Oppsummering: 2018 EM Styrkeløft Utstyr

En europamester åpen, en europamester junior, to utmerkelser og en god del stang ut ble fasiten etter 2018 EM Styrkeløft Utstyr for åpen, ungdom og junior i Pilsen, Tsjekkia.

Norge stilte med en tropp på 17 løftere. Juniorene var først ut, og i -63 ble det sølv på Lena Sjøl og 4. plass på Frida Aung. Lena løftet 502,5 totalt med en serie på 195-120-187,5 som også ga sølv i knebøy, sølv i benkpress og gull i markløft. Frida løftet 457,5 kilo sammenlagt. 172,5-110-175 ga henne sølv i markløft og bronse i benkpress.

Alexander Lancaster løftet i -83-klassen for herrer junior. Han løftet 745 kilo totalt med serien 300-192,5-252,5. Totalt ble det en 5. plass, og 300 i knebøy ga bronse i øvelsen.

F.v. Inger Blikra, landslagstrener Lars Samnøy, juniorlandslagstrener Jørgen Andreas Hansen, Natalie Bjaanes, Linda Zahl Pedersen, Stina Hamre, Ruth Sandbak Berge, Marius Jørve Arnesen og Alexander Kirketeig.

ENESTE JUNIOREUROPAMESTER
Norges første og eneste sammenlagtseier i juniorklassene kom på EMs andre dag. Stine Hamre var suveren i -84-klassen for junior. Med 570 kilo totalt og serien 222,5-137,5-210 ble det fire gull på henne, mens Linda Zahl Pedersen tok sølvet med 510 kilo totalt og 212,5-110-187,5 som ga sølv i knebøy, sølv i benkpress og bronse i markløft.

I -72-klassen fikk Ruth Sandbak Berge 4. plass med 482,5 kilo totalt og 210-92,5-180 som ga gull i knebøy og sølv i markløft. Natalie Bjaanes tok 5. plassen sammenlagt med 467,5 totalt og 185-115-167,5.

På herresiden ble det 5. plass sammenlagt på Henrik Hagen i -93-klassen. Han fikk med seg et sølv i benkpress med 212,5 kilo. 300 i knebøy og 275 i markløft ga 787,5 kilo totalt.

I -120-klassen tok Julian Sagøy sølv sammenlagt med 885 kilo totalt. Han løftet 320 i knebøy (sølv), 245 i benkpress (bronse) og 320 i markløft (sølv).

Fasiten i juniorklassene ble dermed ett sammenlagtgull og tre sammenlagtsølv. I tillegg tok Jørgen Andreas Hansens løftere to gull, tre sølv og en bronse i knebøy, et gull, tre sølv og to bronse i benkpress og to gull, tre sølv og en bronse i markløft. Norge ble 3. beste lag for kvinner med 2123,90 Wilks, og Lena Sjøl ble tredje beste løfter av juniordamene med 557,88 Wilks.

Landslagstrener Lars Samnøy ordner surringene til Eline Skalleberg Jørgensen.
FOTO: JØRGEN ANDREAS HANSEN

– Jeg er meget fornøyd og stolt over prestasjonene som ble gjort. Det ble satt personlige rekorder over hele linja, ingen løftere røk ut og laget er klar for å ta nye steg videre i sesongen, sier Hansen, som fikk sin debut i EM.

ELINE INNFRIDDE
Etter juniorene var ferdige startet de åpne klassene. I sitt første internasjonale mesterskap i åpen -57 tok Karen Hesthammer bronse sammenlagt og løftet 500 kilo totalt. I knebøy ble det 205 kilo og sølv, i benkpress 117,5 kilo og i markløft 177,5 kilo og sølv. Karen var bare 7,5 kilo unna sølvet sammenlagt.

