Første dag med åpen løfting.

 

Kjell Egil Bakkelund Olborg 74 kg:

Kjell ble helt nylig verdensmester med utstyr i Danmark og har ikke forberedt seg spesielt for dette mesterskapet, som tidligere verdensmester og verdensrekorder i markløft og totalt, markløft står enda, har allikevel Kjell alltid noe å stille opp med på alt han deltar på.

 

Kjell var først ut av samtlige i knebøy, og basert på de innmeldte åpningsvektene lå Kjell an til en 11.plass. Planen for dagen var å komme nærme toppen og få med en medalje i mark, basert på at kroppen verken er glad i knebøy eller benkpress om dagen valgte Kjell bevisst å starte rolig og kontrollert.

Knebøy gikk også helt knirkefritt, ingen nye perser men 3 godkjente og en progresjon fra 210 kg til 227.5 kg på serien i knebøy er mer enn godkjent i dag. Klatret fra 12.plass til 9.plass i knebøy. I benkpress var usikkerheten stor, et håndledd har forhindret alle forsøk på tunge benkpress, et problem allerede før VM med en forverring etter VM. Serien ble dermed også under hans bestenotering på 188 kg. 150 kg, 165 kg og tilslutt 170 kg ble fasit denne gang. Nok til en 6.plass i benkpress. I markløft måtte Kjell være mer offensiv, ikke med vekter han normalt løfter komfortabelt, men heller ikke så alt for langt bak.

For å kunne melde vekter i markløft etter Svenske Alexander Eriksson måtte vi heve inngangen opp til 285 kg. For de som har fulgt med på Kjell en stund vet man at dette på en god dag er en 10 RM vekt, i dag var det en relativt tungt inngangsvekt.

Men nok til å ligge på 2.plass etter 1.runde.

I andre runden måtte vi melde 295 kg for å rangere svensken på kroppsvekt. Vi visste at Alexander måtte plukke kilo totalt og sannsynligvis måtte jakte en storpers i siste forsøk, så vi gikk mer eller mindre på et maksimalt forsøk i 2.løftet. Det skulle vise seg å være et klokt valg.

 

295 kg i andre forsøket kostet mye krefter, men dette løftet ble kronet med et sterkt sølv i øvelsen. Heldigvis var det flere bom etter oss, blant annet fra nevnte Alexander som kom fryktelig nær 307.5 kg for sammenlagt gull.

Kjell endte dagen på en 5.plass, men har all grunn til å være fornøyd med innsatsen. Denne sesongen står han igjen som vinner av både World Games og VM med utstyr. Gratulerer med nok en medalje Kjell.

 

Gina Bakke Bolstad 57 kg:

Vår 2. og siste løfter for dagen var Gina Bakke Bolstad, hun løftet i klasse 57 kg. Denne gangen med et mer komfortabelt vekttap enn forrige gang i 57 kg, inklusive to gode uker med vedlikehold av vekten inn mot stevnet.

 

Klassen så på forhånd tøff ut, og det var utvilsomt i knebøy medaljeambisjonene var størst. Gina veide litt mer enn konkurrentene og etter den første runden lå Gina på 4.plass i knebøy. I 2.løftet var vi innstilt på å bare ta en fornuftig økning som gav oss muligheten til å hente ut absolutt maks for dagen i siste, for vi antok at det var med 3.løftet hun kunne kjempe om medalje. Vi var før italieneren vi kjempet mot inn på plattingen, derfor måtte vi melde inn 162.5 kg i siste for å få ut dagsmaks. Heldigvis var også dette var ny norsk rekord i øvelsen, som en ekstra liten gulerot. Italieneren kom aldri lengre enn 157.5 kg som hun hadde godkjent i 2.løftet, men for å ta sølvet måtte Gina ha sitt siste forsøk.

Med en maktdemonstrasjon uten like gikk dette løftet, og ny norsk rekord opp til 3 hvite lamper.

Dette betød uten tvil mye for Gina, den første internasjonale medaljen var sikret.

 

I neste øvelse var nok Gina litt preget av hva hun akkurat hadde oppnådd i knebøy. Det ble valgt en litt konservativ åpning, 77.5 kg og en reduksjon på 2.5 kg fra planlagt åpning. I siste forsøket endte Gina opp med 85 kg, og dette så ut som et åpningsløft, kanskje ble vi litt passive i benk. Uansett hadde Gina med seg 6 godkjente løft før markløft og lå faktisk an til å kjempe om pallplass totalt, etter at den franske medaljekandidaten røk ut i benkpress.

