EM i styrkeløft 2014

Flott start av de norske jente i EM!

3 gull, 5 sølv og 1 bronse hang om halsen til de norske jentene etter første dag med norske løftere på plattingen i Sofia.

Vi hadde doblet både 63  og 72 kilos klassen som løftet sammen torsdag formiddag. Daniel Logelin fra Frankrike skulle opp til internasjonal dommerprøve. Jeg satt i juryen og var 1 av 3 dommere som skulle vurdere ham, og fikk samtidig sett våre første 4 jenter i aksjon med et skrått juryblikk.

I knebøy var Linda Høiland først ut av våre, med et åpningsløft på 165 kilo. Løftet var OK, ikke av de letteste, men godkjent 3-0. Hege Berge fulgte etter med ett lett og godkjent åpningsløft på 187,5 kilo.

72 kilos løfterne var i samme pulje og Linda Kristensen startet på 190. Ikke helt lett og problemer med å rette ut knærne på slutten av løftet gjorde at Logelin korrekt ga rødt på denne, men løftet ble godkjent 2-1.  Med kjenning på en kneskade ble det valgt å ikke ta noen sjanser, men stå over de neste to forsøkene.

Marte Elverum startet på 225, som fra jurybordet så ganske dypt og tungt ut, og 3 hvite gjorde at alle våre 4 hadde kommet seg trygt igjennom første runde.

Linda Høiland høynet 7,5 kilo til 172,5. Dette løftet var dypt, lett og godkjent. Dessverre kjente Linda en smell i kneet og valgte å avstå fra sisteløftet, til fordel for oppvarming i benk med ispose rundt kneet.

Hege gikk på 192,5 i sitt andre, lett og godkjent. Med et kritisk blikk var den nok litt grunn, men det er glemt når løftet sikret en sølvmedalje i knebøy.

Martes 2 løft på 230 var grunnere og lettere enn førsteløftet, men godkjent.

Nå var det bare 2 av våre som løftet sisteløftet. Heges forsøk på 197,5 ble korrekt underkjent på dybden. Marte hadde sitt beste løft med 235, som var både dyp og lett. Gull i knebøy til Marte!

Og Logelin var logget med 5 feil så langt etter 25 fullførte knebøy. En feilrate på 20% er ikke bra.

I benkpress startet alle våre 4 med teknisk uryddige løft. Først ut var Linda på 90. Godkjent, men det var vanskelig å komme ned og det var nok bra at maveløftregelen er borte.

Hege var også skjev og uryddig og fikk sitt førsteløft på 120 underkjent på rumpeløft. Marte hadde også rumpeløft i sitt første forsøk, men det var det bare vår franske venn som observerte, så løftet ble godkjent 2-1.

Linda Kristensen var ivrig etter å komme i gang i favorittøvelsen sin og presset før startsignal i sitt første løft og fikk det underkjent. Noe vår franske venn ikke fikk med seg der han lå langflat og så etter nye rumpeløft.

I den andre runden fortsatte Linda med å senke til maven, noe som gjorde det tungt å komme opp med 95kilo og løftet ble underkjent på rumpeløft.

Hege samlet seg og gjorde et bra 2 løft på 120 til 3-0 godkjent. Marte fikk sitt 2. løft godkjent 2-1, uten at juryen kunne se noen feil fra vår posisjon.

Linda Kristensen fikk til et bedre 2. løft, men 2-1 underkjent på rumpeløft.

I siste runde stemte alt bedre for våre jenter. Først fikk Linda Høiland et bedre teknisk løft ned til brystet og godkjent sisteløft på 97,5 kilo.

Hege avsluttet med et flott 3-0 godkjent løft på 125 kilo som ga sølv også i benkpress.

Marte avsluttet også med 3-0 godkjent på 127,5 som ga bronse.

Linda samlet seg mesterlig og fikk sitt sisteløft på 135 kilo godkjent 3-0 til sølvmedalje.

Og Logelin klarte seg bedre i benkpress med 2 feil på 26 løft.

