Oppsummering VM Styrkeløft utstyr 2023

Marthe Tjelta -63kg

Marthe Tjelta fra Sandnes Atletklubb var første løfter ut i sitt første verdensmesterskap. Hun løftet i -63 kg klassen og hadde såpass kontroll på vekten at hun kunne spise pannekaker til frokost samme dag, en god frokost kan være lurt når innveiingen ikke er før kl. 17.00 og løftestart er kl. 19.00 lokal tid. Tjelta veide inn på 62.85kg.

Oppvarmingsområdet i hallen var ganske bra, seks rack på deling og nok vekter. Vi fant vårt stativ og passet det med livet som innsats. Med seg i konkurransen hadde Tjelta med seg Marius Arnesen som Head Coach, samt Olav Melhus Gomo og Loyd Georg Færøvik som assisterende.

Etter innveiing så er det vanligvis nesten to timer til løfting, så litt mat. Sette stemning i laget og gjøre deg klar. Tjeltas valg av stevnemat var litt hvetebolle med syltetøy.

Den verste tiden for en styrkeløfter er det lille øyeblikket mellom innveiing og første løft. 

For lenge til å starte å varme opp, men litt for lenge for bare å sitte å vente. Mye spenning og forventninger. 

Oppvarmingen var svært lovende, og Tjelta viste god form. Plan vår var å spise kilo på konkurrentene.

Det var mye tunge åpninger på konkurrentene, men de viste nok ikke hvor sterk Marthe kunne være i dag. 

Konkurrentene åpnet tungt og Tjelta gikk for åpningsløft på 200 kg. Det ble dessverre underkjent på dybde 2 mot 1. Den ene sidedommer synes det var dypt nok, men ikke de to andre. Vi meldte samme vekt til løft nummer to. Men plutselig kommer det fra juryen at de er ening med den ene sidedommeren og løfte blir omgjort til godkjent. Med godkjent førsteløft kunne vi øke til forsøk til 207.5kg i stede for å bli stående på 200kg. Tjelta viste styrke og satte seg dypt og fikk 207.5 godkjent som løft nummer to. Som siste løft i knebøy ble det meldt inn 212,5kg. Litt ustabilitet under løftet gjorde at Tjelta ikke helt klarte holde balansen og måtte ha hjelp av skivepåsetterne og fikk dermed løftet underkjent av dommerne. Tjelta ble dermed stående på 207.5kg i knebøy og ny personlig rekord med 2.5kg.

Etter knebøy følger benkpress. Tjelta hadde meldt 135kg som åpningsvekt.

Selv om vektene beveget seg bra så gjorde dessverre bakdelen også det. Rumpa må være på benken for å få et godkjent løft og med rumpeløft ble med det underkjent av dommerne. Det ble meldt samme kilo til løft nr. to.

Resten av det norske laget fant seg en god plass foran plattingen til andre løftet, nå skulle det ropes og heies. Rop og skrik hjalp for 135kg var lekende lett. Som sisteløft ble det meldt 140kg. Løftet ble godkjent, men som i knebøy hadde juryen en mening om løftet. I knebøy dømte juryen i Tjeltas favør og mente løftet skulle være godkjent. Denne gangen mente juryen at løftet ikke skulle være godkjent på grunn av for lite fleksjon(bøy) av albuene i bunnposisjon. Frustrerende, men ikke så mye å gjøre med juryens beslutning.

Men Tjelta var i form og måtte nesten ta med seg det hun kunne inn i marken. Formen var såpass bra at åpningsløftet ble høynet til 172.5kg for å hente kilo på konkurrentene. Første løft ble godkjent om som løft nr. to ble det høynet til 180kg. Dette løftet var ikke like lett men ble kjempet opp og godkjent av dommerne. For å sikre kilo ble det økt 2.5kg til siste markløft. Og med noen velvalgte ord fra trenerne samt vinnerskallen til Tjelta gikk 182.5kg lettete enn 180kg og godkjent.

Serien 207.5kg knebøy, 135kg benkpress, 182.5kg markløft og en total på 5

25kg holdt til sjetteplass i VM debuten for Marthe Tjelta. Det er noe å ta med seg videre

Tekst og foto av: Loyd Georg Færøvik