Det var mye som skulle klaffe for at Gina skulle kunne ta bronse, men basert på prestasjonene i knebøy og personlig bestenotering i markløft var ikke medalje totalt helt urealistiske.

Men styrkeløft består av tre unike øvelser, og man har aldri noen garanti for at formen er på topp i alle 3 samtidig.

 

Knebøy kostet krefter, og i tillegg fikk Gina verst tenkelige start på oppvarmingen i markløft. På 100 kg skled bena til siden og stangen traff i tillegg tåen. Dette skaper stor usikker for en sumpmarkløfter og preget nok teknikken på plattingen.

På 150 kg i åpning, så vi tydelig at Gina fryktet å skli, stoler man ikke på at man kan ta i med bena blir sumomarkløft ekstra krevende. Vi lå såpass langt bak på prognosene på bronsemedaljen sammenlagt at vi måtte kjøre en moderat høyning til 157.5 kg. Dette løftet kom Gina opp med på både 2. Og 3.forsøket, men begge ganger korrekt underkjent.

 

Gina har fra tidligere 167.5 kg godkjent i markløft, med 165 kg i markløft i dag hadde både bronsen og norsk sammenlagtrekord vært en realitet. Men det er ikke noe som heter «hadde vært» i idrett, og fasit ble tilslutt en sterk 6.plass. Gina hadde nok håpt på flere kilo sammenlagt, men denne knebøymedaljen betyr mye og alt i alt leverte Gina et strålende mesterskap. Gratuler Gina.

Oppsummering dag 2:

Signe Elisabeth Belden Pavlovic – 63 kg:

Signe deler mye av sin trening på instagram og har vært i en forrykende form lenge.

I klassen var hun før start nominert som nummer 3, og de to Italienske damene i front var det trolig ikke så mye å gjøre med. Men det var heller ikke gitt at bronsen skulle havne hos Signe tilslutt, for bak truet veteran verdensmesteren av året og blant annet ei formsterke Bulgarsk dame med medaljer fra Utstyrs VM i Danmark.

Oppvarmingen til Signe bar også preg av at målvaktene for dagen hadde blitt håndtert regelmessig på trening, for alle løft regelrett føk i været. Det var mye krefter innabords og ambisjonene våre ble ikke dempet av det Signe viste frem under oppvarmingen.

 

Knebøy gikk heldigvis helt som planlagt, med en sterk og feilfri serie, 165 kg, 172.5 kg og 177.5 kg i siste løft, som resulterte i ny norsk rekord i øvelsen og en sterk bronse.

Benkpress gikk egentlig vel så bra, 105 kg og 110 kg fløy opp uten at det så nevneverdig tungt ut. I siste kom dagens første bomløft, norgesrekordforsøket på 115 kg gikk ikke opp. Nesten litt vanskelig å forstå, når man ser hvor lett 110 kg var. Nådde dermed ikke personlig beste denne dagen, men jeg er villig til å sette litt penger på at 115 kg hadde gått opp i et omforsøk. Uansett fikk hun med seg 5 kg mer til totalen i forhold til hva hun fikk med seg etter benkpress fra VM i sommer, resultatet ble også kronet med sølvmedalje. Som sagt så Signe skarp ut i dag, og vi klarte ikke å se noen svakhetstegn i markløft heller.

 

Åpningsløftet gikk på 175 kg som planlagt, men dette var fremdeles langt under hva vi følte kapasiteten hennes lå på denne dagen. Med det sterke grunnlaget fra knebøy og benkpress var bronsen totalt sikret, vi følte oss i tillegg trygge på formen og meldte 190 kg i det neste forsøket. Dette er vekter som har blitt løftet flere ganger under oppkjøringen og vi forventet et ok lett andreforsøk.

I dag var det dessverre litt tomt på tanken, og Signe fikk ikke med seg mer enn åpningen i markløft.

 

Resultatmessig fikk hun med seg de medaljer hun kunne håpet på, men totalt fikk hun ikke vist hva hun var god for.

Signe er veteran neste år, men dette er ei dame som fremdeles har mye å by på løftemessig og jeg er sikker på at hun fremdeles vil høyne sine personlige rekorder betydelig de neste årene. 200 kg+ i markløft og 120 kg+ i benkpress er tall jeg tror hun vil levere før hun legger opp. Gratulerer med sterke resultater og medaljene Signe.

