Oppsummering EM styrkeløft utstyrsfritt 2022: Dag 1

Første dag med åpen løfting.

Kjell Egil Bakkelund Olborg 74 kg:

Kjell ble helt nylig verdensmester med utstyr i Danmark og har ikke forberedt seg spesielt for dette mesterskapet, som tidligere verdensmester og verdensrekorder i markløft og totalt, markløft står enda, har allikevel Kjell alltid noe å stille opp med på alt han deltar på.
Kjell var først ut av samtlige i knebøy, og basert på de innmeldte åpningsvektene lå Kjell an til en 11.plass. Planen for dagen var å komme nærme toppen og få med en medalje i mark, basert på at kroppen verken er glad i knebøy eller benkpress om dagen valgte Kjell bevisst å starte rolig og kontrollert.
Knebøy gikk også helt knirkefritt, ingen nye perser men 3 godkjente og en progresjon fra 210 kg til 227.5 kg på serien i knebøy er mer enn godkjent i dag. Klatret fra 12.plass til 9.plass i knebøy. I benkpress var usikkerheten stor, et håndledd har forhindret alle forsøk på tunge benkpress, et problem allerede før VM med en forverring etter VM. Serien ble dermed også under hans bestenotering på 188 kg. 150 kg, 165 kg og tilslutt 170 kg ble fasit denne gang. Nok til en 6.plass i benkpress. I markløft måtte Kjell være mer offensiv, ikke med vekter han normalt løfter komfortabelt, men heller ikke så alt for langt bak.
For å kunne melde vekter i markløft etter Svenske Alexander Eriksson måtte vi heve inngangen opp til 285 kg. For de som har fulgt med på Kjell en stund vet man at dette på en god dag er en 10 RM vekt, i dag var det en relativt tungt inngangsvekt.
Men nok til å ligge på 2.plass etter 1.runde.
I andre runden måtte vi melde 295 kg for å rangere svensken på kroppsvekt. Vi visste at Alexander måtte plukke kilo totalt og sannsynligvis måtte jakte en storpers i siste forsøk, så vi gikk mer eller mindre på et maksimalt forsøk i 2.løftet. Det skulle vise seg å være et klokt valg.
295 kg i andre forsøket kostet mye krefter, men dette løftet ble kronet med et sterkt sølv i øvelsen. Heldigvis var det flere bom etter oss, blant annet fra nevnte Alexander som kom fryktelig nær 307.5 kg for sammenlagt gull.
Kjell endte dagen på en 5.plass, men har all grunn til å være fornøyd med innsatsen. Denne sesongen står han igjen som vinner av både World Games og VM med utstyr. Gratulerer med nok en medalje Kjell.

Gina Bakke Bolstad 57 kg:

Vår 2. og siste løfter for dagen var Gina Bakke Bolstad, hun løftet i klasse 57 kg. Denne gangen med et mer komfortabelt vekttap enn forrige gang i 57 kg, inklusive to gode uker med vedlikehold av vekten inn mot stevnet.
Klassen så på forhånd tøff ut, og det var utvilsomt i knebøy medaljeambisjonene var størst. Gina veide litt mer enn konkurrentene og etter den første runden lå Gina på 4.plass i knebøy. I 2.løftet var vi innstilt på å bare ta en fornuftig økning som gav oss muligheten til å hente ut absolutt maks for dagen i siste, for vi antok at det var med 3.løftet hun kunne kjempe om medalje. Vi var før italieneren vi kjempet mot inn på plattingen, derfor måtte vi melde inn 162.5 kg i siste for å få ut dagsmaks. Heldigvis var også dette var ny norsk rekord i øvelsen, som en ekstra liten gulerot. Italieneren kom aldri lengre enn 157.5 kg som hun hadde godkjent i 2.løftet, men for å ta sølvet måtte Gina ha sitt siste forsøk.
Med en maktdemonstrasjon uten like gikk dette løftet, og ny norsk rekord opp til 3 hvite lamper.
Dette betød uten tvil mye for Gina, den første internasjonale medaljen var sikret.
I neste øvelse var nok Gina litt preget av hva hun akkurat hadde oppnådd i knebøy. Det ble valgt en litt konservativ åpning, 77.5 kg og en reduksjon på 2.5 kg fra planlagt åpning. I siste forsøket endte Gina opp med 85 kg, og dette så ut som et åpningsløft, kanskje ble vi litt passive i benk. Uansett hadde Gina med seg 6 godkjente løft før markløft og lå faktisk an til å kjempe om pallplass totalt, etter at den franske medaljekandidaten røk ut i benkpress.
Det var mye som skulle klaffe for at Gina skulle kunne ta bronse, men basert på prestasjonene i knebøy og personlig bestenotering i markløft var ikke medalje totalt helt urealistiske.
Men styrkeløft består av tre unike øvelser, og man har aldri noen garanti for at formen er på topp i alle 3 samtidig.
Knebøy kostet krefter, og i tillegg fikk Gina verst tenkelige start på oppvarmingen i markløft. På 100 kg skled bena til siden og stangen traff i tillegg tåen. Dette skaper stor usikker for en sumpmarkløfter og preget nok teknikken på plattingen.
På 150 kg i åpning, så vi tydelig at Gina fryktet å skli, stoler man ikke på at man kan ta i med bena blir sumomarkløft ekstra krevende. Vi lå såpass langt bak på prognosene på bronsemedaljen sammenlagt at vi måtte kjøre en moderat høyning til 157.5 kg. Dette løftet kom Gina opp med på både 2. Og 3.forsøket, men begge ganger korrekt underkjent.
Gina har fra tidligere 167.5 kg godkjent i markløft, med 165 kg i markløft i dag hadde både bronsen og norsk sammenlagtrekord vært en realitet. Men det er ikke noe som heter «hadde vært» i idrett, og fasit ble tilslutt en sterk 6.plass. Gina hadde nok håpt på flere kilo sammenlagt, men denne knebøymedaljen betyr mye og alt i alt leverte Gina et strålende mesterskap. Gratuler Gina.
I dag skal Signe Belden kjempe om medaljene i 63 kg, superformen er prikket inn og vi gleder oss.
Dagen avsluttes med 93 kgs løfterne Trygve Sletten og Anders Halland. De har ikke nådd A-puljen i år, men jeg har troen på at Trygve løfter seg inn på topp 10 og Anders jakter en topp 15 plassering. Med klaff vil begge klatre flere plasser.