Oppsummering: 2019 VM Styrkeløft Utstyrsfritt

2019 VM Styrkeløft Utstyrsfritt gikk i Helsingborg, Sverige. Norge hadde med 39 deltakere, og de norske løfterne fikk med seg både medaljer og titler.

– Det er gledelig med noen medaljer og flere perser. Fem norske rekorder og syv personlige rekorder er absolutt godkjent, sier landslagstrener Lars Samnøy.

HØY INTERNASJONAL KLASSE
Kjell Egil Bakkelund var på forhånd en av favorittene i -74-klassen. Han fikk knallhard konkurranse av Tyler Atwood, som ble kåret til VMs beste løfter på tvers av alle vektklasser på IPF-poeng. Atwood slo den gamle verdensrekorden sammenlagt i klassen med 32,5 kilo, men Bakkelund sikret sølvmedaljen med 732,5 kilo totalt. I knebøy løftet han 237,5 kilo og tok 11. plassen i øvelsen, i benkpress ble det bronse med 182,5 kilo og i markløft dro han 312,5 kilo og sikret gull i øvelsen.

– Kjell presterer svært godt og holder høy internasjonal klasse, synes Samnøy.

Norges fjerde medalje kom ved Maria Letnes, som tok sølv i benkpress i -72-klassen. Hun løftet 120 kilo i andre runde og forsøkte seg på 125 kilo i siste løft, som ville ha gitt henne gull, men som dessverre ble en bom. I knebøy løftet hun 175 kilo og tok 9. plass i øvelsen, og i markløft dro hun 185 kilo for en 12. plass. Totalt løftet hun 480 kilo som holdt til 8. plass i klassen.

Stine Liverød løftet i samme klasse. Hun tok 11. plass sammenlagt med 462,5 kilo. I knebøy ble det 170 kilo og 11. plass, i benkpress 102,5 kilo og 6. plass og i markløft dro hun 180 kilo som ga 13. plass og ny personlig rekord med 2,5 kilo.

– Jentene fikk ikke så god uttelling som vi gjerne hadde håpet. Begge er litt skuffet, men stiller motivert for NM. Der får de svært tøff konkurranse på norsk jord, så det er bare å bite tennene sammen, sier Samnøy.

AVSLUTTET MED STIL
Flere personlige rekorder kom i -93-klassen, hvor André Midtby og Knut Martin Haraldsen deltok. Knut Martin satte ny norgesrekord i knebøy med 287,5 kilo som ga 8. plass i øvelsen. I benkpress løftet han 190 kilo til 14. plass og i markløft ble det 285 kilo og 21. plass. Sammenlagt løftet han 762,5 kilo som ga 13. plass i klassen.

André startet med 270 kilo i knebøy som ga 14. plass i øvelsen, fulgte opp med 200 kilo og 5. plass i benkpress og avsluttet med 302,5 kilo i markløft som ga 13. plass og ny personlig rekord med 2,5 kilo. Han tok 10. plass i klassen med 772,5 kilo totalt.

– 190 kilo i benkpress og 285 kilo i markløft er godt under forventning for Knut Martin, men det gir troen på nye forsøk på rekorder allerede i NM basert på voldsomt god treningsform. André lå like bak persene sine og avsluttet med stil, sier Samnøy.

STERK DEBUT
I -84-klassen VM-debuterte Isabel Carina Nakken Cloin med en sterk 6. plass. Hun løftet 495 kilo totalt, ny personlig rekord med 2 kilo og ny norsk sammenlagtrekord med 17,5 kilo. I knebøy ble det 190 kilo og 6. plass og i benkpress løftet hun 97,5 kilo til 6. plass og 5 kilo personlig rekord. Deretter satte hun nok en ny norsk rekord i markløft med 207,5 kilo som ga 8. plass i klassen. Isabel fikk opp 212,5 kilo i siste løft, men det ble underkjent 1-2.

– 212,5 kilo i markløft ville gitt 500 kilo totalt. Hvorfor løftet ble underkjent, vet jeg ikke. Det ble diskutert også i juryen, men de ble ikke enige der, dessverre, forteller Samnøy.

STORT SETT TOPP TI
Siste nordmann ut i konkurransen var Carl Petter Sommerseth som løftet i -120-klassen. Han løftet 862,5 kilo totalt og satte ny norsk sammenlagtrekord med 2,5 kilo. Det ga en 6. plass i klassen. I knebøy satte han ny norsk rekord med 305 kilo, som ga 9. plass i øvelsen. Deretter perset han med 2,5 kilo i benkpress da han løftet 215 kilo, bare 0,5 kilo bak gjeldende norske rekord. Det ga 4. plass i øvelsen. I markløft dro han 342,5 kilo i andre runde før han satset og la på til 350 kilo i siste løft. Det ble dessverre litt for tungt. Dermed fikk han den sure 4. plassen også i markløft, men tre personlige rekorder og to norgesrekorder er ikke til å kimse av.

