Én idrett – like muligheter for alle
Velkommen til vårt forbund!
Uansett hvilke forutsetninger du har som utøver, er du velkommen i NSF og våre klubber rundt i Norge. Vi har laget denne siden for alle som er nysgjerrige på styrkeløft både som treningsmetodikk og konkurranseform, uavhengig av ferdighetsnivå eller funksjonalitet.
Konkurranser i Norges Styrkeløftforbund
Vil du delta på et lokalt klubbstevne eller et norgesmesterskap, vil NSF kunne hjelpe til å tilrettelegge. I en individuell idrett vil det være ulike faktorer som preger dere utøveres hverdag og konkurransesituasjon. På klubbnivå vil klubbens ledere og andre medlemmer være med å tilrettelegge trening om det er nødvendig. Ønsker du å delta på et klubbstevne, et regionalt mesterskap eller norgesmesterskap, vil også klubbleder kunne bistå i å formidle dine utfordringer til dommere og sentrale personer i NSF for å se om vi kan tilrettelegge på gode og fornuftige måter.
Hva er styrkeløft?
Styrkeløft består av 3 øvelser; knebøy, benkpress og markløft. Du har tre forsøk i hver øvelse, og den tyngste godkjente vekten i hver øvelse utgjør en total. Det arrangeres også egne stevner kun for benkpress. Dette er en svært populær øvelse for mange, for eksempel utøvere med ryggskader som ikke klarer å utføre knebøy og markløft.
Per i dag ønsker utøverne som kunne deltatt i egne para-NM heller å delta i ordinære klasser på åpent NM. Dette kan endres i fremtiden, men dette ønsket må komme fra utøverne selv, og ikke fra forbundet. I dag har vi utøvere som mangler en arm, som har nedsatt funksjonalitet i ett eller flere ben, er synshemmede eller hørselshemmede som alle konkurrerer i åpne klasser. Vi bruker skjønn og sunn fornuft og tilrettelegger etter behov. Dette gjøres gjennom arbeidsutvalgs-behandling av konkrete behov fra utøverne.
Hvorfor er det slik?
Samtaler med styrkeløftere med ulike typer funksjonsnedsettelser speiler forbundets eget ståsted. Vi, og utøverne vi har snakket med, mener at egne Norgesmesterskap for para-utøvere vil sette folk i båser og kategorier, og at det ikke er den integreringen vi ønsker. De ønsker heller å konkurrere i de åpne klassene og søke om tilrettelegginger for sin funksjonsevne i stedet for å konkurrere i egne klasser delt inn etter funksjonsevne.
Vi forstår at det er idretter der det er nødvendig å gjøre disse skillene på grunn av idrettens egenart, idretter der disse funksjonsnedsettelsene ikke gjør det mulig å konkurrere med utøvere uten de samme funksjonsnedsettelsene. Den tilretteleggingen vi gjør i styrkeløft, mener vi gjør det mulig å konkurrere på like vilkår. Da mener vi det gir mest mening, idrettsglede og fellesskap at alle utøverne løfter sammen og konkurrerer sammen.
Hva gjør vi for å tilrettelegge for parautøvere?
Synshemmede
- Som synshemmet kan du få hjelp av en ledsager til å lede deg frem til stativet på konkurranseplattingen. Har du ikke egen ledsager, kan du gi beskjed og få en fra plattingpersonalet til å ledsage deg.
- Dersom du har behov for ekstra tid til å komme frem til stativet og innta korrekt startposisjon, kan du gi beskjed til dommer på innveiingen/utstyrskontrollen, og du får lagt til et ekstra minutt fra det er annonsert at stangen er klar til du må ha påbegynt løftet. (du får to minutter til dette istedenfor ett)
- Alle våre dommersignaler består av både visuelle signaler og muntlige kommandoer, så selv om du ikke kan se det visuelle signalet kan du likevel delta fordi du kan høre det muntlige dommersignalet.
