Syv medaljer i benkpress-EM

Norge stilte med elleve menn og en kvinne i EM i benkpress for veteraner i Luxemburg. 

Helt til topps i 40-49-klassen gikk Ann Kristin Olsen i -57-kilosklassen med et løft på 110 kilo. Olsen fra Moss SIK satte også ny norsk rekord.

Ronny Olaisen (IL Kraftsport) vant i -105 kg (40-49 år) med et løft på 265 kg.

Bjarne Synstad (Lørenskog AK) tok gull i -83 med et løft på 205 kg i 60-69 års-klassen.

For samme aldersgruppe var Kjell Arne Bøe (SKA-Fræna) best i -93 med et løft på 210,5 kg.

De andre medaljene bestående av en sølvmedalje og to bronse tok Kjell Furesund (Fræna AK), Olav Sverre Kompelien (Brumunddal AK) og Rolf A. Halvorsen (Odin SK).

Her kommer en rapport fra landslagssjef Egil Kroknes: 

Årets siste veteranmesterskap var EM-Benkpress i Hamm, Luxemburg. Ikke verdens navle akkurat, men passe stort for et veteranmesterskap i benkpress.  Når VM åpen skal arrangeres neste år blir det trangt om plassen.

Torsdag 16.10

Rolf Halvorsen var førstemann ut i sitt internasjonale comeback. Rolf var ranket som nummer tre i klassen, som også ble sluttresultatet. 120 og 127,5 gikk greit mens det ble bråstopp på 132,5 kg, men Rolf var fornøyd med bronsemedaljen.

Neste gruppe med Birger Sundstøl og Bjarne Synstad. Birger fikk 100 og 107,5 men 110 ville ikke opp, dette holdt til en 5. plass i klassen. Bjarne er jo sikkerheten selv og var ute etter sin tiende EM-tittel. Åpningen på 205 gikk veldig greit, og da var det bare og laste 215,5 på stanga for ny verdensrekord. Det ble dessverre to hårfine bom, men dette er vekter som Bjarne har inne. Det holdt også til å kapre bestemannspremien i master 3.

Neste pulje torsdag og Kjell Arne Bøe. Kjell Arne hadde vondt over alt, men det tok vi som en bekreftelse på at formen var god. Åpningen på 200 satt som et skudd, og neste vekt ble da 210,5 for ny verdensrekord. Dette var heller ingen match for Kjell Arne, så 222,5 ble bestilt for å ta bestemannspremien. Det var så nære, så nære på å lykkes, det manglet bare et par cm på den ene armen i utrettingen. Et sikkert gull, og tredjeplass på poeng var Kjell Arne fornøyd med.

Siste pulje torsdag og Rolf Olsen i 93 master 2. Det ble med åpningsløftet på Rolf med 185. 190 og 195 kg for ny pers ville ikke opp. Da arrangøren plutselig bestemte seg for premieutdeling ble det ikke en optimal oppvarming for Rolf, men det hadde ingen innvirkning på plasseringen.

Fredag 17.10

En ny lang dag startet med Ann Kristin Olsen i kl. 57. Hun var ranket som nummer en i klassen og skuffet som vanlig ikke. Tre flotte løft på 100- 105 og 110, ny pers og norsk rekord. Har vel nevnt det før, men her er det mange som har noe å lære teknisk, ikke minst med benkskjorta. Her er det aldri noen problemer med å komme ned, eller med banen. Ann Kristin imponerte også alle på seiersseremonien med sine sangevner, størst applaus av alle!

Master 2, 120+ klassen og Morten Kaland var nestemann ut.  Morten var ranket helt på topp i klassen, og kjente kanskje forventningspresset? Startvekten ble satt til 272,5 som lagleder synes var i overkant, men Morten mente dette var en bomsikker åpning da det var tatt på trening mange ganger.  Trening og konkurranse er som kjent ikke det samme, og Morten var i realiteten sjanseløs. Et sikkert gull glapp, og det blir litt feil å skylde på at skjorta ikke satt bra nok. Det gjelder å bruke utstyr man behersker under alle forhold.

Klasse 93 kg og to norske deltagere, Alf Ivar Hellerud og Svein Olav Farstad.  Svein Olav hevder seg jo i toppen hver gang med godkjente løft, men Alf Ivar nok måtte se litt lenger ned på lista.  Her var det rekordjevnt i toppen, så alt kunne skje.  Svein Olavs åpning på 245 var grei, men heller ikke mer.  Det ble en høyning på ti kilo for muligheten til gullet. Dette kom opp to ganger, men ble underkjent for rumpeløft. I etterpåklokskapens navn holdt det jo med 247,5 for sølvet, og bronsen ble tapt på kroppsvekten. Men neste år er Svein Olav Master 2 og da kan det bli noe lettere å ta medaljer.

Alf Ivar i samme klasse var optimist og regnet med å perse. Oppvarmingen gikk greit helt til siste løftet, som var noe lurvete. Åpningen ble da satt ned til 220 som nesten ble et maksløft. Det ble da også det eneste godkjente og det holdt til en 7.plass i klassen.

Siste pulje fredag med 105 kilos-klassen og Ronny Olaisen som skyhøy favoritt. Oppvarmingen gikk som planlagt og åpningen ble satt til 265 kg. Her ble det mye rot og en nedoverbevegelse, og underkjent løft. Andreløftet på samme vekt ble heldigvis en gavepakke fra dommerne og godkjent 2-1. Gullet var da sikret med 20 kilos margin og 270 ble meldt for ny pers. Det kom greit ned men rikket seg ikke en millimeter opp. Ronny og lagledelsen var meget fornøyd, han ble også som eneste norske tatt ut til dopingtest.

Lørdag 18.10 og siste mesterskapsdag.

Olav Kompelien og Kjell Furesund i to rekordjevne klasser. Olav i 120 kg, og her kunne det bli alt fra gull til fjerdeplass. Starten på 287,5 gikk greit, og 295 ble bestilt til andreløftet. Dette ble underkjent pga rumpeløft. 300 kg ble da tredjeløftet for sølv på kroppsvekt, dette kom opp og ble godkjent 2-1.  Dessverre for Olav fikk finnen sitt tredje løft på 302,5 og knep da sølvet, men Olav var veldig fornøyd med bronsemedaljen.

120+ og Kjell Furesund. Her var det også utrolig jevnt etter den suverene Sovkal fra Tsjekkia. Kjell åpnet på 290 og var med i medaljekampen.  300 i andreløftet ble underkjent pga rumpeløft, men i siste satt det bra og godkjent 2-1.  Det holdt til en sikker sølvmedalje, som var det Kjell hadde håpet på.

Nok et flott mesterskap for Norge, med 4 gull, 1 sølv og 2 bronse.  Stor takk til Geir for suveren lagledelse, og ikke minst til løfterne som stiller opp for hverandre.

Her kan du oversiktet over løftene til alle de norske deltakerne.

Du kan også se mesterskapsoversikten for kvinner her og menn her.