Oppsummering ungdom og junior EM Styrkeløft utstyrsfritt 2023

Selma Ramberg Storstad: Junior -57kg

6. plass totalt og sølvmedalje i benkpress

Selma Ramberg Storstad var første junior i ilden, hun løftet i -57kgs klassen. Selma nominert på tredjeplass, men med en oppkjøring preget av sykdom og kun 6 uker siden VM var vi spent på formen. I knebøy ble hun stående med et lett løft på 142,5 etter at hun måtte gjenta vekta fra andreløftet pga det ble underkjent på dybde. 

Et bilde som inneholder klær, person, sko, tekst

Automatisk generert beskrivelse

I benkpress åpnet hun på 95kg som fløy opp. I andreløft slo hun i stativet når hun skulle senke vekta og fikk ikke forsøkt løftet. I tredje ble det lastet 100kg som gikk lett opp og holdt til sølvmedalje. 

Når det var tid for markløft var sammenlagt sjansene borte etter en litt for svak subtotal. Hun åpnet på 150kg og gjorde kort prosess av det, i andre gikk 162,5kg opp på overbevisende vis. På siste løftet ble 170kg lagt på stanga for sjansen på markløftpers. Selma kjempet som en ekte markløfter og fikk nesten låst ut før grepet sviktet. 

Et bilde som inneholder klær, person, sko, tekst

Automatisk generert beskrivelse

Dermed endte hun med serien 142,5 – 100 – 162,5, 6. plass totalt og sølvmedalje i benkpress

Tekst og foto: Olav Melhus Gomo

Anja Wiggen Skancke: ungdom -76kg

2. plass sammenlagt, verdensrekord og gullmedalje i knebøy

Anja hadde vært syk i en liten uke mellom Nordisk Junior og dette stevnet, så forberedelsene bli litt amputert/justert. Dette gikk mest utover kroppsvektjustering som ble gjort på en kortere periode og resulterte i minimalt næringsinntak de siste to dagene. Etter flittig bruk av plastpiser på slutten veide Anja inn på 75,82 kilo. Vi meldte inn 162,5-62,5-160. Finske Ylisoini Janette, som i utgangspunktet ser ut eneste reelle konkurrent, melder 15 kg mer totalt.

Knebøy. Oppvarmingsvektene går lett og vi velger 162,5 kg som åpning, og får være sist ut i første runde, noe vi ønsker for å ha litt kontroll på finnen ift verdensrekorden på 171 kg som begge to har løftet over tidligere. Finnen tar 160 kg greit og høyner til 167,5 kg. Anja tar 162,5 kg forholdsvis lett,3 hvite lamper. Vi velger og gå rett på 171,5 kg. Finnen må jobbe litt på 167,5 kg, men det blir godkjent 3-0. Anja gjør som hun alltid pleier, bøyer ny verdensrekord forholdsvis greit, 3 hvite lamper og jubelen står i taket. Finnen har naturlig nok meldt 172 kg, Vi velger 175 kg som virker realistisk. Finnen klarer ikke 172 kg, og Anja har allerede vunnet gull i øvelsen og er innehaver av verdensrekorden når hun går inn på plattingen for tredje gang. Hun gjør akkurat som forrige løft, knebøyer dypt og kommer opp helt greit! 3 hvite lamper og jubelen står i taket på nytt. 7,5 kg ledelse var nok mer enn forventet.

Benkpress. Anja svakeste øvelse. Hun perset forrige gang, og vi har troa på pers i dag også. Uansett, vi skal ikke sjanse bort den knebøyrekorden så vi velger 62,5 kg som sikker åpningsvekt, samme som på Nordisk. 62,5 kg går lett, vi høyner til 67,5 som vil være tangering av personlig rekord. Finnen tar 77,5 kg og høyner til 82,5 kg. Anja tar 67,5 greit og høyner til 70 kg. Finnen tar 82,5 kg og høyner til 85 kg. Anja tar 70 og perser mens finnen bommer på 85 kilo. Anja bli nummer seks i benkpress. Nå skiller det bare 5 kilo mellom de første.

Markløft. Anja må slå finnen med 7,5 kilo i markløft. Her er planen etter oppvarming å kunne være sist ut, uten å ta sjanser på å miste rekorden fra knebøyen. Det er tre løftere som har meldt inn 160 kg. Oppvarming går etter planen, vi venter så lenge vi kan og flytter åpningen til 162,5 kg da Anja har lavere startnummer enn finnen. Omtrent samtidig endrer både finnene og polakkene åpninglsøft opp til 162,5 kg. Da ble det slik. Anja åpner greit med tre hvite lamper på 162,5kg. Vi høyner til 170 kg, 7,5 kg over finnens åpning i tilfelle hun skulle rote seg bort. Finnen tar 162,5 kg og følger Anja for å få være etter henne på plattingen. Vi skjønner her at Anja har sikret sølvmedalje i klassen. Anja tar 170 kg godkjent 3-0. Finnen kommer inn og ser ut til å slite litt, men det godkjennes helt korrekt. Finnen leder her med 5 kilo og er lettere enn Anja. Begge to melder 177,5 kg som vil være 5 kilo pers for begge to. Her hadde nok vi fra Norge mest tro på dette. Anja imponerer igjen løfter 177,5 kg godkjent og er i ledelsen. Nå må finnen ta 177,5 kg. Det gjør den finske jenta og vinner klassen med 5 kilo. Imponerende etter forrige litt tunge andreløft. Gull, sølv og bronse går på 177,5 kg i markløft. Anja er tyngst og tar bronse, strålende fornøyd! Anja ender på 422,5 kg, sølv i klassen totalt. 9 av 9 og bare hvite lamper. Hun flyttet norgesrekord, nordisk rekord, europarekord og verdensrekord for sub-jr i knebøy. Sammenlagt flyttet hun norgesrekorden for ungdom 2 ganger (414 kg og 422,5 kg).

Et bilde som inneholder klær, person, tekst, dress

Automatisk generert beskrivelse

Tekst av Geir Bedin