EM Junior 2010

Her følger del 2 av rapporten fra mesterskapet. Nå handler det om de tyngste herreklassene der vi hadde med 6 løftere. Og etter noen fantastiske første dager der Inger Johanne tok 4 gull og Tutta gjorde det nest beste resultat i Norge gjennom tidene, uansett alderskategori, skulle medaljefangsten og rekordene fortsette.


Pulje 9 og 10: 100 og 110 kg herrer.
Kim André Blikås hadde også deltatt på J-nordisk. Der hadde det blitt pers i markløft. Nå ble det 3 nye perser. I bøy gikk 290 greit, men på 295 kom han litt frampå og det ble miss. Stian Walgermo fikk alle sine 3 knebøy godkjent og løftet til bronse etter å ha tatt 335 kg. I benken ble det jevnt mellom de 2 norske. Kim startet på 207,5, men fikk dette underkjent. I omforsøket gikk det greit. Stian tok 215 i første men misset 220 kg. Kim tok 215 kg og fikk samme resultat som Stian. Det skilte 0,05 kg i kroppsvekt og Stian tok bronse. Det var siste gang Kim veide seg med sokkene på.

Begge klarte alle sine 3 markløft. Stian endte på 302,5 kg og sølv i markløft. Med 852,5 kg sammenlagt tok han bronse. Kim løftet 295 kg og en ny fjerdeplass. Den samme plasseringen fikk han sammenlagt med sine nye pers på 800 kg.

Bo André Bergan deltok ikke på stevner i 2009 grunnet en skulderskade. Etter operasjon og opptrening var han tilbake under RM i februar der det ble perser over hele linjen og 800 kg sammenlagt. Deretter gikk turen til Finland og nordisk mesterskap. Framgangen fortsatte og han løftet 845 kg. Nå oppnådde han 337,5 kg i knebøy og ledet øvelsen. Imidlertid ble han passert av 3 løftere i siste runde. Etter 205 kg i benken var det klart for markløft. Bo startet høyest med 305 kg – lett. Deretter sikret han gullet i øvelse med et løft på 317,5 kg før 327,5 kg ble forlangt. Dette var helt oppe, men en liten ubalanse gjorde at han måtte sette ned vekta. Likevel 860 kg og pers sammenlagt.

Tommy Odland hadde gjort et meget bra nordisk mesterskap og blitt belønnet med en plass på EM-laget. Han fikk 8 godkjente løft, perset både i markløft og sammenlagt. Meget sterkt gjort etter å ha hatt nordisk som hovedmål. 285-207,5-262,5= 755.Pulje 11: 125 og +125 kg herrer.
Niklas Zelin fikk ikke full uttelling i knebøy, men deretter gikk det bedre. Ny pers i benk med 192,5 kg og sølv i markløft med 290 kg, var veldig bra. Sammenlagt ble det 785 kg.

Carl Yngvar Christensen fikk underkjent det første knebøy han tok i konkurranse i desember 2007. Da satte han stanga på plass før nedsignalet. Deretter har samtlige bøy han har forsøkt blitt godkjent. Vi forventet at Carl skulle runde 400 i bøy og 1.000 kg sammenlagt. Problemer med et kne forut for mesterskapet gjorde at han startet lavt i bøy (375 kg). Deretter ble det ny pers med 395 kg før 410 kg ble forlangt. Og hvilket løft det ble. En fullsatt sal var vitne til et løftet så ut som så ut som et startforsøk. Øredøvende jubel og en jury som smilte fra øre til øre – 3 hvite. Det er ikke hver dag at man ser russiske ledere smiler fordi de er imponert over norsk løfting, men det skjedde her. ”He will win” sa presidenten i det russiske forbundet. Det var nok bare Carl som følte at løftet var litt tungt.

I benkpress ble det bom på banen og han måtte ta omforsøk på 265 kg. Det ble høynet til 275 kg og norske rekorder i siste forsøk. Dette gikk greit, men ledelsen etter knebøy hadde blitt snudd til en andre plass etter benk, 7,5 kg etter Ukraineren.

Carl måtte slå Svistunov med 10 kg i markløft for å vinne, og han startet på 315 kg. Ukraineren startet på 317,5. Begge klarte og begge tok også 327,5 ganske greit. 340 kg ville gi Carl gull hvis Svistunov misset sitt siste forøk. Det gjorde han ikke. Et sterkt løft til 3 hvite lamper. Spenningen var nå stor om Carl skulle gå på 340 kg for å sikre gullet i markløft eller 347,5 kg for å satse alt på gull sammenlagt og i markløft. Carl hadde en pers i markløft på 330 kg før mesterskapet, og lagledelsen mente at det fikk holde med 340 kg denne gang. Målet er tross alt J-VM. Carl kom inn og tok grep i stanga, så rettet han seg opp. Jeg finner ingen bedre måte å beskrive løftet på enn at han bare rettet seg opp. Fem norske rekorder i junior og 2 i åpen er sterkt av en mann på 20 år. Tangering av det meste løftet av en norsk løfter noen gang.

Laget.
Det norske laget består av unge løftere. Bare ”gamlingene” Bakkelund og Walgermo har sitt siste år som junior neste år. De øvrige har flere år igjen.

Landslagssjef for junior, Jørgen Haug, forsøker alltid å gi positive tilbakemeldinger. Det ble sagt at hvis du ser Jørgen få en rynke øverst på nesa, så er det fordi han har sett noe negativt, men leter etter noe positivt å si. I tillegg bidrar Lars Edvin Samnøy og selvsagt Dietmar Wolf med sin kunnskap og ekspertise. Flere føler også at de får god hjelp hos regionstrenerne.

Landslagssjef for junior, Jørgen Haug

Det må også observeres at mange av juniorene ikke er involvert i høyningene, flere vet heller ikke hva de skal løfte på. De stoler på ledelsen av laget og konsentrerer seg om å løfte det som er på stanga til en hver tid.

Annet.
–    Det var delegasjoner både fra England og Danmark for å se hvordan vi arrangerte mesterskapet. Dette er framtidige arrangører. De ble imponert.
–    Skivepåsetterne gjorde en fantastisk jobb under hele mesterskapet. Ingen feillastinger og alle nestenulykker ble avverget.
–    Dømmingen var ikke av den strengeste. Heldigvis var det svært få maveløft som ble underkjent. Slik bør det også være.
–    Oddbjørn og Ove hadde full kontroll over alle skjermer og papirer – ingenting klikket.
–    Championship secretary i EPF, Jiri Hofirek, som ga stevnet toppkarakter og påsto han var arbeidsledig under mesterskapet.
–    Publikum som fylte salen siste dag (der mange av dem også var til stede også i andre puljer), besto av personer fra 6 uker til rundt 80 år. Spesielt morsomt når den eldste generasjon (damene over 70), ga uttrykk for at dette var noe av det mest morsomme de hadde opplevd.
–    Tutta som matchet Jørgen med bukseseler under banketten.

Håper dette ga mersmak for Brumunddal AK slik at de følger opp med flere mesterskap framover. Dette var meget bra.