 

 

Trygve Sletten og Anders Halland – 93 kg:

Våre to deltakere i 93 kgs klassen har begge gått opp fra klasse 83 kg, dette betød at nomineringsresultatene ikke var helt i toppsjiktet. Anders skulle først ut i pulje C, noe som innebar at vi bare skulle fokusere på oss selv og plukke kilo.

 

Det startet også veldig lovende, med en fin pers i knebøy på hele 280 kg. Jeg tror Anders har bestemt seg for å løfte 300 kg i knebøy, og jeg vil helt objektivt påstå at det realistisk sett kan/bør skje i 2024. Jeg gleder meg til det skjer og håper jeg får bivåne dette «Live» for Anders har en lidenskap for det han driver med som virkelig smitter. Det er veldig artig å se intensiteten han leverer før løftet og den gleden han tydelig viser når han lykkes. Det var skikkelig artig å få dele den gleden med Anders i dag. Det er ikke til å komme bort i fra at måloppnåelse på første øvelse kan gi en liten utladning, både fysisk og emosjonelt, som preger resten av konkurransen. I benkpress merket vi lite til det og tangering av personlig rekord i 2.løftet gikk også opp med fin fart. 165 kg ble meldt i siste benkpress, og her tror jeg det var teknikken som sviktet og ikke styrken. Nå skal det legges til at teknikken naturligvis styres av belastningen, så kanskje var Anders noe preget av kraftanstrengelsen i knebøy i benkpress allikevel, uansett hadde han levert godt med pers og tangering i de to første øvelsene.

 

I markløft startet Anders rolig, med tangering av personlig beste notering. Løftet gikk fint, og vi la på 15 kg til andre forsøket. Nok et fint løft som sikret 15 kg pers totalt. I siste forsøk ble det stopp på 285 kg, dermed endte markløft under pers.

Anders ble trent litt hardt en litt lengre periode, og overskuddet kom ikke helt på plass, dermed var nok markløftformen litt svekket denne gangen. Det var uansett en fornøyd Anders som rundet av den internasjonale debuten i ny vektklasse. Utviklingen stopper ikke her og i løpet av 2023 vil Anders være med å kjempe helt i toppen nasjonalt i klasse 93 kg.

 

Vår andre løfter ut i klasse 93 kg var Trygve Sletten, også han nylig ankommet fra 83 kgs klassen. Kanskje har han et lite savn til 83 kg, for vekten viste stusselige 87,56 kg som antageligvis er svær nær den vekten han lå på også når han kuttet ned til 83 kg.

Jeg håper og tror dette er siste gangen Trygve veier under 91 kg i klasse 93 kg, for da vil sluttresultatet utvilsomt ligge langt høyere. Og jeg tror helt ærlig at Trygve har kapasitet til å ligge plassert i A-puljen i klassen, kanskje med medaljesjanser i markløft på sikt (selv om jeg må erkjenne at et bronse nivå på 350 kg+ for øyeblikket er over hva de norske løfterne kan forventes å oppnå med det første).

 

Trygve følte seg ok, verken mer eller mindre, i siste sekund ble også en senking av inngangsvekten i knebøy levert. Speakeren annonserte «No more changes» i det Amund hadde lagt fra seg lappen. Knebøy gikk også helt ok for Trygve, både 255 kg og 265 kg ble godkjent. På 270 kg i 3.forsøket manglet det ca. 10 cm på å fullføre løftet.

 

Benkpress gikk heldigvis bedre, selv med en liten teknisk bom i andreforsøk, kom Trygve gjennom med en ny personlig bestenotering. 175 kg er et fint tall på drøye 87 kg kroppsvekt, ikke utenkelig at 15 kg allerede neste år er mulig når vektklassen fylles.

 

Markløft er normalt sett Trygves beste øvelse, og her har han begynt å lukte på 330 kg på trening. På en dag med godt overskudd og formtoppingen på plass står han sannsynligvis først i køen til å høyne klubbkamerat Joel Vikeland norske rekord i markløft. Dagen i dag derimot tror jeg Trygve kjappest mulig ønsker å legge bak seg hva Markløftform angår. Oppvarmingen var lett, åpningløft på 300 kg var lett og fint. Men allerede på 315 kg ble det bom stopp. Rikket seg ikke verken på 2. Eller 3.løftet.

Det Trygve i alle fall kan være trygg på er at han har en kort reise til en total som er både 20 og 30 kg høyere enn dagens. Dette er en løfter som har styrke til mye mer og jeg tror han passer godt inn i klasse 93 kg, så lenge han sørger for å faktisk vokse seg inn i klassen

 

Vel gjennomført begge to.