Hilde Haugen Mikkelsen tok bronse i benkpress med 122,5 kilo. Ettersom hun dessverre ikke kunne løfte sitt beste i knebøy, ble totalen på 382,5 kilo som ga 9. plass etter 100 kilo i bøy og 160 kilo i mark.

I -63-klassen var Eline Skalleberg Jørgensen nominert på førsteplass. Hun innfridde og tok gull i -63-klassenmed 532,5 kilo sammenlagt. Serien 207,5-130-195 ga sølv i knebøy, gull i benkpress og gull i markløft.

STANG UT
Etter dette gikk det dessverre litt stang ut for medaljekandidatene. I -72-klassen fikk Norges andre favoritt, Marte Elverum, en tung dag på plattingen. Hun startet med tre underkjente knebøy og fikk heller ingen godkjente benkpress. I markløft løftet hun 220 kilo i første løft. Det ga gull, selv om hun bommet to ganger på 245. Linda Kristensen tok 5. plassen i klassen med 552,5 kilo totalt og serien 220-145-187,5.

På herresiden løftet Kim-Raino Rølvåg til en 4. plass i -83-klassen. Han endte på 827,5 kilo totalt og snuste på en 3. plass, men fikk fem underkjente løft og klarte ikke å sanke de nødvendige kiloene. I knebøy ble det 315 kilo, i benk 242,5 og bronse og i mark 270.

Heidi Hille Arnesen ble innlemmet i EPFs Hall of Fame.
FOTO: MARIUS ARNESEN


I -84 hang Heidi Hille Arnesen med i medaljekampen til siste slutt, men endte til slutt på 5. plass med 592,5 kilo sammenlagt, bare 7,5 kilo fra bronsen. Hun fikk for øvrig med seg en bronse i knebøy med 247,5 kilo. I benk ble det 142,5 og i mark 202,5 kilo.

Norges siste utøver i aksjon, Stian Walgermo, endte dessverre uten tellende sammenlagtresultat i -105. Han røk ut i knebøy etter tre underkjente løft på 370 kilo. Etter dette gjorde han ett benkpress på 175 kilo før han avsluttet med en bronse i markløft med 317,5 kilo.

Norge endte til slutt med ett sammenlagtgull og en bronse. I knebøy ble det to sølv og en bronse, i benkpress en gull og to bronse og i markløft to gull, en sølv og en bronse. I tillegg ble Karen Hesthammer nest beste dameløfter i åpen klasse med 595,05 i Wilks.

I tillegg til medaljer for løftingen fikk to norske utøvere utmerkelser under EM. Heidi Hille Arnesen fikk en velfortjent plass i EPFs Hall of Fame. I tillegg ble Marte Elverum kåret til Equipped Lifter of the Year 2017.

Marte Elverum ble kåret til Equipped Lifter of the Year 2017 og fikk sin utmerkelse etter 2018 EM Styrkeløft Utstyr.
FOTO: MARIUS ARNESEN


MOTBAKKE
– Det passer å starte med den klassiske «det er i motbakke det går oppover», sier landslagstrener Lars Samnøy når han skal oppsummere EM. Han trekker frem Elines gull og Karens poengsum som lyspunkter, samt personlige rekorder for noen av utøverne, men understreker at ingen av løfterne fikk full klaff i mesterskapet.

Samnøy velger å bruke motgangen til noe positivt. Han ser på det at det gikk såpass skeis som en utfordring, men også muligheter til å jobbe sammen og skape en ny vinnerkultur.

– Vi vinner og taper som et lag. Det var deilig å både se og høre at Stian, som har slitt med skadeproblematikk, avsluttet med en god markløft med kjempestøtte fra lagkameratene i salen. Jeg vil rette en stor takk til alle utøvere, vår kjære president og mine hardtarbeidende og enormt dyktige coacher Jørgen Hansen og Marius Arnesen som har jobbet og stått på hver eneste dag. Dere er gode som gull og til høsten er vi sammen klare til å levere et kjempe comeback. Jeg gleder meg.