I første runde i markløft stemte alt for våre jenter, noe 12 hvite lamper bekreftet.

Marte høynet taktisk 7,5 opp fra opprinnelig startvekt for å legge press på Ankie Timmers i kampen om sammenlagtgullet.

I 2 runde fikk Linda Kristensen opp 180, mens 185 ble for tungt i siste.

Både Linda Høiland og Hege Berge mistet grepet i 2 og 3 løftet på 187,5 kilo og ble stående med førsteløftet. Men Heges førsteløft på 182,5 var likevel nok til å sikre nok en sølvmedalje.

Marte fortsatte med taktisk løfting og høynet 5 kilo til 207,5 i 2. løftet. Godkjent 3-0. Sisteløftet på 212,5 var tyngre, men også det godkjent 3-0. Nå var det bare sisteløftet til Timmers som kunne frata Marte EM-gullet. Timmers sisteløft kom nesten til knærne før hun mistet balansen og dermed ble det EM-gull til Marte både i markløft og sammenlagt!

Markløft er den letteste øvelsen å dømme og vår franske kandidat kom seg gjennom 22 fullførte løft uten feil. For få dømte løft i alle øvelser gjør at jury og dommer fortsetter i neste gruppe som er 74 kilo menn, hvor vi har med Kim Raino.

 

Gull til Kim-Raino

I 74 kilos klassen var Jaroslaw Olech uslåelig igjen. Med ny verdensrekord i knebøy og 875 kilo sammenlagt ble det en overlegen gullmedalje til polakken, hele 50 kilo foran sølvmedaljen.

Kim Raino startet lett med 280 kilo i knebøy og fulgt opp med 290 like lett. På 295 i siste ble det stopp underveis ned og løftet ble for grunt, selv om det gikk lett opp. Her er det mer å hente ved neste anledning!

Jeg noterte meg et par nye feil på den franske kandidaten til internasjonalt dommerkort. En artig problemstilling (i hvert fall for oss dommere) er at Jaroslaw Olech løftet ny verdensrekord i knebøy og ble dømt av en nasjonal dommer. Kan det godkjennes? En liten drøfting i juryen tilsier at en av oss dømte det løftet. Men her er regelverket uklart.

I benk startet Kim Raino høyest med 222,5 kilo. Løftet gikk sikkert og lett opp til 3 hvite lamper. Olech startet på 205, så det luktet gull i benkpress.

Kim Raino høynet til 227,5 i andre og presset det like lett og kontrollert opp som førsteløftet.

Gullmedaljen i benkpress var allerede sikret for Kim Raino før sisteløftet på 232,5 kilo. Også dette løfet gikk sikkert opp og ny norsk rekord i tillegg til gullmedaljen.

Med bare krav til nye 4 tellende løft i benkpress, klarte Logelin seg gjennom benkpress uten nye feil.

I mark startet Kim Raino lett på 257,5 kilo, og fulgte opp med 265 nesten like lett. 270 i sisteløftet sikret solide 792,5 kilo sammenlagt og opp 6 plasser på adelskalenderen. Snart inne på topp 10?

Og vår franske venn, siden det er snillere mennesker enn meg i denne verden, så kan vi gratulere ham som ny internasjonal dommer.

 

Verdensrekord og EM-gull

Hildeborg Juvet Hugdal sikret seg både verdensrekord i benkpress og EM-gull i +84 kilos klassen under EM i Styrkeløft.

Allerede fra start var det klart at Hildeborg hadde store planer for dagen. Åpningsløftet på 257,5 kilo gikk lett opp. Neste forsøk på 265 ble også godkjent, mens sisteløftet på 270 kilo ble underkjent på manglende dybde. Nærmeste konkurrent, russiske Inna Orobets lå nå 7,5 kilo bak Hildeborg. Men siden den russiske jenta normalt er sterkere enn Hildeborg i markløft var det viktig å plukke mest mulig kilo underveis. Gull til Hildeborg i knebøy.

