EM utstyr i Tsjekkia er over, og for et stevne det har vært for det norske landslaget!

Den norske nasjonalsangen henger enda igjen i korridorene i Pilsen, mens vi her hjemme kan feire seks europamestre, to bronsevinnere og 22 delgrensmedaljer fordelt på 10 løftere. I tillegg tok vi med oss to verdensrekorder, en i markløft og en i benkpress. 

Tar vi i tillegg med de tre jr. løfterne som deltok på jr. EM tidligere i uken sitter vi igjen med 9 europamestre og 30 delgrensmedaljer.

På damesiden hadde vi syv løftere som skulle i ilden, og først ut var Karen Hesthammer  i -52. Hun var i forkant rangert på topp i en svært jevn klasse, og var avhengig av at det klaffet på dagen. Det ble spennende fra start til slutt, der det ikke ble avgjort før i siste markløft. Med serien 197.5 kg i knebøy (gull), 112.5 i benkpress (sølv) og 180 kg i markløft (sølv) fikk Karen en total på 490 kilo – som var akkurat det hun trengte for å bli europamester! Dette er Karens første sammenlagtgull som senior.

I klasse -63 var Lena Sjøl klar for å løfte tungt etter en lengre periode med skadetrøbbel, og fire år på rad som nummer to på EM. Hun løftet serien 205 kg i knebøy, 112.5 kg i benkpress og 200 kg i markløft. Det ga henne sølvmedalje i alle delgrenene, men med en total på 517.5 kilo ble det et veldig etterlengtet sammenlagtgull. Gratulerer som europamester!

Både Ingvild Hansen og Eline Skalleberg var påmeldt i -69. Ingvild skulle debutere internasjonalt som senior, og leverte et meget bra stevne. Hun løftet serien 200 kg i knebøy, 145 kg i benkpress (sølv) og 190 kg i markløft. Det ble en spennende fight om bronsemedaljen – en kamp Ingvild vant til slutt med en total på 535 kilo. En spennende duell ble det også i toppen for Eline. Heldigvis var Eline i storform og løftet serien 240 kg i knebøy (gull), 150 kg i benkpress (gull) og 215 kg i markløft (sølv). Det ga en total på 605 kilo, og europamestertittel.

Spennende ble det også i -76 for Marte Elverum . Hun løftet serien 245 kg i knebøy (sølv), 145 kg i benkpress og etterlengtede 250 kilo og verdensrekord i markløft (gull). Duellen mellom Marte og italieneren varte til siste løft, men heldigvis var Martes total på 640 kilo nok til å ta sammenlagtgullet. Vi har enda høy puls etter den intense fighten, og gleder oss veldig over at det gikk i Martes favør – fortjent!

Heidi Hille Arnesen var vår kvinne i -84. Sagt med hennes egne ord var det ikke den helt store dagen, da det sammenlagt ble en fjerdeplass etter en kamp som varte helt til siste markløft. Hun klarte likevel å få med seg 245 kg i knebøy (bronse), 142.5 kg i benkpress og 210 kg i markløft (bronse og verdensrekord i M2) som ga en total på 597.5 kg (like mye som tredjeplassen som vant på kroppsvekt). Litt surt, men kjenner vi Heidi rett kommer hun bare sterkere tilbake!

Hildeborg Hugdal var siste kvinne ut. Hun løftet 260 kg i knebøy (bronse), 228 kg i benkpress (gull og verdensrekord) og 200 kg i markløft. Totalt fikk Hildeborg en total på 688 kilo som holdt til gull og europamester med god margin. Det er imponerende å følge løftingen til Hildeborg, og krysser fingrene for at reisen mot World Games blir bra.

På herresiden var Kjell Egil Olberg Bakkelund først ut i klasse -74. Etter å ha slitt med vondter i lang tid var målet for EM å ha det gøy og finne godfølelsen. Han endte med serien 325 kg i knebøy, 235 kg i benkpress og 315 kg i markløft. Det holdt til gull i samtlige øvelser, og Kjell kunne nok en gang ta steget øverst på pallen under et EM med en total på 875 kilo. Ifølge han selv hadde han det også veldig gøy, så da er det vel bare å gratulere.

I -93 løftet Sturla Mæland Abrahamsen, som har brukt lang tid på å komme tilbake fra en skade. Han tok 330 kg i knebøy (bronse), 237.5 kg i benkpress og 296 kg i markløft. Med en total på 862.5 kg ble det en fin fjerdeplass, knappe fem kilo unna pallen. Det viser at Sturla er på vei opp og tilbake, og vi gleder oss til å følge løftingen hans fremover.

Siste norske på plattingen var Asgeir Hoel i -105 kilo. Med en serie på 392.5 kg (bronse), 250 kg i benkpress og 340 kg (sølv) i markløft fikk Asgeir sin første internasjonale sammenlagtmedalje med 982.5 kilo. Det er imponerende å følge Asgeir sin løfting om dagen, og det er gledelig å se at alt arbeidet som legges inn i treningen premieres med en bronse. Gratulerer!

Totalt ble det seks europamestre, to bronsevinnere og 22 delgrensmedaljer. På damesiden ble Norge den beste nasjonen samlet på poeng. Marte Elverum ble kåret til mesterskapets nest beste løfter på tvers av vektklassen med Eline Skalleberg på tredjeplass. Herrelaget ble kåret til tredje beste nasjon på poeng. I tillegg ble Kjell Egil Olberg Bakkelund den tredje beste løfteren på tvers av vektklasser.

Vi sendte også 3 jr. løftere til jr. EM som gikk litt tidligere i uken, alle 3 ble europamestre og vi tok med oss 8 delgrensmedaljer derfra. Les mer om suksessen deres her: https://styrkeloft.no/2022/05/07/resultat-em-utstyr-junior/

En takk må også rettes til støtteapparatet på turen; Lars Samnøy, Marius Arnesen, Gretar Hrafnsson og Amund Løvstad.

Gratulerer så mye til alle sammen – dette var fortjent!

Tekst av

Marte Bakkelund Olborg

Verdensrekord markløft

250kg Marte Elverum

Verdensrekord benkpress

228kg Hildeborg Hugdal