Bevegelseshemmede
- Dersom du har behov for ekstra tid til å komme frem til stativet og innta korrekt startposisjon, kan du gi beskjed til dommer på innveiingen/utstyrskontrollen, og du får lagt til et ekstra minutt fra det er annonsert at stangen er klar til du må ha påbegynt løftet. (du får to minutter til dette istedenfor ett)
- Dersom du har behov for unntak fra andre punkt i konkurranseregelverket, kan du ta kontakt med forbundskontoret og få hjelp til å søke om dispensasjon fra regelverket.
- Det finnes egne innveiingsregler for personer med amputasjoner.
- Det finnes egen benkpressbenk for personer med funksjonsnedsettelser i underkropp.
- Utøvere med funksjonsnedsettelser i underkropp kan også velge å delta i benkpress under regelverket til World Para Powerlifting (tidligere IPC) Benkpress for utøvere innenfor dette regelverket står på programmet i Paralympics. Mer om World Para Powerlifting finner du her: https://www.paralympic.org/powerlifting
Hørselshemmede
- Alle våre dommersignaler består av både visuelle signaler og muntlige kommandoer, så selv om du ikke kan høre det muntlige dommersignalet kan du likevel delta fordi du kan se det visuelle signalet i knebøy og markløft.
- I benkpress kan du ikke se det visuelle signalet, men du kan gi beskjed til dommer på innveiingen/utstyrskontrollen at du trenger et annet signal. Du kan selv velge om du ønsker/har behov for at
- hoveddommer kommer tett innpå deg når signal skal gis og roper signalet ekstra høyt, eller
- hoveddommer kommer tett innpå deg og gir et visuelt signal med hånden over deg så du kan se det når du ligger på benken
Norges Idrettsforbund har samlet all informasjon om døveidrett i Norge på www.doveidrett.no
Utviklingshemmede
- Flere av våre medlemsklubber har utviklingshemmede utøver som deltar i ordinære treninger og konkurranser, men vi har ingen som er registrert spesielt som parautøvere i kategorien utviklingshemmede. De som er med nå har valgt å definere seg som ordinære medlemmer og utøvere, og det synes vi er helt greit.
- Det er også helt greit hvis noen ønsker å delta i egne klasser for utviklingshemmede. Vi ønsker derfor å prøve å få styrkeløft inn som idrett i idrettsleker for utviklingshemmede, fordi vi tror det da kan være enda flere som oppdager idretten vår og kan ha stor glede av den. Dette står på oppgavelisten for forbundsstyret. Er du utviklingshemmet eller er involvert i idrettsleker og kan være interessert i å være med på å opprette et slikt tilbud for styrkeløftere, blir vi veldig glad om du tar kontakt med forbundskontoret vårt for en prat om dette.
- I forbindelse med VM i styrkeløft for åpen klasse, arrangeres det også et eget mesterskap for utviklingshemmede innenfor paraplyen til Special Olympics. Mer informasjon om styrkeløft og Special Olympics finner du her: https://www.specialolympics.org/what-we-do/sports/powerlifting
Den viktigste integreringen skjer likevel der det ekte styrkeløft-Norge lever: i klubbene rundt i landet. Klubbene og deres medlemmer er våre beste ambassadører, og våre verdier er godt ivaretatt. Uansett hvor du går vil du møte medlemmer som vil ta deg godt imot både sosialt og faglig. Mangler det tilrettelegging og erfaring, vil vi sammen finne løsninger og kompetanse som kan gjøre styrkeløft til en idrett du kan drive med på egne premisser.
Som et eksempel kan du her se hvordan vi jobber med å tilrettelegge benkpress for utøvere med ryggskader, og bli inspirert til å starte din egen styrkeløft-reise.
Norges Idrettsforbunds Teamasider for Parautøvere
Norges Idrettsforbund har samlet mye informasjon om paraidrett via deres temaside som du finner via linken under. I tillegg har de flere andre sider som er aktuelle for paraidrett. Vi har samlet de tre viktigste under.