I benkpress åpnet Hildeborg lett på 212,5 kilo, for å følge opp med ny verdensrekord på 220 kilo i 2. løftet. I sisteløftet valgte Hildeborg 225,5 kilo. Også det godkjent og ny verdensrekord. Den ekstra halvkiloen ga henne ytterligere 2,5 kilo fordel i kampen om sammenlagtgullet. Orobets benket solide 195 kilo og lå nå 38 kilo (dvs 40 kilo) bak Hildeborg. Nesten unødvendig å si, men gull til Hildeborg i benkpress også.

I markløft gikk åpningsløftet på 180 lett opp til 3 hvite lamper. Hildeborg høynet sikkert til 187,5 og 192,5 kilo og sikret seg en solid sammenlagt på 683 kilo. For å slå Hildeborg, trengte nå Orobets hele 232,5 kilo i markløft, men ga opp og forsøkte 222,5 i stedet for å pynte på sin egen Master verdensrekord sammenlagt. Løftet kom ikke opp og hun ble stående med sølv, 20,5 kilo bak Hildeborg. Bronse til Hildeborg i markløft.

Sølv til Heidi

Heidi Hille Arnesen stilte i 84 kilos klassen og startet lett med 237,5 kilo godkjent. I 2. løftet på 245 kilo, ble det tekniske problemer og bom. Omforsøk i siste gikk bedre, men samtlige dommere var enige om at det var for grunt.  237,5 holdt imidlertid til sølvmedalje i øvelsen.

I benkpress åpnet Heidi med et underkjent løft på 135, før hun fikk det samme godkjent i 2. løftet. 140 i siste gikk også kontrollert opp til hvite lamper.

Heidi hadde nå god kontroll på sølvmedaljen sammenlagt og tok to kontrollerte løft på 197,5 og 202,5 kilo til 580 sammenlagt. Med god margin ned til bronse tok høynet hun til 222,5 kilo for 600 sammenlagt. Men løftet kom aldri opp mot knehøyde. Men uansett, sølv også i markløft og ikke minst sammenlagt!

Kjell Egil forsvarte EM-gullet!

Kjell Egil Bakkelund var offensiv fra første løft og lot det aldri være tvil om hvor EM-gullet skulle havne.

Første knebøy på 345 kilo gikk lett og Kjell høynet til ny personlig rekord på 355 kilo i andre. Dette var tyngre, men kom opp og ble godkjent. Russiske Sorokin var også i knebøyform og etter 2 løft sto de likt, med Kjell foran på lavere kroppsvekt. 360 ble for tungt for Kjell i siste løft, mens Sorokin fikk 365 godkjent. Gull til Sorokin i knebøy, med Kjell på sølvplass. Men siste knebøy kostet, og en smell i ryggen gjorde situasjonen usikker før markløft.

Benkpress er Kjells sterkeste øvelse og åpningsløftet på 245 gikk lett opp. 252,5 i 2. løftet gikk også lett opp, og dermed var det klart for verdensrekordforsøk på 261 kilo i siste benkpress. Kjell presset sterkt og kontrollert opp til 3 hvite lamper og ny verdensrekord.

I markløft handlet det først og fremst om å sikre gullmedaljen sammenlagt, dernest å være med å kjempe om medalje i øvelsen. Førsteløftet ble senket ned til 300 kilo. Kjell løftet forsiktig og kontrollert for ikke å provosere ryggen mer enn nødvendig. Dette og 312,5 i 2. løftet var nok til å legge konkurrentene bak seg i sammenlagtkampen. 320 ble valgt i siste løft i tro på at det skulle kunne gi gull i markløft. Sikkert opp til 3 hvite lamper for Kjell. Ukrainske Ryjsiyev forsøkte også 320 på lettere kroppsvekt, men måtte gi tapt. Gullet i markløft gikk til Kjell på klok taktisk løfting!


Sølv- og bronsemedaljer til Knoll og Tott!

