er 12,5kg opp fra NM i Juni. Aksel var lett i sin vektklasse og hadde spist godt, så energien var bra gjennom hele stevnet. Benkpress åpnet også veldig bra med et lett løft på 170kg. Aksel prøvde 180kg i andreløft, men fikk en nedoverbevegelse. Litt justering på skjorte og teknikk og så var Aksel klar for 180kg på nytt i tredjeløft. Denne gangen traff Aksel perfekt, og 180kg ble godkjent. gjennom hele stevne hadde mer og gå på i. Nå var det klart for markløft, og Aksel åpnet på 230kg, og det gikk rett opp. Aksel løftet 250kg i andre, og siste løftet i markløft ble tangering av egen stevnepers på 260kg i mark på 86,56kg kroppsvekt sist Aksel løftet det på stevne var på NM i 2018 på 104,4kg kroppsvekt. Dette resulterte i 730kg totalt.

Aksel, Magnus og Yngve gjennomførte alle gode stevner. I bilen bort til stevnet begynte vi kikke på lagkonkurransen, og målet om medalje ble opprettet. Dette klarte de, og de norske utstyrsgutta fikk med seg to gull, og en bronse som lag. Dette var en flott avslutting på en kjempefin helg.

Det ble jo litt spesielt da vi fikk ett forfall på lagleder rett før avreise, og jeg ble head coach under mitt første internasjonale stevne som lagleder. Må rekke en takk til Jan Sjøl, som bidrog på oppvarming og i lagleding der det trengtes i alle tide han selv ikke hadde dommeroppgaver. Alexander Kleivene og Frida Austigard Petersen må også ha takk for å bidra i lagleding i de mest hektiske puljene fredag og lørdag. Løfterne skal også ha skryt for å være positive, støttende om hverandre, og gjennomføre veldig gode stevner. Jeg personlig hadde en veldig bra helg takket være denne gjengen!

Skrevet av 

Herman Moen