– Også Carl Petter kan forsøke seg på noen flere rekorder på NM. Han har mer i tanken, i benkpress spesielt, sier Samnøy.

I snitt plukket de norske åpen-løfterne seks godkjente løft. Landslagstreneren synes snittet burde vært noe høyere.

– Det ble kanskje satset mer på treningsformen enn den reelle dagsformen, og jeg hadde trodd på enda litt flere perser basert på treningvekter. Men løfterne gjorde sitt beste og leverte jevnt over svært bra. I sammendraget ligger de stort sett inne på topp ti, og i dette selskapet er det meget bra, sier Samnøy, som gratulerer alle med innsatsen og vel gjennomført VM.

Et bra mesterskap til tross, et lite skår i VM-gleden kom da den kanadiske løfteren Kelly Branton ble dopingtatt i forkant av mesterskapet. Branton hadde sannsynligvis tatt gull i 120+-klassen dersom han ikke hadde blitt tatt.

– Avslutningen på stevnet ble litt preget av dette, men svært gledelig er det at han ble tatt i tide og ikke blandet seg bort i løftingen som foregikk her, sier Samnøy.

Norges juniorlandslag i 2019 VM Styrkeløft Utstyrsfritt

JUNIORVERDENSMESTER
Juniorene fikk også med seg fire medaljer fra VM. Norge fikk sin aller første juniorverdensmester i utstyrsfritt. Chido Nnoli løftet 732,5 kilo sammenlagt og tok gull i -83-klassen. Han fikk også med seg gullet i markløft hvor han dro 325 kilo og satte ny juniorverdensrekord. I knebøy satte han ny norsk juniorrekord med 247,5 kilo

I en tøff -63-klasse tok Lena Sjøl bronse sammenlagt med 432,5 kilo sammenlagt, ny norsk sammenlagtrekord med 5 kilo. Hun satte ny norsk rekord også i knebøy med 152,5 kilo, 2 kilo over tidligere rekord.

Jacob Florelius tok den siste juniormedaljen med bronse i -93-klassen i benkpress hvor han løftet 185 kilo. Han tok 9. plass totalt.

De øvrige norske deltakerne var Frida Aung, Dina Lorentzen, Isabell Adolfsen, Joel Immanuel Vikesland og Damian Steinke.

– Alt i alt er jeg veldig fornøyd. Norge har fått sin første juniorverdensmester utstyrsfritt, og vi har vist at vi også øker nivået vårt steg for steg. Nominasjonen og protokollene viser at nivået har eksplodert. For eksempel i Lena Sjøl sin klasse så ville hennes resultat gitt gull alle tidligere junior-VM utstyrsfritt. Det er en spennende utvikling, og det viser at styrkeløft som idrett vokser og at vi nå kjemper i en stor verdensidrett, sier landslagstrener for juniorene, Jørgen Hansen.

Norges veteraner i 2019 VM Styrkeløft Utstyrsfritt

TRE VETERANVERDENSMESTERE
På veteransiden fikk Norge tre veteranverdensmestere ved Anne Mari Clausen (-72-klassen for veteran 70+), Tormod Andersen (-83-klassen for veteran 60-69) og Inger Blikra (-84-klassen for veteran 50-59). Kirsti Løken (-63-klassen for veteran 60-69), Tove Michalsen (-84-klassen for veteran 60-69), Geir Arne Giseth (-120-klassen for veteran 50-59) og Manuela Pischel-Bakker (-63-klassen for veteran 40-49) tok alle bronse sammenlagt.

Øvrige veterandeltakere var Ketil Olsen, Morten Rygh, Jarle Aaberg, Eskil Sommernes, Rune Johansen, Hege Bubandt Henriksen, Jane Kvelland Berntsen, Line Solheim, Ronny Hegge, Bengt Eide-Olsen, Ronny Andersen, Hilde Dretvik, Kristina Grimstad Nordstrand, Birgitte Lorentzen, Jøran Langset, Ruben Hoffman Gjelsnes og Torgeir Skoge. Flere av dem tok medaljer i enkeltøvelser.

Vi gratulerer alle VM-deltakerne med fin innsats!