Lørdag formiddag var uten norske løftere på plattingen, og litt fritid ble benyttet av det norske laget fra alt til shopping, jobbing og diverse velværetilbud i hotellets spa-avdeling.

Men klokken 17 var det igjen tid for norske løftere i EM, og etter et par dager med vennskapelig småkrangling var det tid for Kristoffer Eikeland og Stian Walgermo til å gjøre opp på plattingen.

Begge våre fikk en flott start med lette, fine og godkjente løft på hhv 337,5 kilo for Kristoffer og 365 kilo for Stian. Kristoffer økte til 347,5 i 2. løftet, men kuttet dybden til 2-1 underkjent. Stian fikk 375 kontrollert i sitt 2. løft. I siste omgang skjerpet Kristoffer seg og satte god dybde på 352,5. Stian sikret seg bronse i knebøy med et sisteløft på 382,5.

I benkpress var Stian først ut av våre med 265 kilo, fulgt av Kristoffer med 270. Solide og godkjente åpningsløft på begge to. Stian fikk ikke rettet helt ut på 270 i sitt 2. løft, mens Kristoffer fikk godkjent 275. Stian gikk om igjen på 270 og denne gangen gikk utrettingen med minst mulig margin. Kristoffer hadde høynet til 282,5, som på det tidspunktet det ble meldt ville holde til en gullmedalje. 282,5 ble litt for tungt, men 275 holdt til sølvmedalje i benkpress. Og da var det greit at gullet til slutt gikk på 302,5 kilo.

Etter benk ligger Stian også an til bronsemedalje sammenlagt, men det er kun 2,5 kilo ned il franskmannen på 4.

Stian åpnet lett med 320. Kristoffer åpnet på 327,5, men dårlig utretting ga 3 røde lamper. Franske Belkesir høynet sin åpning til 335, og la seg inn på bronseplass, 2,5 kilo før Stian.

Kristoffer gikk om igjen på 327,5 og denne gangen gikk det feilfritt. Stian kan nå kun hente kilo for å presse Belkesir, og 330 i 2. løftet gikk lett. Belkesir svarte med å dra 345 lett, men hadde en liten ustøhet på toppen. Stian høyner 10 kilo til 340. Belkesir høyner 12,5, og melder seg også på i kampen om sølv i klassen. Kristoffer ba om 345, som vil gi bronse i markløft, eventuelt sølv hvis Belkesir bommer i siste.

Så bommer Ukrainske Semenenko i siste mark og dermed er kampen om bronse omgjort til en kamp om sølv!

340 i siste mark for Stian går opp for Stian og nå ligger han på sølvplass. Kristoffers forsøk på 345 kilo blir for tungt. Da er det Belkesir som vil avgjøre medaljekampen med sitt siste forsøk på 355. Løftet går opp, men denne gangen koster ustøheten på toppen ham 3 røde lamper og dermed gikk sølvmedaljen til Stian etter en spennende avslutning!

Sammmenlagt 992,5 på Stian og en solid personlig rekord.

1200 kilo

Da er det klart for siste dag av EM i styrkeløft.

Våre jenter er alle ferdige med å løfte og plasserte seg som 3. beste nasjon, kun slått av Russland og Ukraina. Før dagens løfting ligger også de norske guttene på 3. plass, bak Russland og Polen. Med 4 løftere på startstreken er målet å minst opprettholde 3. plassen.

Tor Hermann og Jørgen skal ut i første pulje, hvor bare 22,5 kilo skiller de 5 beste løfternes åpningsvekter.

Tor Herman velger å sikre med en lett åpning på 365, mens Jørgen velger å gå inn på 380. Lette og kontrollerte løft på begge og 6 hvite lamper.

I neste runde gitt det ikke like godt. 380 på Tor Hermann ble for tungt, mens Jørgen kuttet dybden nok til å bli belønnet med 2 røde lamper. Omforsøk på begge våre i siste runde, men medaljene er nå utenfor rekkevidde i knebøy.

Etter å ha kjent på ryggen, velger Tor Herman å avstå fra sisteløftet, mens Jørgen kopierer et litt for grunt 2. løft og blir stående med 380 kilo i knebøy.

Så er det rett over i neste pulje hvor Hans Magne åpnet lett på 410 kilo. Carl Yngvar åpnet på 460, og kjørte sakte og forsiktig ned på en lett åpning på 460. Selv om stangen virker noe mykere enn vanlig, melder Carl verdensrekord på 477,5 i neste forsøk.

Forsiktig høyning til 415 for Hans Magne, Løftet vr lett på vei opp, men en ustøhet på toppen gjorde at løftet ble underkjent.

Carl løftet forsiktig ut for å unngå stangristing, og forsiktig ned. Men opp med 477,5 kilo gikk det lett og ny verdensrekord!

I siste runde gikk Hans Magne om igjen på 415, men det ble dessverre for tungt.

Carl ba om hele 485 kilo, og igjen gikk han forsiktig til verks, men kraften på vei opp er utrolig. Ny verdensrekord med mer å gå på. Veien mot 1200 kilo har startet!

Jørgen fikk kjenning med en skade i området rundt kneet, og klarte ikke å spenne seg opp i benkpress. Han måtte løfte uten skjorte og åpning på 175 var lett, men på treningsvekt glemte Jørgen å vente på signal. Tor Herman åpnet på 300 som ble for tungt i første. Nå var det på tide med skjerping før neste runde.

Jørgen høynet til 185 og fikk det lett godkjent. Tor Herman gikk om igjen på 300 og denne gangen kom det opp til 3 hvite lamper.

192,5 godkjent i siste for Jørgen. Hvis kneet tåler markløft blir det å kjempe om plasseringer på et lavere nivå på resultatlisten enn forventet. Tor Herman høynet til 305, som ble litt for tungt. Men 300 holdt til sølvmedalje i benkpress til Tor Herman.

I neste gruppe gikk åpningsløftet på 315 lett for Hans Magne og 325 tilsvarende lett for Carl Yngvar.

Også neste runde gikk bra, med 320 på Hans Magne og 332,5 på Carl Yngvar. Begge høyner ytterligere 5 kilo i siste runde. 337,5 kilo er 2,5 kilo bak det skjemaet til 1200, men med gode muligheter for justering i markløft.

120 kilos løfterne våre var nå preget av skader som hindret de i å satse for fullt. 260 på Tor Hermann og 280 på Jørgen er vekter langt unna hva de vanligvis leverer. Etter en førsterunde hvor sammenlagtresultat var sikret, høynet Tor Herman til 290, som også kom opp til godkjent.  Deretter høyning til 295 for å sikre en 6. plass sammenlagt og viktige lagpoeng.

Jørgen meldte 315, men valgte å ikke løfte, for å se om det var mulig å hente en medalje i markløft med å satse for fullt i sisteløftet.

Tor Herman klarer 295 i siste og får til slutt en anstendig 6. plass på en dag hvor kroppen ikke var på hans side.

350 ble lagt på stangen i siste markløft for å kjempe om bronse, men denne dagen ble det for tungt.

I siste pulje åpnet Hans Magne på 340 g er absolutt med i medaljekampen både i markløft og sammenlagt. Carl høynet inngangsvekten til 352,5 kilo og er bare 15 kilo bak verdensrekorden sammenlagt. Lette åpningsvekter på begge to

350 for Hans Magne, for både å kjempe om sølv i markløft og sammenlagt. 367,5 på Carl for å sette ny verdensrekord sammenlagt.

Lette løft for begge igjen! Ny verdensrekord på 1190 kilo, og så 377,5 i siste for 1200 kilo!

Taktikk i markløft hvor Svistunovs høyning for gull i markløft kan åpne for sølv sammenlagt for Hans Magne.

Hans Magne løfter 360 og har nå sølv i mark og sammenlagt!

Og Carl heiser opp 377,5 kilo til fantastiske 1200 kilo og ny verdensrekord igjen!

Vennlig hilsen
Morten Novum
President, NSF